Iets subliemers bestaat er niet

Men kan zeker grote lofliederen zingen op alles wat de mensen op aarde voor de civilisatie, voor de cultuur doen kunnen. Ik zal zeker niet iets tegen deze lofzangen zeggen, maar verklaar mij van meet af aan, voor zover deze lofzangen redelijk zijn, met alles eens. Maar datgene wat tot stand gebracht wordt, ik zou willen zeggen aan hemelcivilisatie tussen de dood en een nieuwe geboorte, doordat het menselijk lichaam in de geest voorbereid wordt, dat is een veel omvattender, een veel verhevener, een veel grootser werk dan alle culturele arbeid op aarde. Want er bestaat niets subliemers in de wereldorde, dan dit uit alle bestanddelen van de wereld aan de mensen te werken (Duits: aus allen Ingredienzien der Welt den Menschen zu weben). Met goden samen wordt de mens geweven in de belangrijkste tijd tussen de dood en een nieuwe geboorte.

Bron: Rudolf Steiner – GA 226 – Menschenwesen, Menschenschicksal und Welt-Entwickelung – Kristiana (Oslo), 17 mei 1923 (bladzijde 36-37)

Eerder geplaatst op 21 maart 2014

2 gedachtes over “Iets subliemers bestaat er niet

 1. Cisca

  Ik las nog eens de reactie van Henri op 21 maaer 2014.
  Wat een verrassende uitspraak van een kind!
  Ook werd ik bepaald bij de al lange afwezigheid van Henri op deze site; vreemd eigenlijk dat we alleen langs digitale weg even aan elkaar verschijnen.
  Dit is zomaar een overpeinzing.
  Cisca

 2. Volkomen mee eens Cisca. Henri kan soms op zo een verrassende wijze thema’s aanraken die je dan weer verder vooruit helpen. Zo! … blijf je dan toch wel weer verbonden…Rita

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s