Over woede en bloedvergiftiging

Ik heb veel gevallen leren kennen, waar mensen eenvoudig door hun woede een interne bloedvergiftiging opliepen. Men kan zo woedend worden, vooral als men snel woedend wordt, dat men door deze woede overmatig veel gal afscheidt – eigenlijk in eerste instantie veel cyaan, dan gal. Dan krijgt men een vreselijk gifmengsel in het bloed, en dan ruïneert men het bloed. Er komt een akelige bloedvergiftiging door de woede. Hieruit ziet u hoe noodzakelijk en anderzijds schadelijk het bij de mens kan zijn, wat een of ander orgaan van het lichaam doet. Want alles wat gebeurt, hangt met de ziel samen. De woede is iets van de ziel, de galafscheiding is iets fysieks; maar er is niets in de mens dat niet tegelijk psychisch is en alles van de ziel heeft op een of andere wijze een fysieke vorm.

Bron: Rudolf Steiner – GA 351 – Mensch und Welt/Das Wirken des Geistes in der Natur – Dornach, 13 oktober 1923 (bladzijde 54-55)

Advertenties

3 gedachtes over “Over woede en bloedvergiftiging

 1. walterhebing

  Deze zin uit dit citaat van Steiner vindt ik tweeledig klinken, namelijk: “Want alles wat gebeurt, hangt met de ziel samen.” Tijdens mijn leven heb Jezus Christus ofwel aan het kruis genageld ofwel als een man met een ontbloot hart, gezien.
  Daarom zou ik deze zin van Steiner: “Want alles wat gebeurt, hangt met de ziel samen”, liever anders formuleren, namelijk: Dat alles wat op aarde leeft en zich volgens de richtlijnen van het hart op aarde probeert te ontwaren, krijgt al de ervaringen uit het verleden en de toekomst verwachtingen opgetekend via de ziel van de mens over zich heen! Waarbij het Hart van de individuele mens totaal geen rol speelt, maar het hart van elke mens vanuit de Ziel wel zo weet te bespelen, dat de ze ten koste van levenshart op aarde haar weg kan banen. Op aarde waar geen weg is, maar alleen een levens Hart wat zich liefdevol ontwaart en voor eenieder te ervaren is, die vanuit zijn/haar hart leeft.
  Woede is inderdaad iets van de ziel, een soort verraad aan het Hart des levens op aarde, Steiner gaat voor de ziel van mensen, ik voor het individuele hart van de medemens, ik heb nog een lange weg te gaan, alvorens ik de individuele mens kan overtuigen, dat iedere mens op aarde, als God op aarde geboren wordt. Maar binnen zes dagen wordt voorbestemd door de doop, besnijdenis, abortus of wat al niet meer?!
  De mens ziet zichzelf niet, sinds Adam en Eva als toppunt van alles wat leeft op aarde! En mensen onderwerpen zichzelf nog steeds liever aan de interpretatie van hun zijn op aarde, dan een eigen interpretatie aan geschapene te geven zijn en er vervolgens naar te handelen! Echter de mens wordt als toppunt van het leven op aarde geboren en kan kiezen voor leven of dood op aarde, in het hiernamaals valt er niets te kiezen volgens Steiner!
  Dus nu het nog kan: Kun je kiezen voor al het leven op aarde, of de parttime dodende instellingen van het leven op aarde, waaronder ik de Anhroposofie ook schaar.
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s