Over sport en godsdienst

De religie heeft de innerlijke kracht verloren om het fysieke van de mens te versterken. Daardoor is het instinct ontstaan om zich op uiterlijke wijze deze kracht toe te voeren. En zoals alles in het leven polair werkt, zo hebben we hier het feit, dat wat de mens op het gebied van de religie heeft verloren, hij zich instinctief op uiterlijke wijze toevoeren wil. Nu, ik wil zeer zeker geen heftig betoog tegen de sport houden, wil helemaal niet het geringste tegen de gerechtvaardigheid van de sportsector zeggen, ben er ook van overtuigd, dat het zich op gezonde wijze verder zal ontwikkelen. Maar het zal in de toekomst een andere plaats in het mensenleven innemen, terwijl het nu een vervanging voor religie is. Zulke dingen lijken een paradox, als ze tegenwoordig uitgesproken worden. Maar juist de waarheid verschijnt vandaag de dag paradoxaal, omdat we in zo veel in de moderne civilisatie verzeild zijn geraakt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 303 – Die gesunde Entwickelung des Menschenwesens -Eine Einführung in die anthroposophische Pädagogik und Didaktik – Dornach, 25 december 1921 (bladzijde 50)

Eerder geplaatst op 16 april 2014

Advertenties

17 gedachtes over “Over sport en godsdienst

 1. ‘k Ga zo lekker weer even zwemmen. Twee á drie keer per week baantjes trekken. Goed voor mijn lichaamsconditie. Daarna pak ik de fiets om bij Arboretum Trompenburg rond te wandelen. Ben een geboren wandelaar. Een kerk bezoek ik niet, maar ik ben wel religieus aangelegd of misschien beter gezegd spiritueel ingesteld.

  Kijk graag naar sport, voetbal, atletiek, boksen, K1 enzovoort. Vooral de moed en het doorzettingsvermogen van sporters, welke de basis vormen van hun prestaties, bewonder ik.

  Een goed lichaamshouding is ook belangrijk. Bij veel mensen zie je die in de loop van hun leven nogal eens veronachtzaamd.

   1. Veel maakt het niet uit, maar het moet volgens mij toch vormen zijn, omdat het meervoud is (moed en doorzettingsvermogen).

   2. Ja dat is de grammaticale basisregel, Ridzerd. Maar als het een verzamelpaar is, kan het weer in het enkelvoud. Zal mijn handboeken grammatica er nog eens op naslaan. Worstel hier regelmatig mee.

   3. Dat leuke en interessante tekstkader dat te lezen valt door de snelkoppeling naar een GoogleBook versie van het hierboven genoemde handboek aan te klikken refereert aan een jachtige TV discussie tussen Heleen de Hoop en Ronald Plasterk over correct Nederlands, veranderlijke taal en vrij taalgebruik. Zie het volgde youtube filmpje:

  1. Ik zou het wel leuk vinden als je de komende tijd ook wat steinercitaten over taal en taalgebruik zou plaatsen, Ridzerd. Dat heb je ongetwijfeld al gedaan, maar verversen en eventueel ophalen van die categorie Steiner teksten verwelkom ‘k zeker.

   1. Dat zijn mooie steinercitaten over Goethe’s taal- en schrijfontwikkeling, Ridzerd. Goed om nog een keer te herlezen.

    Over taalwetenschap pakt hij uit in de voordrachtenreeks The Genius of Language: Observations for Teachers; een luisterboek versie (GA 299; 1919/20).

    Een fijnzinnige literatuurbeschouwing van Steiner is opgenomen in voordrachtenreeks De kunst en haar wereldmissie – Oorsprong en toekomst van de kunsten (GA 276; 1923/24); het gaat hier om de 8e voordracht uit GA 276: Antroposofie en literatuur (Oslo, 20 mei 1923), vertaald door Bart Muijres. Die voordracht zal ik digitaliseren en je daarna toezenden, opdat je er op enig moment als je er wat in ziet en je dat wat lijkt, eén of meer tekstdelen eruit op je citatensite onder de aandacht kunt brengen.

   2. Lijkt me inderdaad een interessante voordracht, John. Hoe gaat digitaliseren eigenlijk? Moet je dan de bladzijden stuk voor stuk scannen?

   3. Het is gescand naar een bewerkbaar pdf document, Ridzerd. Maar het is qua MB’s nogal groot uitgevallen. Weet niet of dat wel in je e-mailbox past. Heb het zojuist naar je toegemaild met begeleidend commentaar.

 2. Haike

  Misschien weer ff terug naar het citaat van deze dag?

  Deze heb ik altijd heel aardig gevonden…

  Cycling…

  gives speed to the spirit,
  deepness to thoughts,
  flight to the imagination…
  and wings to the mind

  Bron: De Vakantiefietser, Amsterdam

  http://www.vakantiefietser.nl

  1. Dat zijn inderdaad mooie woorden over een pittige sport, Haike. Veel mensen kunnen nu hun hart ophalen aan de Tour de France. En aanstaande zondag de finale EK voetbal: Frankrijk – Portugal. Tegelijk EK atletiek en Wimbledon (tennis).

   1. Haike

    Dat verdient nog wel wat nuance mijn inziens… EK en Tour zin natuurlijk wel hele grote commerciele aangelegenheden.. De eerste volg ik nauwelijks, en de tweede vanuit een ooghoek.

    Maar voor fietsen en ook lopen vind ik de benaming “Sport” een te krappe. Als ik namelijk weer eens op mijn reisfiets (dus geen racefiets) zit om een rondje door de polder te maken (wat ik overigens veel te weinig doe 🙄) dan breekt het bij mij wel de Geest open en komen er soms na een uur trappen gedachten en inzichten binnen, waarvan ik serieus denk dat ik ze niet had gekregen als ik thuis in mijn luie stoel was blijven zitten. Wat dat betreft kan ik me wel vinden in de Engelse tekst van De Vakantiefietser..

    Daarnaast is er aan de Universiteit van Leuven een Prof. verbonden die onderzoek deed (of misschien nog steeds) naar mensen die te voet of op de fiets naar Santiago de Compostela in Spanje gaan. Ze vond uit dat 40% van deze pelgrims mogelijk risico lopen om daarna depressief te worden. Het is dus niet een uitgemaakte zaak dat deze 40% het ook daadwerkelijk krijgt. Ik wel, en dat was geenszins makkelijk, maar het ligt al weer vele jaren achter me, en als ik er nu op terug kijk zeg ik: Het hoorde nog bij de tocht en heeft een louterende werking op me gehad, hoe moeilijk en vervelende het ook is als je midden in zo’n depressie zit..

    Overigens werkt een middel als Ferrum Sidereum D 10 geweldig mee om je er weer uit te krijgen… Hoe de stof dan toch nog de Geest verkrijgt.. met een knipoog naar mijn oude huisarts en zijn eerste boek…

    http://www.christofoor.nl/boek/9789062388547/hoe-de-stof-de-geest-kreeg

   2. Interessant verhaal. En Arie Bos (eens) als huisarts is niet mis. Sport en recreatie, recreatie in de ruimste zin van het woord, zijn uiteraard niet geheel gelijk aan elkaar. Er zijn overlappingen, maar dat is wat anders. En ja bepaalde takken van sport zijn sterk vercommercialiseerd. Dat is waar. Waar je trektochten onder kunt scharen? Dat hangt er van af, denk ik. Die kun je niet zomaar onder een algemene noemer brengen. En pelgrimages zijn natuurlijk heel apart en kunnen inderdaad heel waardevol zijn voor mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s