Absurd

Als we een zo sterk bewustzijn zouden kunnen ontwikkelen van wat er zich met ons gedurende de slaap afspeelt, zoals de mensen in oudere tijden bij bepaalde situaties ontwikkelen konden, dan zouden we er helemaal niet op komen om aan de geest te twijfelen, maar dan zouden we ons niet alleen onderbewust, maar ook bewust herinneren, wat we in de slaap beleefd hebben. Als de mens bewust zou ondergaan, wat hij in de slaap ondergaat, dan zou het even absurd zijn om de geest te loochenen dan het absurd zou zijn voor de wakenden om tafels en stoelen te loochenen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 175 – Bausteine zu einer Erkenntnis des Mysteriums von Golgatha – Berlijn, 6 maart 1917 (bladzijde 104-105)

Een gedachte over “Absurd

  1. Tja, wat kan ik van dit citaat van Steiner opsteken, dit citaat doet me denken aan de nacht van Durga! http://www.ohmnet.nl/artikelen/verering-van-devi-durga/. Durga wordt in India vereerd tijdens Navaratri. Navarātrī betekent ‘negen nachten’. Het feest wordt twee keer per jaar gevierd: de eerste keer in het voorjaar en de tweede keer in het najaar.
    Dit feest heeft drie aspecten:
    a. Het is de verering van Devi, de vrouwelijke kracht in de natuur
    b. Het markeert de vastentijd voor Hindoes en
    c. In het najaar ‘oktober – november’ vindt de pitri-puja plaats, de verering van voor­ouders. Uiteraard geldt dit slechts voor hen die erin geloven.Tijdens het Nava­ratri mag de viering, de puja, uitgebreid dag en nacht doorgaan, maar wordt bij voorkeur ’s nachts gedaan, omdat dan de negatieve krachten in de mens en in de natuur heel sterk manifest zijn. Door de puja worden deze negatieve krachten geëlimineerd of gekalmeerd. De meeste gelovigen houden tijdens de navaratri een verering (puja) thuis of in een tempel, een mandir.
    Om mijn ziel te redden, van het tweestromingenland, waar Steiner het gisteren over had, heb ik meerdere malen mijn lichaam tot het uiterste toe getergd, om mijn dagbewustzijn niet over te leveren aan het nachtelijk bewustzijn van alles wat op aarde leeft.
    Steiner sprak gisteren over twee levensstromingen in zijn ziel, de levensstroom van een eenzame zwerver en de levensstroom van de gezellligheid met zijn vrienden en pas op zijn negentiende praat hij over de gezelligheid van zijn intieme vrienden en zijn innerlijke weg! Een soort batterij(energie) die opgeladen wordt en neerdaalt via Durga op onze kinderen, terwijl onze kinderen, nog geen verbindingen met het leven op aarde hebben.De verbindingen van kinderen met het leven op aarde wordt hun aangeleerd, alvorens ze de kans krijgen om zich met het leven op aarde te verbinden. Toch is het concrete leven van elke dag maatgevend voor de Geest van de mens en niet een interpretatie erover, want dan maak je er geen deel meer vanuit. Als negentienjarige voelde ik me ook als zwerver op aarde, maar wist me vebonden met bijna alle manifestaties het leven op aarde, behalve de culturele manifestaties van religies en wetenschappen, doch ik kan er met mijn jeugdvrienden en vriendinnen nog heerlijk over debateren, tenminste als ze nog leven, ik ben nu zeventig jaar op aarde en in wezen is tussen ons niets veranderd, maar alles om ons heen.
    Rijst de vraag: Waarom vergelijkt Steiner ’n kind met tafels en stoelen. Tafels, stoelen en kinderen zijn ons dagelijks gegeven, waarvan tafels en stoelen producten van onze menselijke geest zijn , maar toch geen kind, waarook ter wereld geboren!
    In India zit men gewoon op de vloer om te eten en eet men gewoon met de handen, er zijn geen tafels, stoelen of bestek! Men eet gewoon zoals we dat als kind al deden. Een soort camping verhaal!
    Ik denk nog steeds met mijn jeugdvrienden mee en heb inmiddels wel ervaren, dat niet de Geest van de Mens(Shiva) zich ontwikkeld, maar de Geest van het ondermaanse(shakti) en heel het dagelijks leven eronder lijdt. Dat Steiner meer van het slapend bewustzijn als van het wakend bewustzijn verwacht, is me wel duidelijk, maar ik ben een kind van een soort wakend bewustzijn(Durga) en wil de mens graag terug brengen tot oorsprong van het menselijk bewustzijn, immers hij/zij is niet meer of minder dan dat moment!
    Tot zover
    Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s