Over matigheid en gezondheid

Men kan op de meest uiteenlopende manieren onmatig (Duits: unbesonnen) zijn. Men kan onmatig zijn door overmatig eten en drinken. Dit is de laagste soort van onmatigheid. Dan gaat de ziel volledig op in de lichamelijke begeerten, en we leven ons volledig in ons lichaam uit. Als we echter onze begeerten in de hand nemen, als we in feite het lichaam bevelen wat hij doen mag en niet doen mag, dan zijn we bezonnen, men kan ook zeggen: matig. En dan behouden we door deze matigheid ook de krachten in orde, die meewerken moeten dat we in de volgende incarnatie de betreffende organen niet aan Lucifer overleveren. Want we leveren de krachten aan Lucifer uit door de overgave aan een hartstochtelijk leven. Het ergste in het geval wanneer de hartstochten ons in een roestoestand brengen, als we ons weldadig voelen in een staat van wegdromen en wegdoezelen.

Als we onze matigheid verliezen, geven we altijd krachten aan Lucifer over. Deze krachten neemt hij, maar daarmee neemt hij van ons ook de krachten, welke we voor de ademhalings- en spijsverteringsorganen nodig hebben, en we komen dan met slechte ademhalings- en spijsverteringsorganen weer op aarde, als we niet de deugd van de matigheid beoefenen. Degenen die zich graag laten meeslepen door hun begeerteleven, die zich aan hun hartstochten overgeven, zijn kandidaten voor de decadente mensen van de toekomst, voor de toekomstige mensen die onder alle mogelijke gebreken van hun fysieke lichaam zullen lijden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 159 – Das Geheimnis des Todes – Zürich, 31 januari 1915 (bladzijde 20-21)

Een gedachte over “Over matigheid en gezondheid

 1. walterhebing

  Ik waag te betwijfelen of dit citaat van Steiner wel op enige basis rust, overmatige corpulente mensen zijn vaak een soort mensen vol levenslust en medelevendheid. Rustpunten voor de opgejaagde geestelijke ingestelde mensen van onze tijd.
  Op zich heeft Steiner wel gedeeltelijk gelijk als het over ’n afzonderlijk menselijk individue gaat, maar voor gezondheid van ’n mens op aarde, telt alles in zijn/haar omgeving mee. Men kan het de individuele mens niet kwalijk nemen, als hij/zij te overmatig is, met welke overmatigheid dan ook.
  De mens als het Androgyn Bewustzijn van God op aarde geschapen, of zo je wil geëvolueerd, maar gedraagt zich in relatie met de Kosmische Levensgeest ten opzichte van de aarde, als een leeuw of als een slang(Ahriman of Lucifer). In die zin, is de mensheid nog steeds slaaf van ondermaans gebeuren.
  En daaraan kan de mensheid alleen maar ontsnappen, als men de hartsverbondenheid van mens tot mineraal en visa versa tot in hun kern van hun bestaan op aarde toelaat. Waardoor de manifestaties van de Liefdesstroom(Godsgedachte) zich vrijer op aarde ontwaren kan. De mens heeft voor zichzelf een Ziel geschapen, parisiterend op de kosmische Levensstroom der Liefde(God). Zoals de mens een dam in een rivier bouwt, om binnen zijn pragamtisch denkend kader, er vrucht uit te kunnen winnen.
  Dit terwijl elke mens op aarde, juist de levensvrucht van Godsliefde is. Het is een kwestie van stilstaan en het leven op aarde ongeroert zijn gang te laten gaan, pas dan begrijpen we onze zonden(barière’s) die we bewust of onbewust in de Liefdevolle Levenstroom aangebracht, om ons aangezicht(illusie) los van God te redden.
  Ik het liever te doen met iemand die zich volvreet omdat hij/zij de koppeling tussen het fysiek nu op aarde zijn en het eeuwig geestelijk menselijk zijn, niet kan maken, dan met iemand die dat wel kan, maar er eeuwen voor nodig heeft en er zelfs mensen voor wil opvoeden. In wezen daardoor de vluchteling(oa. kindeke Jezus) daardoor ontkennend en als symbool gebruikend.
  In mijn kindertijd vroeg een vriend van mij: Weet je wie de baas is in ons dorp? Ik antwoordde: De Burgemeester! Nou nee zei hij en vertelde dat er drie mensen de baas speelde over ons dorp, namelijk: De pastoor, de dokter en de fabrikant! Hoezo vroeg ik als kind van tien jaar. Nou de pastoor zei tegen de fabrikant, als jij de mensen van ons dorp bezig houdt en jij dokter ze gezond houdt, zal ik ze dom houden. In feite een aftreksel van de driegeleding van Steiners geld stelsel. De mens kan geen twee heren tegenlijker tijd dienen
  In wezen ondergraaft de volwassen mens, zijn eigen positie op aarde en dat was al zo in het begin van onze jaartelling, geef het volk brood en spelen en je hebt er geen kind meer aan.
  Dit terwijl Jezus zei: “Eens zal de oude grijsaard aan ’n kind van jonger dan zes dagen vragen waar de plek van leven is?” Aan die vraag zij we in het volgevreten Westen in al zijn geledingen nog niet aan toe. Maar zal spoedig waarheid worden. Pas dan zal het leven op aarde, de menselijke illusies(karma’s) zich doen oplossen in het eeuwige leven op aarde of zichzelf ten koste van het leven op aarde terugwerpen op het kosmisch beginsel programma van de Goddelijke Gedachte of zo je wil, het levensbeginsel via de evolutie der kosmische krachten.
  De mens kan geen twee heren dienen, ofwel God, ofwel de Mammon. En wij, de mens, hier op dit moment op aarde, dienen hoofdzakelijk de Mammon( de dood) inplaats van God(het leven).
  Je kan het aflezen aan verstening van de aarde.
  Tot zover.
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s