De meeste mensen geloven vandaag de dag nog steeds, dat het wezenlijke van het zich eigenmaken van de wetenschap van de initiatie erin bestaat, dat men allerlei spirituele ervaringen verzamelt, maar niet in de weg die ons toegemeten (Duits: beschieden) is in het fysieke lichaam. Men schat tegenwoordig zelfs de ervaringen, die langs spiritistische weg gewonnen worden, hoger als wat met het gezonde mensenverstand ingezien kan worden. Dat komt doordat men dit gezonde verstand tegenwoordig helemaal niet op een of andere manier op gezonde wijze gebruikt.
Alles wat door een ingewijde verkend wordt en kan worden meegedeeld, is, als men zich slechts de nodige moeite geeft, door het gewone, echt goed gebruikte gezonde mensenverstand in te zien. Ook de ingewijde heeft de taak om alles wat hij meedelen kan uit de geestelijke wereld, in de taal van het gezonde verstand om te zetten. Het hangt er veel meer vanaf dat deze omzetting in de taal van het gezonde verstand juist is, dan van het opdoen van ervaringen in de geestelijke wereld.
Natuurlijk kan men niets in het gezonde verstand overdragen, wanneer men deze ervaringen niet heeft. Maar de onverwerkte ervaringen, die eenvoudig gewonnen worden zonder dat men het gezonde mensenverstand gebruikt om het te interpreteren, zijn eigenlijk waardeloos, hebben eigenlijk niet de juiste betekenis voor het mensenleven.
Wordt vervolgd
Bron: Rudolf Steiner – GA 196 – Geistige und soziale Wandlungen in der Menschheitsentwickelung – Dornach, 18 januari 1920 (bladzijde 91)
Interessant drieluik. Wanneer het gezonde verstand niet wordt gebruikt en men zich overgeeft aan louter wensdenken vinden er vroeg of laat ontsporingen plaats en kan men tevens ten prooi vallen aan allerlei vormen van charlatanerie en bedrog. Neem bijvoorbeeld de zogenaamde ziener Robbert van den Broeke. Jarenlang had hij drommen aanhangers, die steeds weer in Van den Broeke’s fantastische verhalen en vergoelijkende praatjes vlogen.
Inmiddels is het zo ver dat Van den Broeke toegeeft, hij kan niet anders, er dook een tape op, dat hij uitlatingen doet die (zeer) te denken geven. Hij zelf doet er echter badinerend over, doet het zelf af als domme en lelijke foute grappen, die wel vaker gemaakt worden door mensen. In moreel opzicht zijn zijn uitlatingen echter verwerpelijk en symptomatisch. Tekenend.
Ik mag hopen dat mensen die zich door Van den Broeke jarenlang lieten inpakken of in verwarring werden gebracht door berichtgevingen als deze tot het inzicht komen dat ze in werkelijkheid te maken hebben met een zwendelaar en moreel ontspoord persoon.
Zie: Robbert van den Broeke haalt uit naar Irene Moors (Telegraaf, 11 februari 2016).
En zie de volgende TV reportage, februari 2016, over van den Broeke geplaatst op Youtube:
Bepaalde meditaties zijn tevens zeer heilzaam voor goed functioneren in het dagelijks leven en verdere ontwikkeling van het gezonde mensenverstand. Zo snijdt het ‘mes’ op een goede manier aan ‘twee kanten’. Neem wat dit betreft bijvoorbeeld het achtvoudige pad van Boeddha in ogenschouw. Zoals ik al eerder schreef op Facebook, Boeddha en het Evangelie over Lucas (Facebook).
Zie de inhoud van de derde voordracht uit Steiner voordrachtenreeks Het Evangelie naar Lucas – Esoterische achtergronden (Googlebook; GA 114).
Moraliteit en waarheidszin zijn onontbeerlijk bij een spirituele ontwikkeling.
Zelf ontleen ik heel veel aan beoefening van het achtvoudige pad van Boeddha (gerelateerd aan de ontwikkeling van het keelchackra). Deze ontwikkelingsweg wordt door Steiner uitmuntend beschreven, uitgelegd en geactualiseerd in de derde voordracht van zijn voordrachtenreeks ‘Het evangelie naar Lucas – Esoterische achtergronden’ (GA 114). Volgens Steiner is dit evangelie het evangelie van het zich ontwikkelende geestzelf.
Achtvoudige pad
1. De juiste mening, opvatting; voorstelling van zaken
2. Het juiste oordeel
3. Het juiste woord
4. De juiste daad
5. De juiste positie
6. De juiste gewoonte
7. De juiste herinnering
8. De juiste contemplatie
Er zijn overigens ook meditatievormen waarbij het voor voor tamelijk veel mensen raadzaam is om die te combineren met gestaag werken aan zes basisoefeningen ter nadere karaktervorming en goed geworteld blijven in de dagelijkse realiteit en de ‘gewone’ leefwereld. Voor meer daarover zie onder andere Enkele opmerkingen over de zes basisoefeningen (De Grote Rudolf Steiner Citatensite, 29 oktober 2013) en De zes nevenoefeningen van Rudolf Steiner, geschreven door Tom van Gelder.