De socialistische illusie

Wie in staat is te zien, wie de werkelijkheid kan doorzien, die weet dat de wereld op het aardse plan nooit perfect kan zijn. Wie echter materialistisch denkt, maakt zich de illusie dat op het fysieke plan iets volmaakts bereikt zou moeten worden. Daaruit komen dan alle illusies voort, waarvan een vooral zeer karakteristiek is: de socialistische illusie van de huidige tijd. Illusies maken zich tegenwoordig immers inmiddels mensen van allerlei meningsnuances, alle partijschakeringen – ook de mensen van een liberale levensbeschouwing, liberale levensopvatting hebben zich een bepaalde inrichting op het fysieke vlak geconstrueerd en hebben gedacht, dat als ze deze organisatie kunnen realiseren, dan zal het een paradijs op aarde zijn. De socialisten denken aan helemaal niets anders, dan hoe men de wereld op het aardse plan zou moeten inrichten, opdat alles op aarde hier goed zou zijn, opdat ieder een bijzonder aangenaam bestaan, zoals men het zich voorstelt, heeft, ieder op gelijke wijze en ga zo maar door. En wanneer deze mensen beginnen zich de toekomstige vormgeving op het fysieke vlak voor te stellen (Duits: auszumalen), dan is het altijd een zeer prachtige, paradijselijke wereld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 177 – Die spirituellen Hintergründe der äußeren Welt – Dornach, 1 oktober 1917 (bladzijde 45)

Eerder geplaatst op 1 juni 2014

Advertenties

Een gedachte over “De socialistische illusie

 1. walterhebing

  Ik vind dit citaat van Steiner tegenstrijdig met Godsgeest. Terwijl Steiners ziel zich toch over Godsgeest verheugd, getuige deze Steinerspreuk: “Het mensenoog verheugd zich over de glans van de stralende Zon. Zo moge de ziel zich verheugen over de Goddelijke Geest”.
  Christus die min of meer toch Gods Geest op aarde zo goed mogelijk wilde vertegenwoordigen, zat dicht bij het socialistiche gedachtegoed, En Jezus zei: “Wat ge voor de minste van Godsscheppingen gedaan hebt, hebt ge voor mij gedaan”. Deze gedachte van Jezus gaat zeer diep, tot zelfs levensdiepte van de oceanen, tot de levensdiepte op en boven de aarde.
  Voor de mensen op aarde had Jezus een open Hart, los van enig dogma, hij had oog voor alle levende mensen in zijn tijd.
  Ik heb vijfentwintig jaar in de commerciële wereld gewerkt en volgde ik daarna een dagopleiding op ’n sociale academie, samenvallend met de flower powertijd, ik had in de jaren daarvoor in de commerciële omgevingen in diverse landen, nog nooit zo’n a-sociale bende meegemaakt als destijds in de Sociale Academie! Waar vooral het oeuvre van Marx centraal stond, in wezen lees ik globaal in Marx woorden, hoe we als mens in de verzuiling van de illussies van diverse stromingen zijn geraakt, wat ons pas opbreekt als we over die grens gaan!
  Pas dan wordt duidelijk wat socialisme in werkelijkheid is! De mens is in beginsel(jonger dan zes dagen) een sociaal universeel wezen! Jonger dan zes dagen betekende in het bewustzijn van Jezus, dat elk kind in de Joodse traditie, gedurende zes dagen gevrijwaard was, van culturele ingrepen, oa, de besnijdenis, zich later omvormend naar de doop of inwijding!
  Ik kan vanuit Godsgedachte Goed geen enkel argument bedenken, waarom deze rituelen noodzakelijk zijn, om toegang te krijgen tot Godsgedachte Goed! Immers ik ben er zelf een manifestatie van, zoals ieder mens in het nu op aarde.
  Niet ik, maar alle mensen die nu op aarde leven, vormen tesamen met al het leven op aarde, de Goddelijke Gedachte. In dat kader is iedere mens op aarde Uniek! Pas als de mensheid dat begrijpt, kan de mensheid de oorspronkelijke verbinding met Goddelijk Gedachte goed weer vebinden.
  Kaïn en Abel zijn verwekt uit gewetensnood en niet vanuit de Goddelijke Gedachte!
  Uit solidariteit met alle kinderen(Het nu) op aarde, verheug je hele lichaam met alle zonnestralen en laat je hart niet temmen door besonjes van je ziel!
  Tot zover.
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s