Terugblikoefening

Elke dag is een terugblik te oefenen op de ervaringen van de persoonlijkheid op de dag. Men houdt zichzelf de belangrijkste ervaringen voor, die men gedurende de dag beleefd heeft, en de wijze waarop men zich hierbij gedragen heeft. Dat alles gebeurt vanuit het gezichtspunt dat men van het leven leren wil. Hoe kan ik een zaak, die ik vandaag gedaan heb, beter doen? Zulke vragen legt men zich voor. Men maakt zich daardoor niet stomp tegenover lust en leed. Integendeel, men wordt fijner gevoelig. Maar men blijft niet hangen aan de zorgen en spijt over wat men gedaan heeft, maar men verandert deze in het voornemen alles in de toekomst beter te doen. Men wordt zijn eigen bouwmeester. Zoals deze niet berouwvol voor een huis, dat hij gebouwd heeft, gaat staan en klaagt dat het niet beter is, maar de ervaringen die hij door het minder goede opdoet, gebruikt voor een volgende bouw, zo doet ook de mens tegenover zichzelf. In berouw en zorgen gaat onze persoonlijkheid ten onder; door leren stijgt zij opwaarts. Spijt en bezorgdheid zijn van geen nut; de tijd die we daarvoor gebruiken, moeten we voor een ontwikkeling omhoog gebruiken. Het geheel hoeft niet meer dan drie tot vier minuten in beslag te nemen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 264 – Oefening gegeven door Steiner aan Adolf Arenson – Stuttgart, april 1904 (bladzijde 158)

Eerder geplaatst op 20 januari 2013 

4 gedachtes over “Terugblikoefening

 1. Bladzijde 158 uit GA 264. Een concrete en nuttige aanwijzing van Steiner. Mijns inziens doelt hij hier op een concentratie en contemplatie oefening, waarmee zeer concreet de ontwikkeling van het menselijke wezensdeel geestzelf wordt gestimuleerd, wat een omvorming en veredeling van het astrale lichaam tot basis heeft. Niet omkomen in zelfverwijten en een oceaan van schaamtegevoelens, maar je bewust maken wat je eigenlijk(e) subtiele (geestelijke) wensen zijn; wat je een volgende keer, als zich eventueel zich weer zo’n situatie zou kunnen voordoen, op een betere en andere wijze zou kunnen en willen doen.

  Vergelijk dit met de inhoud van Steiners voordrachtenreeks Algemene Menskunde als basis voor de pedagogie; de vierde voordracht daaruit, in Google Books integraal weergegeven. (Wilsdifferentiatie op negen niveaus, waarvan de hoogste drie (vergeestelijkt) zijn: Geestzelf → wens; Levensgeest → voornemen; Geestmens → besluit).

  1. Wat ik al dacht wordt bevestigd in Steiners vervolgtekst. Na de slotzin uit het steinercitaat van vandaag ‘Het geheel hoeft niet meer dan drie tot vier minuten in beslag te nemen.‘ volgt:

   “Men slaap dan met een Manas (= geestzelf) in, die de kracht in zich verkregen heeft zich opwaarts te ontwikkelen.”

   Op bladzijde 159 van GA 264 geeft hij dan nog meer aanwijzingen om de actieradius van het geestzelf te verhogen. Kortom, belangrijke esoterische raadgevingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s