Over geesteswetenschap en praktijk

Even erg in het moderne leven als van de ene kant het extreme kapitalisme, werkte van de andere kant de houding van: Ik leg mij toe op de impulsen van het innerlijkste van mijn ziel, ik geef mij over aan de geestelijke wereld, ik zoek de geestelijke wereld zoals ik die in mijn innerlijk kan vinden; mij interesseren de aangelegenheden van de ziel. Wat kan mij dit Ahrimanische geld – en kredietwezen, vermogen en bezit schelen! Wat trek ik mij aan van het verschil tussen rente en intrest, tussen omzet en winst enzovoort. Ik zorg voor de aangelegenheden van mijn ziel! –

Maar, zoals de mens een eenheid is naar lichaam, ziel en geest, zoals bij hem tussen geboorte en dood samengebonden zijn lichaam, ziel en geest, zo zijn in het uiterlijke bestaan samengebonden de impulsen die wij in ons innerlijk kunnen vinden en de impulsen die in de uiterlijke economische orde liggen.

En evenzeer schuldig aan de moderne katastrofe (W.O. I – fdw) zijn aan de ene kant de materialistische kapitalisten met hun denkwijze en houding, maar aan de andere kant ook diegenen die alleen maar vroom willen zijn, alleen maar geesteswetenschappelijk, die op hun eigen manier de geesteswetenschap abstract willen beperken en zich niet willen inlaten met het doordringen van de alledaagse werkelijkheid met een doortastend denken.

Dat is het wat mij telkens weer en weer aangezet heeft om u aan te sporen om toch niet deze antroposofische geestesbeweging op te vatten als zondagnamiddagspreken die iemand in de ziel zo’n deugd doen omdat er over een eeuwig leven enz. gesproken wordt. U zoudt deze antroposofische beweging als een weg moeten nemen om de moderne opgaven van het bestaan die ons zo brandend tegemoet treden, werkelijk zinvol aan te pakken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 188 – Der Goetheanismus – Menschenwissenschaft und Sozialwissenschaft – Dornach, 1 februari 1919 (bladzijde 231-232)

Vertaling overgenomen uit Tijdschrift De Brug – Trefwoord EuropeseUnie (44)

Eerder geplaatst op 15 april 2014

3 gedachtes over “Over geesteswetenschap en praktijk

  1. Praktijk… Ja ja. Dan wordt het heikel en soms onaangenaam. Verwijlen in roze wolken en verkopen van zoete broodjes is niet aan me besteed. Denk echt dat ik in feite geen (compleet) mens meer zou zijn als ik niet alleen naast antroposofie, maar ook met antroposofie me niet met het sociale leven zou bezig houden. Of dat ik zelfs enkel met antroposofie bezig zou zijn en al het andere – per saldo – zou negeren… Als ware het iets minderwaardigs of minder belangrijk. Lekker luxe in een veilige Ivoren Toren. Horror scenario!

    Illustratie, mijn recente commentaar op Brexit: (1) Macht van markten en staatscontrole (Cahier, 1 juli 2016) en (2) Brexit – Synopsis (Cahier, 27 juni 2016)

    Steiners voordrachtenreeks Der Goetheanismus ein Umwandlungsimpuls und Auferstehungsgedanke – Menschenwissenschaft und Sozialwissenschaf (GA 188; 1919) is heel bijzonder en het bestuderen zeker waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s