Antroposofie mag nooit louter theorie zijn

Als antroposofie wordt geleerd als een wetenschap, wordt het schadelijk. Antroposofie mag nooit louter theorie zijn; ze moet onmiddellijk leven worden. Laat men het alleen maar een leer zijn, dan doodt men het. – Het is echter voor de mensen vandaag de dag veel gemakkelijker om te denken en zich enige antroposofische begrippen eigen te maken dan om ook maar een enkele gewoonte af te leggen. Wat antroposofie uit onze zielen maakt, is veel belangrijker dan nog zo veel theoretische kennis over geesteswetenschappelijke begrippen.

Bron: “Rudolf Steiner über die kommende Jugend”. Mündliche Äußerung Rudolf Steiners gegenüber Frau Sybell-Petersen, übermittelt von Adelheid Petersen in einem Vortrag, gehalten im August 1950

Te vinden in Anthrowiki: Künftige Bedeutung des Schulungswegs

6 gedachtes over “Antroposofie mag nooit louter theorie zijn

 1. Zo is het. ‘Universiteit van het Leven’ doorlopen. In principe voor iedereen toegankelijk. En niet ijdel en/of geborneerd goede sier maken met academische mooipraterij, academische insignes op borst- en schouderpartij.

  Overigens hebben de paragrafen bij Anthrowiki artikelen vaak afzonderlijke internetadressen, Ridzerd.. Zo ook in dit geval. Zie: Künftige Bedeutung des Schulungswegs (Anthrowiki).

  1. Bedankt voor de tip, John, maar hoe doe je dat dan? Ik heb verschillende dingen geprobeerd, maar ik kom nooit rechtstreeks bij het afzonderlijke internetadres.
   Misschien ligt het ook wel aan mijn laptop, want je gaf me eerder een tip voor rechtstreeks gaan naar de bladzijden van de GA, maar dat werkte bij mij ook niet.

   1. Ridzerd, niet altijd, maar vaak, bevat een anthrowiki artikel een genummerde inhoudsopgave (Inhaltsverzeichnis), dat zijn snelkoppelingen die direct leiden naar desbetreffende paragrafen van het artikel, dit inclusief een afzonderlijk internetadres dat te kopiëren valt uit de adresbalk.

    Wat betreft een specifieke bladzijde uit een pdf-document, die kun je meestal genereren door achter de extensie .pdf het teken # te typen en daarachter weer page=….

    Een voorbeeld, laten we Steiners voortreffelijk geschrift Die Geheimwissenschaft im Umriss (GA 13) eens nemen. Stel dat we direct willen wijzen op de eerste bladzijde van een specifiek hoofdstuk daaruit, bijvoorbeeld Charakter der Geheimwissenschaft (bladzijde 33 tot en met 51). We voeren dan het basisinternetadres in, in dit geval: http://fvn-archiv.net/PDF/GA/GA013.pdf en voegen direct daarachter aan toe: #page=33

    Dat leidt tot het specifieke internetadres: http://fvn-archiv.net/PDF/GA/GA013.pdf#page=33

   2. Bedankt, John, het is nu gelukt met de bladzijdenlinks van de PDF documenten.
    Die link van Künftige Bedeutung des Schulungswegs in Anthrowiki kan ik nog steeds niet vinden, maar laat verder maar, ik plaats toch niet zo vaak iets uit Anthrowiki.

 2. BLIKSEMS! Zojuist door een gebruiksaanwijzing geworsteld en de machine werkt hè hè.
  De meeste studie’s bewijzen zich pas in of aan de praktijk.
  Daar maakt het bestuderen van de Geesteswetenschap geen uitzondering op denk ik zo.
  Door iets of wat ook te begrijpen sla ik de weg in van praktiseren en niet langer prakkiseren.

 3. walterhebing

  In wezen kan het niet, wat Steiner in dit citaat beoogt. de theorie van een Anthroposoof moet onmiddelijk leven worden! Namelijk elke mens op aarde, is een volledige manifestatie van de kosmische Levensgeest die even via de lichamen van een man en vrouw, komen ruiken, voelen, enz. aan levensvatbaarheid van hun Goddelijke talent, binnen de menselijke geest van hun omgeving.
  Er is geen enkele theorie te ontwikkelen, die elke mens, die NU leeft, in staat te stellen zijn Goddelijk talent op ten dienste van de Levensgeest los van de menselijke geest op aarde te stellen. Ik ben eens gaan google’n naar Steiner en oorlog en kwam dit tegen: http://willehalminstituut.blogspot.nl/2008/01/rudolf-steiners-reddingsimpuls-in.html. Een pleidooi om de geest van de mens op te delen in drie geledingen: Alsof de mens geen deelgenoot van de Heilige Drieëenheid is namelijk: In naam van de Vader en de Zoon en Heilige Geest, Amen!
  Ik heb het een twintig jaar geleden anders geformuleerd, namelijk: In Naam van het Verleden(vader) en de Toekomst(zoon) in het Nu(moeder), Samen. Waarin ik Baarmoeder aarde als Heilige Geest van het leven nu beschouw, geïncarneerd in dochters en moeders nu aanwezig op aarde. En vaders zie, als geïncarneerd verleden en zonen, als speculanten op het Nu, gericht op de toekomst, vanuit hun bestudeerd mannelijk verleden. Een talige barière,die geslecht dient te worden, alvorens het mannelijke, bewust kan deelnemen aan het onbewuste ontwaringsproces van de Goddelijke Levensmanifestaties op aarde. Waarvan de mens in eerste instantie rentmeester was, maar de mens heeft deze Goddelijke levensmanifestaties zo verweven met zijn eigen wilsuitdrukkingingen, dat ze voor ’n kind nauwelijks meer te onderscheiden zijn.
  Een kind brengt direkt leven op aarde, daar hoeft men toch geen enkele theorie op los te laten, dat doe je pas als je, je eigen bestaansrecht op aarde in twijfel trekt en het kind gebruikt om je bestaan te bevestigen, te ondersteunen of mede vorm te geven. Echter er zijn nu al veel meer kinderen dan ouderen, waar gaat het heen, met ons menselijk bewustzijn. Volgen we de Heilige Geest, Nu, op aarde. Het verleden(de atoombom) en tevens de toekomst(nucliaire anstig leven) of willen we deel uitmaken van de Heilige Geest, het eeuwige Leven op aarde.
  Dan is de enige weg, je verbinden met de het leven van elke dag en je af te vragen hoe de mens, deze fysieke en psychologische gevangenis voor zichzelf heeft kunnen opbouwen
  De Christus impuls is ietwat te vergelijken met Steiners reddingsimpuls, maar beiden waren blijkbaar nog niet goed genoeg op de hoogte van hun positie in hun talig zijn op aarde. Jezus werd gekruizigd en Steiner vergiftigd, zoals Sokrates.
  Wat een ontwikkeling van de mens!?
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s