Over de demon Sorat

We naderen nu de op handen zijnde tijdperiode van de derde 666: 1998. Aan het einde van deze eeuw komen we bij het punt waar Sorat weer uit de afgronden van de evolutie het sterkste zijn rotkop (Duits: Haupt) verheffen zal, waarbij hij de tegenstander van de verschijning van Christus zal zijn, die de daartoe voorbereide mensen al in de eerste helft van de twintigste eeuw zullen hebben door de zichtbaarwording van de etherische Christus. Het zal enkel nog tweederde van deze eeuw duren tot Sorat op machtige wijze zijn akelige porem (Duits: Haupt) verheffen zal. […]

En nog voor het einde van deze eeuw zal hij zich doen blijken, doordat hij in talrijke mensen zal komen als het wezen van wie ze bezeten zijn. Men zal mensen voor de dag zien komen, van wie men niet zal kunnen geloven dat het werkelijk mensen zijn. Ze zullen zich ook uiterlijk op een eigenaardige wijze ontwikkelen. Ze zullen uiterlijk felle, sterke naturen zijn met woedende trekken, vernietigingszucht in hun emoties. Ze zullen een gelaat dragen waarin men uiterlijk een soort dierlijk gezicht zal zien. De Soratmensen zullen ook uiterlijk herkenbaar zijn, ze zullen op de vreselijkste manier niet alleen alles bespotten, maar ook alles bestrijden en in de afgrond storten willen, wat van spirituele aard is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 346 – Vorträge und Kurse über christlich-religiöses Wirken – V – Apokalypse und Priesterwirken – Dornach, 12 september 1924 (bladzijde 122)

Advertentie

18 gedachtes over “Over de demon Sorat

 1. Haike

  Ik denk dat Steiner er een goede reden voor had, om het gewoon over “Hoofd” te hebben en niet allerlei andere termen/benamingen.

  Toen de eerste Vorstand na het overlijden van Steiner uit elkaar klapte, en Ita Wegman eruit gezet werd, kreeg ze op een jaar vergadering van alles naar haar hoofd geslingerd. Waarop ze alleen maar zweeg. Een aantal medestanders van haar zienswijze vroegen haar toen naar afloop waarom ze niks terug had gezegd. Haar antwoord was toen kort maar krachtig: “Je moet geen dingen voeden die juist niet gevoed moeten worden, had ik wel antwoord gegeven, had ik dat wel gedaan.

 2. Ja, daar zal Steiner een goede reden voor gehad hebben, daarom heb ik er ook duidelijk bij gezet dat er in het Duits “Haupt’ staat. Ik wil er wel even op wijzen dat Steiner humor ook belangrijk vond en dat het hem al heel lang zo’n smart was dat antroposofen zo ‘zwaar in de benen zijn’ en naar hem luisteren met ‘ein Gesicht bis ans Bauch.’
  Het is me al vaker overkomen dat antroposofen, niet allemaal maar velen, nooit eens ergens gewoon om kunnen lachen als ik een grap maak, er moet altijd overal bloedserieus op ingegaan worden. Nu ben ik overigens zelf ook een zeer serieus mens, maar juist daarom probeer ik eens een bevrijdende joke te maken.

  1. Haike

   😇 O maar ik kan het ook wel waarderen hoor, toen ik het vanochtend las gleed er ook een glimlach over mijn gezicht. En het is me zeker niet ontgaan dat je ook het originele Duitse woord erbij hebt gezet.
   Maar het is wel zo dat als je een dergelijk term uit boosheid of een andere emotie zo neerzet, je Sorat en zijn makkers een geweldig plezier doet, dan voed je ze, en niet zo’n klein beetje ook. Schrijf je het willens en wetens op dan komt dat ze veel minder goed uit, en hindert ze, omdat je dan vanuit je volle bewustzijn doet. En daar zitten ze nou net niet op te wachten dat je met je volle bewustzijn, volle verstand ertegen aan gaat, want dan is er geen ruimte voor deze jongens en moeten ze hun heil ergens anders gaan zoeken…

   Maar mij schoot die anekdote over Ita Wegman te binnen en ik vond hem in dit kader goed passen…

   Verder moet een ieder zelf maar uit maken hoe hij/zij met dergelijke zaken wil omgaan, aangezien ik een groot voorstander ben van de eigen vrije wil, en ik geloof dat ik dat op jouw site niet voor de eerste keer schrijf. Dus een ieder die een beetje de moeite neemt kan weten hoe ik erin sta en er tegenaan kijk..

   1. Hallo Haike en Ridzerd,

    Wat een interessante tekst vandaag…
    Ik beleef wat hier staat, ik denk dat er veel demonen leven via de (meestal onbewuste) mensen.
    En ik geloof dat Haike gelijk heeft, dat je voedt wanneer je er met je eigen ‘emotionele’ aandacht bij bent. Het accepteren van deze staat van zijn in de mensheid heeft mij echter veel gebracht. Ik stel me sindsdien dagelijks zeer bewust te weer tegen deze demonische wezens.
    Steiner vertelde eens, via jouw blog Ridzerd, dat hij het nieuws in de krant ‘omkeerde’. Hij maakte mij toen ineens bewust van de kracht van het kwaad in het denken van de mensen. HOe het kwade ons manipuleert.
    Het verhaal van de timmerman die de Christus werd wordt me ook steeds duidelijker.
    Ik voel al jaren dat de Christusimpuls onder grote druk staat. Maar dat dit Sorat was, ik dacht altijd aan Ahriman en Lucifer.

 3. Cisca

  Ridzerd,

  Volkomen mee eens, Ridzerd!
  De meeste antroposofen die ik ken en gekend heb (destijds vrije school kinderen en talrijke bijeenkomsten, lezingen, antroposofische artsen etc etc) zijn verstoken van zelfs een relativerend vermogen, waaruit een bevrijdend lachen kan ontstaan.
  Zeer terecht worden deze antroposofen arrogant genoemd.

  Je hoeft je dus totaal niet te verontschuldigen, Ridzerd, integendeel…….

  Er is werk aan de winkel, Sorat weerstaan, en daarvoor hoef je niet ver van huis te gaan.
  Wie werkelijk ziet en hoort en de waarschuwingen van Rudolf Steiner goed heeft verstaan weet wat hij moet doen en ook wel moet laten (humor dus!!).

  Cisca

  Apocalypse en priesterschap van Rudolf Steiner is al een tijd geleden in de reeks vertalingen verschenen. Een boek dat echt, juist nu troost biedt!

 4. irene Huijg

  ik word eigenlijk een beetje bang van het verhaal over Sorat.
  Wat moet ik me er nu precies bij voorstellen?
  Ik ben heus niet alleen maar elke dag menslievend en spot ook wel eens ergens mee, maar ben ik dan gelijk een Sorat?

  1. Nee, natuurlijk niet, Irene. De Sorat mensen zijn (voor zover ik het begrepen heb) de echt hele slechte mensen. In Anthrowiki, waar ik dit citaat gevonden heb, zegt een van de schrijvers in Anthrowiki (dus niet Steiner zelf) er dit over: ‘Man wird diese z.B. auch unter Fußball-Hooligans, ähnlichen Gewaltmenschen und unter Nationalisten aller Länder gleichermaßen beobachten können. Auch die Taten der Taliban und anderer vergleichbarer Gruppierungen (“Al Kaida”, “Boko Haram”, “IS” usw.) sind von Grund auf geistfeindlich, fanatisch und brutal.’

  2. Haike

   Dag Irene,

   Als je naar de Nar kijkt aan het hof van de Koning in de middeleeuwen, die dreef de spot met de Ridders en de hofhouding en zelfs met de Koning. En zijn (rot)kop, bakkes, porem, tronie, ging er niet af.
   Waarom niet? Omdat het zijn taak was de Koning en de hele rataplan erachter voor hoogmoed te behoeden. Dus daar vertegenwoordigd de “Spot” een heel edel doel. Als de “Spot” ingezet wordt om een ander neer te sabelen, komt ze uit een andere bron, en kan je misschien achter je oren gaan krabben of dat nou wel zo mooi is…

   Maar het feit dat je jezelf de vraag stelt of je dan meteen een Sorat bent, ik denk van niet, want iemand die daar echt flink mee besmet is, zal zichzelf nooit die vraag stellen.

   En verder.. we zijn allemaal mensen, dus ik kan me goed voorstellen dat we allemaal momenten hebben gehad of nog gaan krijgen waarop we misschien heel ff Sorat zijn.

   Ik denk dat je een uitspraak als: “Ik kreeg een (rode) waas voor mijn ogen” en: “Ik was mezelf niet” Iemand die plots “Hels” wordt, enz. heel serieus moet nemen.

   Bij de rechtbank heet zoiets of iemand wel of niet “Toerekeningsvatbaar” is, en kan uit maken voor de strafmaat die opgelegd wordt.

 5. irene Huijg

  dank jullie wel voor jullie reacties. Ik heb een bipolaire stoornis en zit momenteel in een depressie en misschien zie ik het daarom wel iets te donker…
  De taliban…
  Ik haal het vaak als voorbeeld aan als iets wat zeer duister is, zonder gevoel en een door mannen geautoriseerd iets. Zeer kwaadaardig.

  groet Irene

 6. Antroposofen zullen, naar ik denk, inzien dat met de opkomst van het versnellende en versterkende karakter van internet, Sorat,de zonnedemon, zijn kop heeft opgestoken(windows98 heb ik altijd een mooi symbolisch startpunt gevonden, geheel volgens Steiner’s voorspellingen). Lust,corruptie en ook emotionele uitspattingen zijn luciferisch en misbruik van techniek en pillen zijn ahrimanisch(zie Michael). Gecombineerd worden ze door Sorat gebruikt en misbruikt om de mensheid versterkt en versneld de afgrond in te trekken. De opkomst van artificial intelligence geeft nog een totaal nieuwe, dreigende dimensie aan de groei van Sorat. De versnellende en versterkende activiteit van Sorat(haat) is ook op het wereldtoneel zichtbaar middels versterking van de daden van de luciferische Trump(zelfzucht) en de ahrimanische Poetin(angst). Aan Europa de Michaelische taak om de balans tussen beiden te zoeken en te houden door daadwerkelijk de liefde boven de haat te stellen en aldus Sorat’s invloed te begrenzen en terug te dringen. Bij het opengaan van de poorten van de hel, gaan eveneens de poorten van de hemel open. Kijk naar Boven! Hulp zal er komen indien we oprecht en integer zélf daadwerkelijk naar boven streven; De Wilsweg.

   1. Door de technische mogelijkheden kunnen we nu ook met zeer velen léren van een individueel of maatschappelijk karmisch leerproces. Een onverwacht voordeel dat Sorat(de zonne-demon in de antroposofie) niet kon en niet kan voorzien. Naast de stroming naar beneden door Sorat ontstaat er dus ook een versnelde stroming naar boven door Christus, de Heer van het Karma. Of, volgens de Noordse-Germaanse mythologie: Als Fenris verschijnt, verheft Widar zich om de dood van zijn vader Odin te wreken. Als de poorten van de hel open gaan, openen zich tevens de poorten van de hemel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s