Dat is wat velen zo onaangenaam is

Men kan het niet vaak genoeg benadrukken, dat men geen helderziende hoeft te zijn om geesteswetenschap te begrijpen.Vanzelfsprekend moet men ziener zijn om tot de resultaten te komen; maar als die er eenmaal zijn, hoeft men geen helderziende te zijn.

Dit begrijpen van de geesteswetenschap moet aan het eigenlijke waarnemen vooraf gaan. Ook hier is het zo dat men kan zeggen: het is de omgekeerde weg van wat de juiste, in de fysiek-zintuiglijke wereld de juiste is. In de fysiek-zintuiglijke wereld hebben we eerst de juiste waarnemingen, daarna gaan we tot het denkende beschouwen over; we vormen de wetenschappelijke oordelen achteraf. Bij het opstijgen in de geestelijke wereld is het omgekeerd. Daar moeten we eerst de begrippen en voorstellingen ontwikkelen, moeten ons inspannen om ons objectief in de geesteswetenschap in te leven; anders kunnen we nooit zeker zijn dat enigerlei waarneming in de geestelijke wereld door ons op de juiste wijze geïnterpreteerd wordt. Daar moet de wetenschap juist aan het waarnemen voorafgaan.

En dat is wat velen zo oneindig onaangenaam is: dat ze de geesteswetenschap studeren moeten. Dat zien velen als een onbegrijpelijk voorschrift. Want zij streven ernaar waarnemingen te hebben in de geestelijke wereld. Zeker, die kan men betrekkelijk gemakkelijk hebben; maar om ze juist te duiden, daartoe behoort dat men werkelijk objectief, onzelfzuchtig ingaat op de geesteswetenschap, zich ermee doordringt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 161 – Wege der geistigen Erkenntnis und der Erneuerung künstlerischer Weltanschauung – Dornach, 27 maart 1915 (bladzijde 161)

2 gedachtes over “Dat is wat velen zo onaangenaam is

 1. Walter Hebing

  Mijn innerlijke stem zegt toch iets anders, mijn waarneming ziet het Juk van de Geestelijke Wereld drukken(inwerken) op Levensgeest van alles wat is! Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben, alleen maar te ervaren en te beleven. Om de ervaring aan de beleving ervan te kunnen koppelen heb je begrip nodig, als je een bijdrage aan de Geestelijke Wereld wilt leveren, maar waarvoor zou je deze begrippen via de Geestelijke Wereld tot je nemen(studeren) om het Juk wat op het aardse leven drukt(inwerkt) te vervolmaken? Dat gaat ten koste van het leven op aarde. In wezen mag men de begrippen van de Geestelijke Wereld dusdanig bestuderen om de Geestelijke Wereld op een verantwoordelijke wijze te kunnen ontmantelen, opdat de Goddelijke Vonk in ieder mens latent aanwezig zich via ieder mens op eigen wijze tot ontwaren kan komen.
  Jezus zei het zo: Als Gij niet wordt als kinderen zult Gij het koninkrijk der hemelen, wat reeds op aarde is, nooit betreden!
  Met andere woorden: Laat de onbevangenheid van kinderen zo lang mogelijk in takt, laat ze open voor de levensgeest van het kosmisch gebeuren en schroei ze niet dicht met begrippen uit de Geestelijke Werelden.
  Tot zover
  Vriendelijke Groet
  Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s