Vegetarisme kan ook schadelijk zijn

Stel een mens is kort geleden overgegaan op vegetarisme. Dan verloopt bij deze nieuwe vegetariër het proces in het onderlichaam op een zeer specifieke wijze. Bepaalde krachten veranderen van materiële in geestelijke. Worden ze echter niet gebruikt, dan werken ze nadelig en kunnen zelfs de hersenactiviteit beïnvloeden.

Wie niet anders actief is als bijvoorbeeld een bankier of een gewone kamergeleerde, kan zich daarbij zeer schade berokkenen, als hij niet spirituele ideeën opneemt door de krachten, die door zijn vegetarische levenswijze opgeslagen (Duits: aufgespart) worden.

Derhalve moet de vegetariër ook tegelijk tot een spiritueel leven overgaan, anders zou hij beter vleeseter kunnen blijven, zijn geheugen zou aan stoornissen kunnen lijden, bepaalde gedeelten van de hersenen zouden beschadigd kunnen worden enzovoort. Het is niet genoeg om zich met vruchten te voeden, opdat voor iemand de hoogste gebieden van het geestelijke leven ontsloten zouden worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 96 – Ursprungsimpulse der Geisteswissenschaft – Berlijn, 22 oktober 1906 (bladzijde 174-175)

5 gedachtes over “Vegetarisme kan ook schadelijk zijn

 1. Frappant dat je dat zegt, Michel, want uitgerekend dit citaat van vandaag heb ik ergens anders gevonden dan gewoonlijk, namelijk in http://anthrowiki.at/Hauptseite.
  Meestal kies ik uit de Gesamtausgabe op internet een bepaald boek of voordrachtenserie. Daar lees ik dan elke dag een stuk in tot ik iets geschiktst tegenkom. (Ik lees die dan op een tablet).
  In de eerste jaren zocht ik daarnaast veel in het Lexicon van Urs Schwendener. http://www.anthrolexus.de/ Hij heeft daar een enorme hoeveelheid teksten van Steiner in alfabetische volgorde. Daar kijk ik echter tegenwoordig nooit meer in omdat ik die al van A tot Z heb doorgelopen.
  In Anthrowiki las ik tot nu toe vrijwel nooit, maar ik heb zo’n voorgevoel dat daar nog veel te vinden is. Ook morgen komt er één uit Anthrowiki.
  Ook in het Belgische tijdschrift De Brug heb ik op internet wel het een en ander gevonden en ook nog wel uit mijn eigen Nederlandstalige antroposofische boeken.

  1. Ridzerd, het Rudolf Steiner Handbuch van Christian Karl, biedt zeker ook interessante citaten en samenvattingen. Onderaan de desbetreffende webpagina kun je kiezen voor een downloadbare versie met kale tekst of een versie inclusief afbeeldingen. Het is een PDF-document, waarin je goed kunt grasduinen met behulp van de optie ‘uitgebreid zoeken’ (trefwoord invullen) van het pdf programma en/of met behulp van de index pagina van het handboek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s