Arbeid en cultuurontwikkeling

In het vierde cultuurtijdperk (Grieks-Romeins 747 v.Chr.-1413 n.Chr.) werd de arbeid als eerbetoon uitgevoerd (slavenarbeid). In het vijfde cultuurtijdperk (ons huidige Germaans-Angelsaksische tijdperk 1413-3573) wordt de arbeid als product (Duits: Ware) behandeld (verkocht). In het zesde (Slavische) cultuurtijdperk (3573-5733) wordt de arbeid als offer uitgevoerd (gratis arbeid).

Het economische bestaan zal dan gescheiden zijn van de arbeid; er zal geen eigendom meer zijn, alles is gemeenschappelijk. Men werkt dan niet meer voor zijn eigen bestaan, maar verricht alles als absoluut offer voor de mensheid.

Bron: Rudolf Steiner – GA 93a – Grundelemente der Esoterik – Berlijn, 31 oktober 1905 (bladzijde 231)

Advertentie

5 gedachtes over “Arbeid en cultuurontwikkeling

 1. Op dezelfde pagina 231: ‘Aus England und Amerika kommen alle die Erfindungen, die die Erde überziehen wie ein Netz des Egoistischen. So wird von dorther die ganze Erde überzogen werden von einem Netz des Egoistisch-Bösen. Aber von einer kleinen Kolonie im Osten wird wie von einem Samen das neue Leben für die Zukunft ausgebildet’.

  Welke kleine kolonie zou Steiner hier hebben bedoeld?

 2. Haike

  😇 Fijn om te lezen dat het goed met ons gaat aflopen, kan ik nu rustig koffie gaan drinken….

  @Frans ik denk dat je moet denken aan Tibet en Shambala. Van die laatste heeft de Daila Lama gezegd dat het hem niet zou verbazen als dat gebied/land alsnog wezenlijk, gaat gevonden worden.
  Het schijnt ook de verbindingspoort te zijn naar anderen werelden toe, en omgekeerd. Er was ook altijd bewaking bij die poort zodat ongewenste invloeden niet zomaar konden instromen in de Aardse sferen. Maar sinds de 2 atoombommen die in Japan gevallen zijn tijdens de tweede wereldoorlog, schijnt die verbinding open te staan zonder bewaking….

  En als deze informatie klopt (wat ik niet weet) is het nog maar de vraag of het goede uit het Oosten gaat komen..

  Toch ga ik nu maar ff koffie drinken.

  1. Dat klopt, het staat niet in GA 93a, maar in Anthrowiki is dat er wel aan toegevoegd, daar staat namelijk: (freie Arbeit). Dit ‘freie’ heb ik vertaald met ‘gratis’.

   Je kunt het terug vinden in onderstaande link. Je moet dan even scrollen naar ‘Arbeit und Kulturentwicklung’.

   http://anthrowiki.at/Arbeit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s