Zien en Weten

Dat een overledene in de geestelijke wereld leeft wil nog niet zeggen, dat hij ook iets van deze geestelijke wereld weet, hoewel hij die zien kan. Wat in de geesteswetenschap wordt verworven, dat wordt alleen op de aarde als kennis verworven, het kan niet in de geestelijke wereld verworven worden. […] Dat is een belangrijk geheim van de bovenzinnelijke werelden, dat men in deze zijn kan, ze waarnemen kan, maar dat wat als weten over de spirituele werelden noodzakelijk is, op aarde moet worden verworven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 140 – Okkulte Untersuchungen über das Leben zwischen Tod und neuer Geburt – Bergen, 10 oktober 1913 (bladzijde 338)

Eerder geplaatst op 21 mei 2012

Advertentie

14 gedachtes over “Zien en Weten

 1. Bernard

  Ik vraag me wel eens af hoe de IS-zelfmoordenaars naar zichzelf kijken na hun dood. Maar als ze niets zouden waarnemen in de geestelijke wereld en dus niets kunnen leren, vrees ik het ergste bij hun terugkomst in een nieuwe incarnatie.

  1. Ik heb uit dit citaat begrepen dat de doden de geestelijke wereld wel kunnen waarnemen, maar niet kunnen leren en begrijpen. Dat moet op aarde gebeuren, maar dan zie je weer geen steek, behalve dan helderzienden. Ach, na al die jaren begrijp ik er nog steeds geen donder van. 😉

 2. cisca

  Ridzerd,

  \Heb je mij laten ontsnappen naar waar dan ook……….?
  Je mail is niet gearriveerd!
  Er kan vanzelfsprekend hier ook iets niet kloppen, maar voor zover ik kan nagaan komt alles binnen.
  Hoor wel.
  Gr van Cisca

  1. Cisca, ik weet van niets. Het is mogelijk dat je per abuis ergens op geklikt hebt, waardoor je geen e-mailvolger meer bent. In dat geval moet je je opnieuw aanmelden bij Dit blog volgen? rechtsboven. Zelf kan ik niemand aanmelden, die mogelijkheid is er niet.

 3. cisca

  Ridzerd, dank voor je antwoord.
  Ik heb me weer als mail-volger aangemeld en zie in venstertje: je hebt je al geabonneerd op deze site!
  Ook in de stoffelijke wereld onbegrepen zaken.
  Cisca

  1. Maar even afwachten, Cisca, misschien ontvang je de mail morgen weer gewoon. Ik heb zelf geen invloed op de verzending van de mails. Ik hoef alleen maar een datum en een tijdstip van verzending in te vullen, de rest wordt gedaan door de mensen van WordPress.

  2. Cisca, ik heb de lijst met e-mailvolgers teruggevonden op mijn weblog. Op die lijst sta jij nog gewoon, dus als het goed is, moet je de mails morgen wel ontvangen. Ontvang je ze niet, dan zal ik wel informeren bij WordPress.

 4. Zonder kenniservaringen kan ‘zien’ nooit opstijgen tot ‘weten(schap)’, maar zakt zij af tot een niveau van louter ‘staren’. Dat is al zo met het gewone bewustzijn. Als je waarnemingen en zintuiglijke prikkelingen niet zelfbewust doordringt met (waarheidsgetrouwe) ideeën en begrippen (waarnemen én denken) blijft de wereld ‘stom’ voor je. Of beter gezegd: word jij gaandeweg ‘stom’.

  Zo ook met geestelijke waarnemingen, met de geestelijke wereld, als je die niet zelfbewust doordringt, aanvult met bijbehorende ideeën en begrippen, als je die niet verwerft en draagt en niet meeneemt, zegt die geestelijke wereld je niets, althans niet op kennisniveau, maar belevingen zul je wel hebben. Net zoals je bij het gewone leven op aarde desondanks wel belevingen hebt als je nalaat om je waarnemingen te doordringen met gedachten, met je denken.

  Mens en mensheid dienen een nieuwe (ken)verhouding tot de geestelijke wereld te ontwikkelen. Anders als die in het verleden was. Dat is aan de tijd, voortgaande ontwikkeling

  Eén en ander, het steinercitaat van vandaag, heeft in dit licht bezien alles te maken met de missie van Michaël ten aanzien van mens, wereld en kosmos. Zie de inhoud van Rudolf Steiners schrijven: Bij het aanbreken van het tijdperk van Michaël.

 5. walterhebing

  Dat een mens op aarde leeft, wil nog niet zeggen, dat hij ook iets van het leven op aarde weet, hoewel hij het zien kan. Wat op aarde kan worden verworven is oa. iets bovenzinnelijks, het streven naar het bovenzinnelijke kan alleen op de aarde als kennis worden verworven, het kan niet in de geestelijke wereld verworven worden. […] Dat is een belangrijk geheim van onze geestelijke en/of wetenschappelijke leiders op aarde.
  Maar wat stelt de mens, als toppunt van de evolutie of schepping voor, als hij/zij geen zintuigen meer zou hebben, hij kan dan wel zien, maar niets ervaren, ik denk dat de basissen van de bovenzinnelijke werelden gevormd zijn door in het verleden opgedane ervaringen op aarde, waar op dat moment geen aandacht voor was.
  Je ziet het nu gebeuren, aandacht voor de Molukse Kwestie, de Indonesische kwestie in z’n geheel, enz. enz. Dergelijke door de individuele mens opgelopen trauma’s op aarde neemt hij mee naar zijn/haar bovenzinnelijke wereld. Een soort wolk die boven de aarde zweeft en zich oplaadt dmv. gelijkgestemde zielen op aarde.
  Een wolk die meer gelijkgestemde zielen krijgt aangeboden dan zijn statische elektriciteit( in de wolk(isolatie) kan bevatten, veroorzaakt naar mijn mening onweer! En dat was bij Adam en Eva al zo, bij Jezus toen hij door zijn volk gekruizigd werd en nu hebben het verschijnsel onweer met materiële kennis op een dwaalspoor(Bliksemafleiders) gezet.
  De mens is de schakel tussen: bliksem en donder, oorzaak en gevolg, Binnen dit kosmisch gebeuren heeft de mens zich nog steeds geen geëikte plaats op aarde kunnen verwerven. Hij lijdt zoals de dieren lijden of vlucht in bovenzinnelijke denkbeelden(elektrostatisch geladen wolken), waar men alleen maar zien kan via het door hem zelf opgebouwd bovenzinnelijke beeld van het leven op aarde.
  In die zin vind ik Ridzerd een geweldige daad verrichten, namelijk: Door dagelijks ’n citaat van Steiner op deze site te plaatsen, waar ik vrij uit mee eens kan zijn of er vrij uit op mag schieten, om èèns onze verantwoordelijkheid ten opzichte van onze medemens op aarde, als bron van ons menszijn op aarde mogen aanvaarden.
  Met andere woorden: Geen enkel geloof of wetenschappelijk inzicht, kan de mensheid ontslaan van hun plicht ten opzichte van elk kind jonger dan zes dagen, waar ook ter wereld geboren, op aarde te ontvangen als volwaardige medemens, om het tastbare, ruikbare, enz.. op aarde niet ondergeschikt te laten worden aan een wereld, waar niets tastbaars of voelbaars aanwezig is!
  En Jezus zei: Als je niet wordt als kinderen, zul je het hemelrijk op aarde nooit betreden!
  Als kind had ik een hekel aan school, school was een rover van mijn kindertijd op aarde, echter het is een verplichting in ons ultieme rovershol(Nederland) op de aarde. Nederlanders hebben acht tijden in hun taal verwerkt, om het subject, wat in de Nederlandse Taal verweven zit, zoveel mogelijk buiten schot te houden.
  Zien en weten, is voorbehouden aan ’n kind jonger dan zes dagen en niet voor ons als leek ten opzichte van ons eigen leven op aarde.
  Tot zover!
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s