Zin voor realiteit

In onze tijd zou de zin voor realiteit niet zo sterk ontbreken, wanneer men tegenwoordig niet – hoewel men dit niet altijd toegeeft – op het standpunt zou staan, dat iets waar is, wanneer het geobserveerd en logisch is. Maar het logische alleen maakt de waarheid niet uit, de waarheid blijkt pas wanneer iets logisch is en in overeenstemming met de realiteit.

Wat dat betreft maakt men tegenwoordig iets ongelooflijks mee. Zo vind je bijvoorbeeld in de zeer intelligente en voor bepaalde zaken absoluut te waarderen relativiteitstheorie van Einstein plastische voorstellingen die eigenlijk zo zijn, dat je je in de grond van de zaak voortdurend gespleten, in de war voelt, wanneer je een juist gevoel voor de realiteit hebt. Alleen dit al, dat bij Einstein een horloge met de snelheid van het licht de wereldruimte invliegt en dan hetzelfde zou blijven. Dat zijn van die dingen; je hoeft je echter alleen maar af te vragen, hoe het is, wanneer het weer terugkomt; het zou niet alleen verpulverd zijn, maar nog veel meer. Er wordt iets geponeerd wat je goed uitdenken kan, wat logisch is. De relativiteitstheorie is zo logisch als mogelijk, maar bij vele toepassingen is ze niet in overeenstemming met de werkelijkheid. Dat deze dingen op de tijdgenoten zo’n indruk kunnen maken, komt omdat we de zin voor de realiteit op een bepaalde manier kwijt zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 309 – Anthroposophische Pädagogik und ihre Voraussetzungen – Bern, 16 april 1924 (bladzijde 64)

Vertaling: Pieter Witvliet. Voor zijn vertaling van de gehele voordracht zie: VRIJESCHOOL – PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE ACHTERGRONDEN

2 gedachtes over “Zin voor realiteit

  1. Realiteitszin, werkelijkheidszin is inderdaad van vitaal belang. GA 309 lijkt me een hele interessante voordrachtenreeks. Goed dat Pieter de gehele vierde voordracht daaruit vertaald heeft.

    Steiner heeft relatief (knipoog) veel over Einstein en diens eerste en tweede relativiteitstheorie gesproken en geschreven. Telkens behandelde hij verschillende aspecten. Zie bijvoorbeeld ook zijn geschrift Die Rätsel der Philosophie in ihrer Geschichte als Umriß dargestellt (GA 18; 1914); hoofdstuk: Der moderne Mensch und seine Weltanschauuung; bladzijde 590 tot en met 593. Voor een vertaling van die tekst naar het Nederlands, zie: Rudolf Steiner over de relativiteitstheorie van Albert Einstein (website Antroposofie in perspectief). Pittige kost. Wel belangrijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s