Over voedingsinstinct bij kinderen (2 – slot)

Alleen kinderen bij wie er in de lever iets niet in orde is – wat dan zelfs door de suiker kan worden genezen -, die pakken suiker; de anderen interesseert de suiker niet, die laten het staan. Natuurlijk mag dit niet ontaarden in een slechte gewoonte, maar men moet voor zoiets begrip hebben. En men kan er op twee manieren begrip voor hebben. Ziet u, als het kind steeds maar eraan denkt: Wanneer kijkt vader of moeder niet, zodat ik de suiker nemen kan-, dan steelt het kind later ook andere dingen. Als men het kind echter tevredenstelt, doordat men het geeft wat het nodig heeft, dan wordt het geen dief. Het is dus ook in moreel opzicht van groot belang of men zulke dingen opmerkt of niet. Dat is zeer belangrijk, mijne heren.

Dus moet men op de vraag die u nu gesteld heeft antwoorden: Men moet goed letten op wat het kind wil of verafschuwt en het niet dwingen tot wat het niet wil. Want als het bijvoorbeeld gebeurt, wat bij zeer veel kinderen het geval is, dat het geen vlees wil eten, dan is het zo dat het kind door het vlees darmgiften oploopt, en die wil het vermijden. Dit instinct heeft het kind. Een kind, dat aan tafel zit, waar alle anderen vlees eten en hij weigert het vlees, dan heeft het de aanleg om darmgiften te ontwikkelen door het vlees. Met dit alles moet men rekening houden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 354 – Die Schöpfung der Welt und des Menschen – Dornach, 2 augustus 1924 (bladzijde 124-125)

Een gedachte over “Over voedingsinstinct bij kinderen (2 – slot)

 1. walterhebing

  In dit citaat beschrijft Steiner suiker meer als een luxe probleem, in ieder geval had ik deze luxe als kind van 1-2 tussen !944-1945 niet en daarna ook niet. Mijn ouders en velen met hun waren er, gewoonweg te arm voor.
  Eigenlijk zou Steiner de karmische vraag van ’n kind tussen 1-2 behoren te behandelen(beantwoorden), in plaats van de symptomen ervan te bestrijden. Want het kind heeft iets op de lever, waardoor het kind niet meer “normaal” in onze samenleving funktioneren kan.
  Ik leef nu bijna tweeenzeventig jaar in Nederland en weet mijn bestaan op aarde onderbouwd door het meest roofzuchtigste volkje op aarde, namelijk: Nederland roofde onder de zeespiegel(vis), van de zeespiegel(land), op de zeespiegel(piraterij), over de zeespiegel(slavernij), boven de zeespiegel(het luchtruim).
  Wat te doen met dat “algemeen” menselijk bewustzijn, ten opzichte van mijn persoonlijk menselijk bewustzijn op aarde?
  Ik heb zowel vijfentwintig jaar in het bedrijfsleven alswel in het onderwijs gewerkt, in beide werkomgevingen ging het om effektieve produktie en niet het doel of kwaliteit ervan. Terwijl men op de werkvloer al wist, dat men deze niet zouden halen. Men dacht gewoon het zal mijn tijd wel duren en gehoorzaamde gewoon aan hun bedrijfleiders of onderwijsmanagers!
  Echter in het onderwijs ontmoet je, je medemens(kind) als tijdsgenoot op aarde en kan je samen gaan ontdekken wat er goed of misgaat tussen de oudere generatie en jongere generatie van mensen in Nederland.
  Juist op de dag van vandaag 5 mei vallen twee gebieden van ons menselijk zijn in Nederland op aarde samen, namelijk: De Hemelvaart van Jezus en de bevrijding van het Nederlandse Volk van Het Juk van het Duitse regiem. De hamvraag is echter: Welk karma heeft het Nederlandse Volk, zich in het verleden al of niet opgebouwd, om een kind op zijn puurheid in Nederland te kunnen ontvangen, laat staan het iets te laten worden binnen Geestes kader van Nederland.
  In mijn ogen nog geen enkel, in wezen kun je de retoriek van Steiner en vele denkers met hem omdraaien, niet het menselijk brein kan het leven van de mens op aarde redden, maar het menselijk instinct en dat is juist wat de mensheid op aarde negeert.
  Jezus zei tweeduizend jaar geleden al: Eens zal de oude grijsaard aan een kind van jonger dan zes dagen vragen waar de plek van leven is? Dit naar aanleiding van de Joodse traditie om hun zonen te laten besnijden voor hun achtste levensdag.
  Steiner stelt voor om kinderen niet te laten inenten, echter de aarde is sinds Jezus op aarde was, alleen maar met nog meer rituele besmet geraakt, in plaats van met minder rituelen.
  De kosmische boodschap van Jezus is ten eerste een kind van jonger dan zes dagen, waar ook ter wereld geboren, ongeschonden te ontvangen. Terwijl nu de gehele mensheid er op gericht is, om geen mongolide kind op aarde te laten baren. Terwijl ik een leven op aarde geleid heb met allerlei mongolide kinderen, die me meer met het leven op aarde hebben verbonden, dan het onderwijs of het bedrijfsleven, sterker nog, ik ben me gaan bekwamen in het onderwijs om de mens in het bedrijfsleven te ontdekken, maar gaanderweg ontdekte ik dat er meer mens betrokken mensen in het bedrijfsleven zijn, dan in het onderwijs!
  Mijns inziens kan dat nooit, waar zijn. Het is echter waar! Onderwijs houdt namelijk in dat je, jezelf ondergeschikt maakt aan het niveau van je medemens(kind) en met hen meedenkt, echter vaak maak je mee, dat ze slimmere vragen stellen dan jij beantwoorden kan als docent en daar zit juist de clou! Je kan de direkte vraag mystificeren(Steiner en vele anderen met hem) of zeggen(daar ben je nog te jong voor) of erkennen dat je het zelf ook niet weet en samen op weg gaat in Nederland op zoek naar onze menselijke oorsprong op aarde, pas dan ontdek je hoever we vewijderd zijn van onze eigen kinderen. Ze spelen mooi weer in jouw dogma.
  Niet wij, alleen(Verleden) vormen het alomvattend menselijk bewustzijn op aarde, maar ook onze kinderen(Toekomst)! Maar de mens is en hoeft niet te worden, als hij/zij iets worden moet, klopt er iets niet in het dagelijks bewustzijn van de mensheid. De dag biedt immers meer dan de mens vermag
  Tot zover.
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s