Het geweten, een erfdeel van de geestelijke wereld

We hebben de geestelijke wereld verlaten door de poort van de zintuigen. Maar we hebben niet alles verloren wat zich in onze ziel ontwikkeld heeft aan gevoel van verbondenheid met de wezens van de hogere hiërarchieën. We dragen een onderbewuste rest mee. Naast vele andere dingen is deze onderbewuste rest ook de grondslag van het geweten. Het geweten is zeer zeker een erfdeel van de geestelijke wereld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 170 – Das Rätsel des Menschen. Die geistigen Hintergründe der menschlichen Geschichte – Dornach, 27 augustus 1916 (bladzijde 217)

Eerder geplaatst op 23 mei 2014

3 gedachtes over “Het geweten, een erfdeel van de geestelijke wereld

 1. Gisteren lezende in Rudolf Steiner – GA 170 – Das Rätsel des Menschen. Die geistigen Hintergründe der menschlichen Geschichte – Dornach, 27 augustus 1916 bladzijde 210…217
  kwam ik iets bijzonders tegen in de aanloop naar ‘Het geweten’ – heeft met waarheid te maken!
  Het ware denken…

  “Wir haben als Menschen heute noch…. zu stark das Bewusstsein, dass wir jeden Gedanken gleich formulieren dürfen.
  Das Denken ist uns gar nicht dazu gegeben, um gleich Gedanken fertig zu machen! Es ist uns vielmehr zum S U C H E N gegeben, damit wir nachgehen den Tatsachen, sie zusammentragen und wenden nach allen Seiten. Nicht wahr, so wie der Mensch heute ist, formt er am liebsten rasch einen Gedanken, den er dann so rasch wie möglich auch über die Lippen bringt oder aufs Papier hinschreibt oder so etwas. [… …]
  Und deshalb durchschwirren Lügengespinste unsere Welt…”

 2. henri

  Vanuit twee kanten zijn de zielevermogens in de mens verbonden de mens met de geestelijke wereld.
  Enerzijds via het hoofd en denkstelsel , komen er krachten uit de kosmische ether , deze ontwikkeling leidt naar imaginatieve waarneming , en anderzijds krachten die werken op ‘ de stem van het geweten ‘ komen uit de slaap , en werken via de wils en ledematenstelsel ( geest en ziel) , deze leidt naar de inspiraties .
  Beide stromingen werken tijdens het dagdagelijkse leven ( naast voorgeboortelijke leven) .

  Komt oa ook mooi naar voren in de 4 de strofe van de grondsteenmeditatie (IV ,14-20)
  Eersten doet het geheugen, de herinnering oplichten via de hoofden , de laatsten doen de stem van het geweten opwarmen , via de harten .

  Goddelijk licht,
  Christus Zon,
  verwarm
  Onze harten ,
  Verlicht
  Onze hoofden ,
  opdat goed worde …

  Het geweten zal in de toekomst (vanaf nu reeds ) orgaan worden naar het nieuwe schouwen van karma via de eigen daden die de mens stelt en de latere vereffening ervan ivm het wereldgebeuren en zo een mooiere wereld tot stand te brengen door de mensheid als geheel ( opdat het goed worde..) , dwz wat hij daardoor zal ‘ waarnemen’ imaginatief ,en de gevolgen daaraan verbonden en daarmee verbonden staat de werkzaamheid van de Heer van Karma , de Christus .
  Via de andere pool , het geheugen , zal de Christus, etherisch het menselijk geheugen binnengaan ,enwel etherisch ¨de nieuwe Christusgebeurtenis” , waardoor dit volledig getransformeerd zal worden, dit zal duren tot in het zesde tijdperk, en pas volledig zijn in het grote zesde wereldtijdperk van de mensheidsontwikkeling ;
  Evenwel ook, de tegenmachten ahriman en Lucifer kunnen hierin fors tegenwerken, en tot chaotische toestanden leiden ….

  Zie ook kerngedachten 174, 175 en 176 gaan daarover . Uit februari 1925 dateert van R Steiner nog daarover een opstel ,GA 26 over het ‘Geheugen en geweten”

 3. walterhebing

  Zoals het geweten, is ook woede een erfdeel van de Geestelijke Wereld. Ik zie er geen onderscheid tussen. Ik doe vaak aan mensen in mijn omgeving en zelfs op deze site een beroep het geweten! Vaak kan men er zeer woedend over worden en ben veel voorzichtiger geworden in het verwoorden van mijn belevingen ten opzichte van het geweten van de mens op aarde!
  Ik zat afgelopen avond met ’n meisje van zeventien een beetje na te praten over onze belevingen met het gezelschap van vandaag en gisteren. Ze kwam al gauw bij het verwoorden van een vete binnen haar familieleven uit, ongeveer, iets wat ook binnen onze familie de kop op steekt. Namelijk: Wie neemt de verantwoordelijkheid voor de zorg over je vader of moeder? De fysieke zorg is wel te organiseren, maar de psychische zorg lijdt op alle fronten schipbreuk!
  Immers wij hebben geleerd oud en wijs! Ik opperde jegens dit zeventien jarig meisje uit Oostenrijk in het Duits dat ik mijn eenennegentig jarige Schoonvader wel oud maar niet als wijs beschouw. Ik beschouw kinderen jonger dan zes dagen wijs! Kun je dat je voorstellen? Ze aarzelde en ik vroeg, weet je wat het betekent om een kind van jonger dan zes dagen te zijn? Je kunt niet lopen niet praten, enz. En ze antwoordde: Het is blij met het leven! Een verdere doorspitten van ons aards zijn, was niet meer mogelijk, maar ze raakte wel de kern van het menselijk bewustzijn(Geest) op aarde. De mens is niet blij dat hij leeft, hij is voortdurend bezig iets veilig te stellen, terwijl hij tegelijkertijd er de bron en het doel van is!
  Zintuigen zijn er om van Godsschepping in alle dimensies te genieten, niet om deze ten eigen nutte proberen na te bootsen. Alles wat is, is in harmonie met Gods Geest, de disharmonie daarbinnen is een Schepping van de Menselijke Geest. Eens zal ’n lam slapen tussen de poten van ’n wolf. En de zalm weer paren in onze rivieren, niet vanuit kunstmatige ingrepen, maar vanuit de Goddelijke Geest.
  En de Goddelijke Geest kan pas door de menselijke Geest opgenomen worden als de menselijke geest ieder kind waar ook ter aarde geboren, ziet als ’n bloedeigen kind! Pas dan kan de Heilige Geest onze menselijke geest bemiddelen tot ontwaren van de Goddelijke Geest.
  Het vergt tijd om alle projecten van onze zintuigelijke fantasieën op aarde, verantwoordelijk te ontmantelen, maar er zit geen tijd tussen God en de mens!
  Tot zover Groetjes Walter
  verzorg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s