Intellectualistisch godsbewijs niet mogelijk

Op het gebied van de religie moeten inzichten worden verworven, die stammen uit het beleven van de spirituele wereld. Zulke belevenissen zijn niet mogelijk vanuit de inhoud van het gewone bewustzijn. Met intellectuele begrippen kan de religieuze inhoud niet ontsloten, maar alleen verduidelijkt worden. Toen men begon naar godsbewijzen te zoeken, was dit zoeken zelf al een bewijs, dat men de levendige verbinding met de goddelijke wereld verloren had. Daarom kan er ook geen intellectualistisch godsbewijs op een bevredigende wijze aangevoerd worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 025 –  Drei Schritte der Anthroposophie:  Philosophie, Kosmologie, Religion –  Dornach, september 1922 (bladzijde 37)

Eerder geplaatst op 8 december 2011 

4 gedachtes over “Intellectualistisch godsbewijs niet mogelijk

 1. Anoniem

  Waarom zou men naar Godsbewijzen gaan zoeken, als in ieder mens de Goddelijke vonk aanwezig is. Jezus was voortdurend bezig om bij zijn volgelingen deze vonk in hun zelf te laten ontwaren, in wezen appelleerde Jezus steeds op hun eigen gezonde verstand. Jezus deed dat door middel van parabels, parabels vertellen waarin zijn volgers zich zouden kunnen herkennen en tot gedragsverandering aan te sturen, namelijk vanuit zichzelf(Goddelijke Vonk) aan de slag zouden gaan, inplaats vanuit Jezus(veilige haven) te opereren. Met als doel, dat zijn volgelingen zich bewust worden van hun lichamelijke capaiteiten, wie oren heeft zal horen en wie ogen heeft zal zien, het Koninkrijk van de bron des levens(Matheus 13, 1-23.).
  Ik heb in mijn reactie op Ciska iets over mijn vrijwillige praktische arbeid op de biologisch/dynamische boerderij van mijn zwager geschreven, namelijk het bewaken van de akker om het maiszaad te beschermen tegen vogelroof en iets over onkruid bestrijding.
  Zowel Jezus als Steiner zijn voor mij abstrackte begrippen, ze komen pas tot leven als ik ze met mijn innerlijke Goddelijke Vonk verenigen kan. Ik ben een nazaat van een vrome Katholieke moeder en een heidense vader met liefde voor zijn vak, ik heb de ondergang van beide voorliefdes van mijn ouders in hun omgeving mogen beleven. Begint Walter weer over zijn persoonlijk leven? Ik antwoord ja, want welk kader is een betere fundering om de Goddelijke Vonk in mij wereldwijd te laten ontwaren?
  En Jezus zei: Als het vlees is ontstaan vanuit de Geest is het een wonder, maar als de Geest is ontstaan vanuit het lichaam is het een wonder boven wonder! Wat zou Jezus met deze woorden bedoeld kunnen hebben? Volgens mij zichzelf! Hij nam alle woorden(geschriften) op de korrel
  en probeerde er met parabels stoming(gedragsveranderingen) in te krijgen.Immers de mens als beeld en gelijkenis van God geschapen, wil op aarde voor zichzelf toch niet een zodanige duisternis scheppen, dat hij/zij kunstlicht nodig heeft!? Ook dat gegeven heb ik bewust meegemaakt.
  Als individue kunnen we eindeloos redetwisten wat Jezus of Steiner met hun woorden bedoeld hebben, maar als Steiner Jezus gebruikt om de geestelijke Hierarchie ten koste van het lichaam vorm te geven is hij bij mij op het verkeerde adres. “Wikipedia”, Een centrale en unieke plaats in deze hele ontwikkeling neemt volgens Steiner Christus in, omdat zijn komst en offer op Golgotha een unieke impuls gaf aan de geestelijke leiding van mens en wereld. Het is jammer dat Steiner fysiek niet meer aanwezig is op aarde, anders had ik hem letterlijk kunnen vragen, waarom hij Jezus gebruikt om zijn geest vorm te geven, terwijl Jezus de menselijke geest gebruikt om gedragswijzingen in het lichaam van de mens te bewerkstelliggen opdat in hem/haar de Goddelijke Vonk ontwaakt. Een individue(Steiner) wat het verleden(Jezus) gebruikt om zijn eigen geest kracht te geven, ook dat gegeven ken ik, van ieder persoon om me heen. Op zichzelf genomen een heel begrijpelijk fenomeen van ons menszijn, maar toch zegt Jezus: Als Gij niet wordt als kinderen zult Gij het koninkrijk der hemelen nooit betreden. Met andere woorden: Pas als Pasen en Pinksteren op één dag samenvallen is de geest der mensheid verlost van zichzelf.
  Tot zover
  Groetjes Walter.

 2. Walter,
  Dit is wel het ultieme laatste vernietigende oordeel dat je over Rudolf Steiner en de antroposofie kunt vellen. Ik hoop dan ook dat dit je laatste reactie hier is. Wijd je liever aan de dingen die voor jou echt belangrijk zijn en heb een goed leven.

  1. Ja, het slaat vaak als een tang op een varken wat Walter over Steiner schrijft, maar het stoort me eigenlijk niet. Voor zijn vrijwillige praktische arbeid heb ik wel respect.

 3. Ik ben het met het respect van Ridzerd eens. Daarbij – als Walter zich zo inspant om zulke lange teksten te schrijven als reactie op de Steiner citaten, heb ik voorzichtig het vermoeden dat hij zich met de antroposofie verbindt. En ja – het is een zoektocht hè, we zijn niet allemaal hetzelfde . . . . Wat zou er van de wereld worden, als alleen mensen met wie we het roerend eens zijn hun gedachten zouden mogen delen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s