Ik waag het werkelijk niet  te beweren dat alle antroposofen voor het leven geschikte mensen zijn

Wat nu juist de levensader van de antroposofisch georiënteerde geesteswetenschap is, dat wordt zeer weinig opgemerkt. En het zal pas dan echt gemerkt worden, als men door deze geesteswetenschap een zodanige denk- en gevoels- en wilsscholing kan doormaken, dat het iemand voor het leven niet ongeschikter, maar geschikter maakt. Ik wil zeker niet beweren, dat tegenwoordig allen die antroposofie tot hun overtuiging (Duits: Glaubensbekenntnis) gemaakt hebben, levensbekwame mensen zijn. Een overtuiging betekent in dit opzicht niet veel. Ik waag het werkelijk niet  te beweren dat alle antroposofen voor het leven geschikte mensen zijn. Maar ziet u,wat er in de antroposofische beweging en de vereniging tot uiting komt, dat is vaak wat er van buitenaf ingebracht wordt. Wat er van binnenuit ingebracht wordt, is tegenwoordig nog echt maar weinig.

En pas dan zal de antroposofisch georiënteerde geesteswetenschap voor de wereld kunnen zijn wat ze moet zijn als niet alleen mystieke neigingen, gebrek aan realisme, vals idealisme, geroddel (Duits: Tantentum) enzovoort binnengebracht worden, maar wanneer binnengebracht wordt wat in de antroposofische geesteswetenschap te halen is: een aansporing van het zielenleven die in de ledematen overgaat, die de hele mens beïnvloedt – niet enkel  een geloofsovertuiging – en die de mensen daardoor in de aangelegenheden van de wereld kunnen doen ingrijpen. Dat is het waar het hoofdzakelijk om gaat.

Bron: Rudolf Steiner – GA 196 – Geistige und soziale Wandlungen in der Menschheitsentwickelung – Dornach, 7 februari 1920 (bladzijde 179)

Advertenties

5 gedachtes over “Ik waag het werkelijk niet  te beweren dat alle antroposofen voor het leven geschikte mensen zijn

 1. walterhebing

  Ik vind dat Steiner zich in dit citaat boven God plaatst, elke mens is ten eerste verantwoordelijk voor alles wat leeft op aarde, immers daaruit is de mens ontstaan en dat wordt collectief vergeten.
  Er is maar één levensader van stofje tot mens! Laten we dat met z’n allen beseffen!
  Tot zover
  Groetjes Walter

 2. arnoldvdp

  Beste Walterhebbing,

  Belangrijk is de voorgeboortelijk periode daar wordt het geestelijk pad bepaald, die iedereen doorloopt, het leven bestaat slechts uit het leven van wat eerder via een geestelijk pad is bepaald. Dat Steiner hierover schrijft is niet hetzelfde als zich boven God

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s