Onvruchtbaarheid

Ik weet vanzelfsprekend dat het voor de huidige wetenschap als een dwaasheid geldt, maar waar is het -, dat zoals de mensheid nu is, ze over 4000 jaar niet meer zal kunnen zijn, netzomin als een mens die nu 20 jaar is, over 200 jaar nog in leven zal zijn. Want men kan door occult onderzoek vinden dat in de loop van het zesde millennium de vrouwen, zoals hun lichaamsorganisatie nu is, onvruchtbaar zullen zijn, geen kinderen meer zullen baren. En een geheel andere orde zal verschijnen in het zesde millennium. Dat toont ons het geestelijk onderzoek. Ik weet dat het voor wie in de zin van de hedendaagse wetenschap denkt totale onzin zal lijken om dit uit te spreken; maar het is nu eenmaal zo.

Bron: Rudolf Steiner – GA 175 – Bausteine zu einer Erkenntnis des Mysteriums von Golgatha – Berlijn, 10 april 1917 (bladzijde 217)

Advertentie

15 gedachtes over “Onvruchtbaarheid

 1. Bernard

  Die ‘geheel andere orde’ – wat bedoelt Stener daarmee? En als vrouwen onvruchtbaar zijn, dan sterft de mensheid dus uit. Waarom zouden we dan ons best doen ons te ontwikkelen?

  1. xonnebloom

   we hebben toch ook geen bijen meer nodig.
   in nederland is pas groen licht gegeven voor het kweken van embryos.
   syntetische biologie is niet meer te stoppen.
   de mens word een plasticetende cyborg.

  2. Haike

   Misschien ben je tegen die tijd wel zover ontwikkeld bent/hebt (mits je nu een beetje je best doet) dat je helemaal geen fysiek lichaam nodig hebt? Omdat je alle ervaring die er mee te maken zijn in een fysiek lichaam doorgemaakt hebt? Of misschien zijn we tegen die tijd weer androgyn? Jij gaat van de huidige situatie uit en dat er verder niks veranderd behalve dan dat de vrouw onvruchtbaar wordt. Waarom sluit je al die andere mogelijke veranderingen uit? Omdat Steiner daar niks over zegt?

 2. Ninia

  “En als vrouwen onvruchtbaar zijn, dan sterft de mensheid dus uit.” concludeert Bernard. Echter, de geslachtelijke voortplanting is volgens Steiner maar een stadium in de ontwikkeling van de mensheid. Er zullen andere manieren van voortplanting komen. Elders spreekt hij daar uitgebreider over. Misschien weet iemand waar en wanneer?

 3. Bernard

  De mensheid bestaat zo’n 200.000 jaar. En Steiner spreekt van over 4000 jaar. zo’n 4000 jaar geleden begonnen de beschavingen in de wereld, de Egyptenaren, de Phoeniciërs, de Chinezen. Wij weten welke stappen in de bewustzijnsontwikkeling zijn gezet. Het lijkt veel, maar dat is het nog helemaal niet. We zijn nét begonnen aan de ontwikkeling van het bewustzijn over het astraallichaam. Dat is over 4000 jaar toch nog niet voorbij omdat de mensheid dan uitsterft? Bij een leven in de fysieke wereld hoort geslachtelijke voortplanting – of denkt iemand dat kinderen in robotbaarmoeders gaan ontstaan?

  1. Ja, ik moet zeggen dat ik ook tamelijk verbaasd was dat al over zo’n 4000 jaar het geboren worden op aarde langzamerhand ophoudt (in ongeveer het jaar 7890 zou er een catastrofe komen, vergelijkbaar met de ondergang van Atlantis).
   Maar al met al is het een dikke meevaller. Des te eerder zijn we van dit gesodemieter op aarde af. 😉

  2. Haike

   Ontwikkelingen nu gaan ook veel sneller dan 1000 jaar geleden. Misschien komt er een tijd waarin dat nog sneller gaat, of juist weer langzamer… Je kunt niet uit het verleden opmaken wat er in het heden of in de toekomst gaat gebeuren. Descartes wou ons dat graag doen geloven, omdat dat voor het gebied van het rekenen opgaat, maar daarmee in niet gezegd dat het voor alles in het leven opgaat. Overigens is het een wijd en zijd verspreide denkwijze…

 4. walterhebing

  Op zichzelf genomen is hetgeen Steiner in dit citaat verwoord, niet zo vreemd. Zeker niet, als men de mensheid op aarde als één geheel beschouwd, zoals Adam en Eva in beginsel één geheel met de Levensgeest op aarde vormden. Zo zal de mensheid er eens naar moeten terugkeren. Eva wandelde rond in het Aartsparadijs en zag een moederdier haar jongen zogen. Ze vond dat beeld zo teder en harmonieus, waardoor ze zich afvroeg of ze met haar lichaam zoiets ook zou kunnen beleven. “Natuurlijk” antwoordde de slang die om geheel andere redenen de moeder met haar nest jongen, genaderd was. “Verleid Adam met je Lichaam en dit genot zal je spoedig ten deel vallen”, kortom Eva verleidde Adam tot een onbewuste daad, waarvan de gevolgen de mensheid, volgens dit Steiner citaat nog vierduizend jaar tarten. Zowel het mannelijke, als het vrouwelijke van de mens zal veranderen in het onzijdige zijn. Het Androgyne Goddelijke verandert het menselijk lichaam dusdanig dat het menselijk bewustzijn zich geen uitweg meer weet te banen, via mineralen, planten of dieren. Zijn bewustzijn gaat over in het onbewuste Zijn van alles wat is.
  Maar we hebben volgens Steiner nog vierduizend jaar om aan dit lot op aarde te kunnen ontkomen, namelijk om logisch onze ervaringen op aarde, dusdanig te ordenen dat ons menselijk bewustzijn uitgroeit, tot het bewustzijn van elk leven op aarde, van mineraal tot plant, van plant tot dier en van dier tot Mens, als evenbeeld van God.
  Het bewustzijn van de mens, is sinds Eva haar man ertoe verleidt heeft, in het dierlijke bewustzijn blijven steken en eens zal dat patroon van bewustzijn, niet meer houdbaar zijn voor de ontwaring van de manifestaties van de Levensgeest op aarde.En zal de Goddelijke Kern waarmee elk mens geboren wordt, zich op doen lossen in het zich onzijdig ontwarend leven op aarde.
  Zoals Darwin het de Evolutieleer neerpende, alles wat niet bruikbaar is om te overleven sterft af, met andere woorden het menselijk bewustzijn wordt overbodig over vierduizend jaar. Een soort laatste oordeel, wil de mens daarop wachten? In elke mens houdt zich een Goddelijke Kern schuil en in Marianne Wiliamson woorden gesproken, als jij je licht niet durft uit te dragen, waarom een ander dan wel?
  Steiner durft zijn licht uit te dragen wat berust op het Geschrift en niet op zijn direkte belevingen met zijn of andermans kinderen op aarde. Kinderen beleven het leven op aarde zoals het zich aan hun openbaart, in die zin zijn mijn kinderen mij vele stappen voor, echter ten opzichte van mijn belevingen op aarde lopen ze ver achter. Ze hebben geen kans gekregen om zich op aarde op eigen wijze te aarden.
  Ik zie de mens als toppunt van alle levensmanifetaties op aarde, dat hij zich niet als dusdanig gedraagt is voor mij het raadsel van het menselijk leven!
  Het ware licht is toch sneller dan het gebroken licht van de duisternis, het licht waaronder ik me nu bedien.
  Echter God is Liefde en Liefde gedijt in zowel het duister als in het volle licht, het is de Bron van Leven, zowel in het Heelal als hier op aarde! Liefde kent geen tijd, noch licht of duisternis, noch geest of materie. Ze is in alles, het is aan de mens de Liefde tijdens zijn leven weer te herontdekken en deze mede helpen te ontplooien, in plaats van dammen op te werpen in haar stromingen. Jezus was aardig op weg, om de kern ervan zich aan ons te openbaren, echter zijn boodschap begrepen we toen al niet, laat staan nu!
  Ieder logisch denkend mens kan zich indenken, dat meer mensen in huis(op aarde), meer nodig hebben. Echter de mens kan zich niet indenken in Godsgeest, in Godsgeest heeft men niets nodig, alles wordt hem geschonken. Jezus heeft er diverse staaltjes van laten zien, oa. het brood en de vis vermenigvuliging.
  Bij de mens ligt het anders, namelijk:Ieder mens is in potentie God, Adam en Eva waren nog ëén met het toppunt van de levensgeest(God) op aarde. Maar door hun leven te vermenigvuldigen op een dierlijke wijze, brachten ze nieuwe potentiële Goden(kinderen) op aarde. Ze lieten hun kinderen offers brengen aan hun geweten, niet wetend dat het hun eigen verzinsel was. Kaiën vermoordde zijn broer omdat zijn offer aan het verzinsel van zijn ouders meer resultaat boekte dan zijn offer. Tot op de dag van vandaag zien we kinderen niet als een potentiële hernieuwde verbinding met de levensgeest(God), maar offeren het kind op aan Nationele eer! In plaats van elk kind te zien als een potentiële verlosser, van ons bekrompen denkkader!
  Het onzijdige kind zal zich op den duur niet meer als dusdanig laten gebruiken en zal niet meer op aarde willen zijn, je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om het nu al te zien! De mens wordt niet geboren om ervaringen op aarde opgedaan te brengen naar de geestelijke wereld. Maar de Geestelijke Wereld dusdanig te ontmantelen, dat elk kind zijn Goddelijke kern op aarde ontwaren kan! Dat wil zeggen: In ieder moment ligt de openbaring van Godsgeest opgesloten, daar hoeft men geen vierduizend jaar op te wachten, in tegendeel de mens is als toppunt van het leven op aarde, ervoor geschapen of zo je wilt in de theorie van Darwin, ervoor geëvolutioneerd!
  Voor de mens geld niet het recht van de sterkste of slimste, maar het recht van een dienende Liefde aan de manifestaties van leven. Zoals God die zich voorgesteld heeft en aan Adam en Eva vroeg om deze manifestaties van leven te vermenigvuldigen. Echter wat deden Adam en Eva, zichzelf vermenigvuldigen, in plaats vande levensmanifestasties op aarde te vermenigvuldigen. Inmiddels zijn we met zeven miljard mensen op aarde, allemaal potentiële Goden, echter er is maar één Levensgeest op aarde. De stroming die vanuit het licht, de mineralen bevrucht, op hun beurt de mineralen de planten en de planten de dieren, de mens als toppunt van het leven op aarde, zou moeten kunnen leven op alleen licht, zoals ’n mineraal. Maar de mens heeft het mineraal(Geld) tot toppunt van zijn leven verklaard en voedt zijn eigen kinderen er zelfs voor op.
  Het is onbegrijpelijk, maar het is eenmaal zo!
  Groetjes Walter

  1. Haike

   Walter,

   Je schreef het volgende:

   Maar we hebben volgens Steiner nog vierduizend jaar om aan dit lot op aarde te kunnen ontkomen

   Waar haal je die informatie vandaan? Want aan het bovenstaande citaat kan ik die informatie niet ontlenen.. Dus is dat volgens Steiner of volgens jou zo??

   Vervolgens heb je het over:

   Het bewustzijn van de mens, is sinds Eva haar man ertoe verleidt heeft, in het dierlijke bewustzijn blijven steken….

   Als dat zo zou zijn Walter, als dat werkelijk waar zou zijn, dan zouden wij mensen niet bij machte zijn om ons fysiek, verticaal, over Moeder Aarde te verplaatsen. Dat komt omdat wij nog een Ik-organisatie hebben. En maakt dat wij ons tegen de zwaartekracht kunnen verheffen. Weliswaar heb ik dit bij Steiner vandaan, maar iedereen kan in de praktijk zien dat het klopt wat hij daarover heeft gezegd.

   Dieren zijn fysiek gezien vele malen sterker dan de mens, maar met al die fysieke kracht zijn ze niet in staat zich verticaal te verheffen en te verplaatsen. En als ze het wel kunnen, zijn ze niet in staat het lang vol te houden.

   De Mens is de enige waarbij het Zenith recht boven hem staat, via zijn kruin ( zo je wilt de 7e chakra) het lichaam binnenkomt, door de ruggenwervel gaat, en via de stuit het weer verlaat. Dat gebeurt bij geen enkel dier.

   Wat je wel kan zeggen is dat de Mens ook een dierlijk bewustzijn heeft. Hij heeft net als het dier een fysiek, etherisch, en een astraallichaam. Bij het dier stopt het hierbij, bij de mens gaat het nog verder.

   Beweren dat de Mens in het dierlijke bewustzijn is blijven steken is dus ronduit onjuist.

   1. Haike

    Oeps.. ik ben hier en daar wat slordig geweest met de vetgedrukte stukken… excuus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s