Mooie leer

Ik zal u een grotesk voorbeeld geven, hoe de mens zich kan vergissen, als hij alleen vanuit de uiterlijke kant zijn oordeel vormt. Iemand kan zeggen: ‘Er was een mens, hij was een goede aanhanger van de antroposofische wereldbeschouwing. Nu beweren echter juist de antroposofen dat de gezondheid altijd verbeterd wordt door de antroposofische levensbeschouwing en dat daardoor zelfs het leven verlengd wordt. Mooie leer! Die mens is op 43-jarige leeftijd overleden!’ – Dat ene weten de mensen, dat de man op 43-jarige leeftijd gestorven is, dat hebben ze gezien. Wat weten de mensen echter niet? Ze weten niet, wanneer de man zou zijn gestorven, als hij geen antroposofie zou hebben gehad! Misschien was deze mens zonder de antroposofie maar veertig jaar oud geworden. Als een mens zijn levenstermijn zonder de antroposofie tot aan het veertigste jaar gaat, dan kan zijn leven toch met de antroposofie tot aan drieënveertig jaar gaan. En doordat de antroposofie steeds meer in het leven doordringt, zullen de uitwerkingen zich ook in het leven laten zien.

Bron: Rudolf Steiner – GA 112 – DAS JOHANNES-EVANGELIUM – Kassel, 30 juni 1909 (bladzijde 127-128)

Eerder geplaatst op 19 augustus 2012

3 gedachtes over “Mooie leer

  1. Potentiële levensverlenging is maar één element van bevorderlijke werking van antroposofie in mensenlevens. Er is natuurlijk meer denkbaar, zoals een positieve levenshouding, verhoging van incasseringsvermogen enzovoort.

 1. walterhebing

  Ik begrijp niets van deze overweging van Steiner over de lengte van de individuele mens op aarde! Mijn moeder is op haar zevenzestigste levenjaar overleden, mijn vader op zijn achtennegenste levens jaar. Mijn vader heeft drie leeftijden van zijn zonen overleeft, ik kan dit gegeven aan geen enkele kapstok ophangen, zelfs niet aan het overlijden van mijn zoon, die al acht jaar op de Vrije School vertoefde en toch op zijn twaalfde leeftijdjaar overleed.
  In wezen slaat dit citaat terug op het vorig Steiner citaat: Namelijk: Vervelen! Waarin Steiner oppert: Dieren vervelen zich nooit! Precies daar ligt de clou van het menszijn, geen mens zou zich vervelen, als hij/zij bewust zou zijn voor verantwoordelijkheid voor het leven op aarde! Ten beginne voor zijn mede mens: Het kind!
  Joep van het Hek zingt over de relatie van ’n kind met Flappie en zijn konijn, de relatie van het kind tot zijn ouders daalt tot beneden nul. En in dat kader zij we er niet op vooruit gegaan, welk kind mag nog met een konijntje op zijn schoot in de huiskamer zitten? Welk kind heeft uberhaubt nog een konijn om er verantwoordelijk voor te zijn?
  Noemen we dat gegeven: Opvoeding?
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s