Enkele opmerkingen over voeding

Over het algemeen zou men slechts matig moeten eten. Vasten, wanneer het niet wordt overdreven in ascetische eenzijdigheid is aan te bevelen.

Eiwitrijke voeding versterkt de seksuele driften en maakt ze moeilijk te beheersen. Suiker bevordert de zelfstandigheid maar ook het egoïsme. Specerijen, vooral peper en zout zouden bij neiging tot woede moeten worden vermeden. Als er een neiging tot gemakzucht en luiheid is, moet slechts weinig stikstofrijke voeding, maar rijkelijk groente en fruit genoten worden.

Bij een neiging tot afgunst, jaloezie en valsheid (Duits: Hinterlist) moeten komkommers, pompoenen en andere slingerplanten vermeden worden . Bij sentimentaliteit (Duits: Gefühlschwärmerei) moeten vooral meloenen worden vermeden. Overvloedige appelconsumptie versterkt bij bepaalde mensen de heerszucht en leidt vaak tot wreedheid en bestialiteit. Kersen en aardbeien zijn door hun hoog ijzergehalte niet voor iedereen heilzaam. Meer gunstig zijn wel bananen, dadels en vijgen. Hazelnoten versterken het denken. Alle andere noten zijn minder waardevol, pinda’s moeten helemaal worden vermeden.

Bron: Anthrowiki – Der Einfluss der Ernährung auf die Seelentätigkeit (Lit.: GA 266a, S. 558ff)

12 gedachtes over “Enkele opmerkingen over voeding

 1. Interessant deze beschrijving en raadgeving. Op basis van een eigen leef- en voedingspatroon kan één en ander worden terug beredeneerd en nagetrokken op mogelijke geldigheid, nietwaar?

   1. Ja, dat dacht ik ook. Toevallig heb ik vanmorgen net een stukje brood met pindakaas gehad. Neem ook vaak kaas of chocoladevlokken op het brood. Maar daar zal ook wel iets niet goed mee zijn.;-)

   2. Haike

    Een pinda is helemaal geen noot, (kan er ff niet op komen wat het dan wel is) en hij groeit onder de grond in het donker. Alle andere echte noten groeien aan een boom/plant boven de grond vangen dus Zonlicht…

  1. Ok bedankt, ik heb het nu veranderd. Google vertaalt ‘Rankengewächse’ met ‘wijnstokken’of ‘druivenplanten’. Interglot geeft helemaal geen vertaling van dit woord. Zelf heb ik er nog aan gedacht om er ‘klimplanten’ van te maken, maar ik was wat op het verkeerde been gezet door het woord ‘andere’. Ik weet niet zeker of pompoenen ook klimplanten zijn. Komkommers wel.

 2. Pinda’s zijn een vreemde eend in de bijt, het zijn eigenlijk peulvruchten, maar om de voedingswaarde gebruiken we ze in de keuken als noten. Dat is nog niet zo vreemd, want de meeste noten zijn eigenlijk steenvruchten. Het vreemde aan de pinda is de groeiwijze, hij rijpt onder de grond (aardnoot). Dat maakt hem in antroposofische kringen zo verdacht dat hij gemeden wordt. Immers het licht en de zonkracht in de voeding is van belang ook voor de geestelijke ontwikkeling http://www.voedwel.nl/weblog/pindas. Als natuurvoedingskundige adviseer ik om te variëren, ook met noten.

  1. Ik wou je eens vragen, Ineke, Steiner heeft het er nogal eens over dat peulvruchten (Hülsenfruchten) minder gunstig zouden zijn. Hoe is dat dan bijvoorbeeld met sperziebonen? geldt het dan alleen voor de bonen of ook voor de groene hulzen die er omheen zitten?

 3. Peulvruchten zijn de rijpe zaden van de vlinderbloemachtigen. Sperziebonen worden geoogst wanneer de zaden nog niet rijp zijn, daardoor vallen de sperziebonen onder de groenten. Peulvruchten eet je met mate, antroposofisch zijn ze een beetje twijfelachtig, citaat:

  Hauschka (Voeding) is van mening dat vlinderbloemigen een heel eigenaardige plantenfamilie is. Eigenlijk zijn ze gedeeltelijk blijven hangen in een voorgaand stadium in de ontwikkeling van de wereld. De toenmalige planten hadden toen nog ziele eigenschappen en de natuurrijken waren toen nog niet zo scherp van elkaar gescheiden. De planten waren als het ware plantdieren. Mensen zoals we nu kennen bestonden toen nog niet, ze voedden zich ook anders, meer direct uit de atmosfeer. In een fase daarna begon deze eiwitatmosfeer af te sterven en bleef vooral de stikstof over. Het lijkt er op dat vlinderbloemigen vasthouden aan de oude oervormen van de eiwitassimilatie, terwijl de rest van de plantenwereld zich helemaal heeft omgeschakeld op zon en licht waarmee fotosynthese plaatsvindt in het blad. Daarmee is de peulvrucht een plant met animale kenmerken.

  Onlangs heb ik samen met Ineke Berentschot een artikel over peulvruchten geschreven voor Bakkerswereld, hierin vindt je de meeste wetenswaardigheden rond voeding en peulvruchten vanaf blz. 22: https://issuu.com/bbvakmedianet/docs/16bak04?e=3921137%2F34904100&tid=TIDP15947XD740BBC9DF29497E8BA0E1EBD886B8C1YI4&utm_blocknumber=24&utm_block=emailnotificatie+naar+abonnees&utm_campaign=2015_digitale_verspreiding_Food&utm_medium=email&utm_source=Vakmedianet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s