Levenstableau, slaaptoestand, kamaloka

Als de mens door de poort van de dood gaat, beleeft hij gedurende korte tijd een terugblik op zijn gehele aardeleven. Dan volgt de tijd van een soort slaaptoestand. En de mens ontwaakt dan na enige maanden of jaren in het kamaloka. Het ontwaken in het kamalokaleven bestaat eruit dat wij met drie maal zo hoge snelheid het aardeleven terugbeleven.

En in het begin van het kamalokaleven verschijnt er voor ieder mens een zeer belangrijke gebeurtenis. Een spirituele individualiteit toont ons alles wat wij zelfzuchtig gedaan hebben in het laatste leven, als een soort register van alles dat we gezondigd hebben. Hoe duidelijker u zich deze gebeurtenis voorstelt, hoe juister u het zich voorstelt: alsof werkelijk aan het begin van het kamalokaleven zo’n gestalte met de lijst van ons aardse leven voor ons staat. De meeste mensen die tot de Europese vorming behoren, ontwaren in deze gestalte Mozes.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Milaan, 21 september 1911 (bladzijde 46-47)

Eerder geplaatst op 30 november 2011

7 gedachtes over “Levenstableau, slaaptoestand, kamaloka

 1. Cisca

  Ridzerd.

  Moest wel lachen om je opmerking in 2011: ……bezoek van Mozes!!

  Ik heb al eens geopperd dat een citaat, als hierboven bedoeld. uit een bepaalde context wordt gelicht (Ridzerd geeft altijd het GA no aan).
  Hoe was tijdens die voordracht de samenstelling van de toehoorders? Waren ze vooral joods/christelijk (europese vorming) georienteerd en/of was die opmerking over Mozes een antwoord op een vraag uit de zaal, bv ter verduidelijking, als een benadering voor hun voorstelling, bedoeld?
  En die slaaptoestand is niet alleen in het kamaloka, ook hier kan een mens tijdens een zeer diepgaande bestaanscrisis (een bde bv die zich ook in deze omstandigheid kan voordoen) “ontwaken” en zijn achter zich liggende leven als in een grote schildering rondom zich zien.
  Dus: tijdens zijn verblijf op aarde – in een fysiek lichaam – kan een mens door een mentale/geestelijke “schok” (wel te verstaan: onvoorbereid! loslaten van het ehterisch lichaam) een ingrijpend “ontwaken” doormaken.
  Hoe verlossend zou ’t niet kunnen zijn als een mens in geestelijke nood door een verder-ziende-therapeut zou kunnen worden bijgestaan?

  Wellicht zal de mensheid in zijn geheel binnenkort een schok ondergaan – van welke aard dan ook – om de bewustwording in zekere zin te versnellen ; alle tekenen lijken wel te wijzen in die richting.

  1. Cisca, ben jij in het werk van Steiner wel eens eerder tegengekomen dat hij spreekt over een slaaptoestand van enige maanden of jaren, die zou zijn na het herinneringstableau/terugblik van enkele dagen en voor het kamaloka? Ik vind het zeer eigenaardig dat hij hier met geen woord over schrijft in zijn beide hoofdwerken Theosofie en Geheimwissenschaft. Ook ergens anders ben ik het in zijn werk nooit tegengekomen.

 2. Cisca

  Ridzerd,

  In zijn hoofdwerken (geschreven) heeft hij hierover inderdaad niet gesproken,
  In jouw citaat uit GA 130, voordracht van 21 September 1911 gaat hij wat nader in op de belevenissen van de mens na de aardse dood en dan kun je je zonder meer indenken dat bv de confrontatie met je zelfzucht je overweldigt.
  Ik kan me zelfs voorstellen dat je door de “aanblik” van/in jeZelf bewusteloos raakt of dat je, geholpen door een geestelijke spiritualiteit zoals hij dat verwoordt, in een vooropig “genezende” slaaptoestand wordt gehouden.
  En die situatie zal zijn duur ontlenen aan het feit of je je in ’t aardse leven al met sprituelre zaken hebt bezig gehouden en bovenal of je ze ook in praktijk hebt gebracht!.
  Ridzerd, dat zijn mijn gedachten over je citaat.

  1. Dat lijkt me inderdaad wel een aannemelijke verklaring, Cisca, dat je eerst als het ware bewusteloos raakt. Dus eerst maar eens even een verkwikkend dutje, anders valt het kamaloka je wel erg rauw op het dak. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s