Rudolf Steiner over ‘Isis ontsluierd’ van Helena Petrovna Blavatsky

Voor de geschriften van HPB geldt het volgende : ze onderschatten kan alleen hij die ze niet verstaat. Wie echter altijd meer de sleutel vindt tot het grootse in deze werken, die wordt altijd maar een grotere bewonderaar.

Dat is het betekenisvolle van deze werken dat men een groter bewonderaar wordt naarmate men er zich meer in verdiept. Dat er geen fouten in te vinden zouden zijn, dat is niet het geval. Wie echter contact heeft met het levende leven, die weet, wanneer hij zich alsmaar meer verdiept in deze werken, dat hetgeen daar uitgesproken is, alleen maar kan komen van hoge spirituele wezens, die vandaag de wereldontwikkeling leiden. Zo moeten wij “Isis ontsluierd” lezen, een boek dat werkelijk de grootste waarheden bevat, al is het dan vaak vervormd en karikaturaal, zoals een mooi gelaat door een slechte spiegel vervormd weergegeven wordt. Wie alleen maar blijk wil geven van kritische geest, zal misschien zeggen dat het beter is om geen beeld te geven dan een vertekend beeld te geven. Maar wie de zaak in het juiste licht beziet, die zegt : als iemand zijn zwakke krachten ter beschikking stelt van de geestelijke machten die zich willen openbaren, en weet dat deze krachten alleen maar een vervormd beeld kunnen geven, maar dat er niemand is die het beter kan doen, die volbrengt door deze gift een groot offer voor de wereld.

Ieder weergeven van de grote waarheid komt neer op een vervorming. Als men moet wachten tot de waarheid ineens en volledig zou te voorschijn komen, dan zou men lang kunnen wachten.

Bron: Rudolf Steiner – GA 104a –Aus der Bilderschrift der Apokalypse des Johannes – München, 8 mei 1907 (bladzijde 36-37)

Overgenomen uit tijdschrift De Brug

Eerder geplaatst op 1 maart 2012

4 gedachtes over “Rudolf Steiner over ‘Isis ontsluierd’ van Helena Petrovna Blavatsky

 1. Mooie tolerante en respectvolle woorden van Steiner over Blavatsky en haar werk Isis ontsluierd, boek volledig geüpload naar het internet.

  De slotalinea van dit steinercitaat is ook opmerkelijk. Zo is het.

  Hier een bijpassend youtube filmpje, “From Theosophy’s Isis Unveiled, Vol 1 & 2”:

  1. John, ik vond die slotalinea: Ieder weergeven van de grote waarheid komt neer op een vervorming. Als men moet wachten tot de waarheid ineens en volledig zou te voorschijn komen, dan zou men lang kunnen wachten. ook wel mooi, want in zekere zin zou men ditzelfde ook wel kunnen zeggen over mijn Steiner site, omdat het maar fragmenten zijn zonder uitvoerige context. Bovendien zullen mijn vertalingen ook lang niet altijd heel goed zijn. Maar als ik zou wachten tot alles perfect zou zijn, dan kan men lang wachten. Dus als iemand tegen mij zou zeggen: ‘Ik vind die website van jou niet goed, het is allemaal onvolledig’, dan zeg ik : ‘Ja, dat klopt, maar het is beter dan niks.’ 🙂

 2. Voor ’n baby van jonger dan zes dagen geldt het volgende: “Ze onderschatten kan alleen hij/zij die de baby niet verstaat. Wie echter altijd meer de sleutel vindt tot het grootste in dit werk, die wordt altijd maar een grotere bewonderaar.
  Dat is het betekenisvolle van dit werk, dat men een groter bewonderaar wordt naarmate men er zich meer in verdiept. Dat er geen “fouten” in te vinden zouden zijn, dat is niet het geval. Wie echter contact heeft met het levende leven, die weet, wanneer hij zich alsmaar meer verdiept in dit werk(Baby), die ergens op aarde ontsproten is, er alleen maar kan komen door de kracht van het leven zelf!.
  Fouten in het ontwaringsproces van Het Leven(Baby’s) of in het onmoetingsproces met de Levenskracht, zijn creaties van de mensheid! Softenonbaby’s zijn alom bekend, we worden nu geconfronteerd met de Zika baby’s.
  De vraag die dit citaat van Steiner zich laat stellen. Zo moeten wij “de baby ontsluierd” lezen, een baby dat werkelijk de grootste waarheden bevat, al is het dan vaak vervormd en karikaturaal, zoals de mooie gestalte(baby), door een slechte bespiegeling/beschrijving ervan vervormd weergegeven wordt.
  Maar wie het leven in het juiste licht beziet, die zegt : als iemand zijn zwakke krachten ter beschikking stelt van de Levenskracht op aarde,die zich wil ontwaren, en weet dat deze kracht alleen maar een voor de menselijke geest vervormd beeld kunnen geven, maar dat er niemand is die het beter kan doen, die volbrengt door deze gift een groot offer voor de wereld.
  Iedere poging tot onthulling van de grote Waarheid is bij voorbaat gedoemd tot mislukking. Jezus zei tweeduizend jaar geleden al: Ik ben de weg, de waarheid en het leven en niemand komt tot mijn vader zonder mij. En hij zei toen al: Laat de kinderen(levenskracht) tot mij(de weg) komen en ik zal ze de weg naar mijn vader(waarheid) wijzen.
  Ieder weergeven van de grote waarheid komt neer op een vervorming. Als men moet wachten tot de waarheid ineens en volledig zou te voorschijn komen, dan zou men lang kunnen wachten.
  Deze zin uit dit Steinercitaat lijkt op het eerste gezicht: “Een waarheid als een koe!” In wezen is dat ook zo: We leven met een koe op aarde, maar toch leeft de mens in Nederland anders samen met een koe dan in India. Wat heeft het begrip: Waarheid dan nog van inhoud?
  Het uitmelken van een koe en een koe vereren als mens, laten we dan de de baby vereren, waarook ter wereld, in wezen het oerinstinkt van het leven op aarde.geboren. Wij hebben instinctiief een van onze tweeling kinderen ernaar vernoemd, namelijk Remus, Romulus, in leven gehouden door een wolvin. De andere baby: Ruben(beeld) Petrus(rots) een soort vierluik op het leven van elke dag. En als vader kan ik ermee aan de slag om de kloof tussen geest van mannen en vrouwen op aarde ten opzichte van hun nazaten, waarook te aarde te slechten.De mens heeft geen weet van zijn functie op aarde en zal dat ook nooit ontdekken als hij bij het verleden ten rade gaat, immers het heden is gevormd door het verleden en niemand kan het heden in bgrippen van het verleden vervatten, het vormen van begrippen is al verleden tijd.
  Jezus zei tweeduizend jaar geleden al: Eens zal de oude grijsaard aan ’n kind van jonger dan zes dagen vragen, waar de plek van leven is? Als antwoord hierop tweeduizend jaar later alleen maar zeggen, de oude grijsaard is nog steeds geboeid voor ’n plek van Zijn leven op aarde, hij/zij verzekert tegenwoordig die plek nog steeds ten koste van leven op aarde!
  Met andere woorden: De mens is niet ontwikkeld, maar heeft het leven op aarde uitgebuit, ten gunste van bovenzinnelijke machten.
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s