Alcohol

In een boekje van Herbert Hahn, “Begegnungen mit Rudolf Steiner”, lezen we iets interessant over de werking van alcohol.

[ … ] ” Zeer ernstig vatte Rudolf Steiner de negatieve werkingen op die alcohol op de huidige mens uitoefent. In het verleden had alcohol een opdracht, een missie : hij moest de mens losmaken uit de bloedsbanden en op zijn manier het (natuurlijke) helderzien uitdoven. Vandaag kan er van geen enkele positieve invloed van de alcohol meer sprake zijn. De fijnere innerlijke organisatie van de mens wordt erdoor tot verstarring gebracht, en er wordt een soort “tegen-ik” ingebouwd. Wie oefeningen doet in de zin van de geesteswetenschap breekt door ieder alcoholgebruik iets af van wat hij reeds bereikte. Hij benadrukte dat hij dit niet zei om op te roepen tot een dogmatische onthouding, of in de zin van een fanatiek anti-alcoholisme. Hij deelde dit enkel mee opdat de enkeling bewust met deze kennis zou kunnen leven en weten wat hij doet. Hijzelf ging alcohol zodanig uit de weg dat hij zelfs uitwendig gebruik vermeed. Zo spoorde hij ook aan om voor het bewaren van medicamenten in de toekomst andere middelen te zoeken als de verbinding met alcohol. Eveneens ried hij aan om voorzichtig te zijn met alle reukessencen, parfums. Van dewelke die in onze streken gebruikelijk zijn kon hij alleen lavendel en Eau-de-Cologne aanraden. ” [ … ]

Bron: Tijdschrift De Brug (Alcohol – 11)

Eerder geplaatst op 27 februari 2012

3 gedachtes over “Alcohol

  1. Interessant. De druppels van Weleda zijn allemaal op basis van alcohol. Wat zou het alcoholverbod in de islamitische wereld in dit licht betekenen? Ze hebben daar fantastische parfums op basis van plantaardige oliën.

    1. Dat heb ik nooit geweten dat de druppels van Weleda op alcohol basis zijn. Valt me eigenlijk wel tegen. Misschien kunnen ze nog wat leren van de Islamitische methode.

  2. In alle eerlijkheid, ik drink wel eens een pilsje of wijntje mee als ik op stap ben met mijn vriendin. En dat blijft zo. Welbewust. Ieder zijn eigen gezondheid en ziekte en specifieke (spirituele) ontwikkelingsweg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s