Over waarneming van het karma van een mens

Als men op het karma van een mens wil komen, moet men hem niet op zijn beroep, niet op zijn sociale omstandigheden en niet op zijn kunnen of niet-kunnen bekijken, maar men moet diep in zijn ziel gaan, in de eigenschappen, in de vermogens (Duits: Fähigkeiten) die uiteindelijk in principe in elk beroep tot uitdrukking kunnen komen. Want men moet immers zien naar wat de mens in een vorig aardeleven was. […] Men moet er mee beginnen al het uiterlijke te doorzien en naar het innerlijk te kijken, het zuiver menselijke, dat waardoor de mens innerlijk mens, individueel geaard mens is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 346 – Vorträge und Kurse über christlich-religiöses Wirken: V – Dornach, 9 september 1924 (bladzijde 79)

Eerder geplaatst op 28 maart 2014

7 gedachtes over “Over waarneming van het karma van een mens

 1. Bernard

  Steiner heeft hierover veel meer concreets gezegd. Deze uitspraak alleen maakt het warrig – we zijn allemaal een ‘innerlijk mens, individueel geaard mens’.

  1. Ja, natuurlijk heeft Steiner er veel meer over gezegd. Maar ik kan nu eenmaal niet alles overnemen en al helemaal niet vertalen. Trouwens, als ik met heel lange epistels aan kom zetten, dan leest zowat niemand het.
   Je hebt wel vaker stekelige opmerkingen. Ik zou zeggen: begin zelf een citatensite, dan hoef ik het niet te doen.

 2. Bernard

  Ik ben een beetje verbaasd, Ridzerd, over dat ik stekelige opmerkingen zou maken. Heel af en toe stel ik een vraag en verder heb ik ook wel eens een interpretatie die ik delen wil. En soms weken niet.

  1. Ik heb al je reacties even opgezocht en het zijn tot mijn verbazing maar liefst 129. Zowat alles is goed en positief te noemen, maar ik vond deze niet leuk: “Het lijkt me dat iemand de essentie deze tekst in begrijpelijk Nederlands moet omzetten.”
   Zo kan ik nog wel wat noemen, maar veel doet het er allemaal niet toe. Ik wou het hier maar bij laten. Ik heb nog meer te doen

 3. Bernard

  Dan wil ik toch nog zeggen, dat ik juist heel erg waardeer wat je doet, Ridzerd. En ja . . . Duits van 100 jaar geleden, en dan nog wel Steiner-Duits . . . vaak moet uit de hele context blijken wat hij bedoeld heeft. Mijn opmerking destijds was absoluut niet gericht op de concrete vertaling van die tekst.

 4. Cisca

  Een algemene opmerking

  Het gaat niet om correcte vertalingen van teksten, noch om nog weer andere teksten van
  Rudolf Steiner citeren; het gaat om een warm gevoel voor de verrichtingen van een trouw medemens.
  Soms lijkt het moment aangebroken om dit luid en duidelijk uit te spreken.
  Tegen zijn (R.St.) woorden te blijven hangen en zich erop te laten voorstaan zo ingevoerd te zijn in de antroposofie leidt tot verzwakking van het innerlijk ipv tot bewustwording.
  Laten we de geesteswetenschap LEVEN en BELEVEN en proberen de mens naast ons te zien en te doorzien en te begrijpen. Dat zou een gebed kunnen zijn.

  Cisca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s