Afdaling/Opstijging

Hoe waar het ook is dat de mensheid afdalen moest vanuit een spiritueel verleden in de materialistische wereldbeschouwing, even waar is het, dat ze weer op moet stijgen naar spiritueel inzicht. Alleen uit de spirituele levensbeschouwing zal hetgeen komen, wat harmonie, vrede en liefde geeft. Zo zal ook de antroposofie in de meest eminente zin praktisch zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-Erkenntnis/ Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 23 juni 1907 (bladzijde 96)

6 gedachtes over “Afdaling/Opstijging

 1. Dit zie je zelfs ook gebeuren in één enkel mensenleven : dat afdalen en dat opstijgen.
  Huisje bouwen met hebben en houwen – toch wel erg materieel (omhulling) om daarna over te gaan naar verinnerlijking (onthulling). Of zien jullie dit anders?

  1. In zekere zin zie ik het ook wel zo, Rita. Ik heb bijvoorbeeld 40 jaar een autootje gehad, maar ik reed er zo weinig in de laatste tijd, dat ik hem maar helemaal weg heb gedaan. Materieel ingesteld ben ik nooit geweest, maar nu nog minder dan voorheen. Ik krijg binnenkort bijvoorbeeld vakantiegeld, maar als men mij zou vragen: Wat zou je daarvoor nu graag willen kopen?, dan weet ik eigenlijk niks.

   1. Dat is heel mooi bij je Ridzerd.
    Jij bent vermoedelijk al in een stadium van harmonie, vrede… op weg naar Liefde…
    dank zij het praktische van de antroposofie : oefenend dag na dag met vallen en opstaan.
    Het is de inspanning die telt…Jij ben een weldoend mens. Bedankt daarvoor.

 2. Steiner lijkt in dit citaat de individuele mens te onderwerpen aan zijn traditionele opvatting over mensontwikkeling. Ik zie echter elke individuele mens, als toppunt van al wat leeft, het is tenminste in zijn binnenste latent aanwezig. Ik ben Steiner heel erkentelijk, dat hij vaak schrijft, wees en blijf kritisch op mijn woorden. Ik ben nu ook met het Thomas Evangelie bezig en vind dit logion wel een aanvulling op dit citaat. Bij deze het Logion en uitleg van Bram Moerland.

  Het belang en het gevaar van een spirituele traditie. Logion 88(Thomas Evangelie)
  Jezus zei:
  De boodschappers en de profeten zullen tot je komen
  en je geven wat van jou is.
  En jullie ook, geef hun wat je hebt
  en zeg tot jezelf:
  Wanneer zullen ze komen en nemen wat van hen is?

  Wat is eigenlijk het belang van een spirituele traditie? Al enkele keren is gezegd dat we alle beelden zouden moeten loslaten om één te worden met de werkelijkheid, met de Bron. Maar wat blijft er dan nog over als bestaansreden voor welke spirituele traditie dan ook?
  Spirituele tradities zijn als een tweesnijdend zwaard. Je kunt erin gevangen raken, je kunt ervan, zoals besproken in logion 87, in slavernij geraken, maar je hebt ze ook nodig voor de verlossing.
  De gevangenschap is niet een eigenschap van de traditie, maar van de manier waarop je met een traditie kunt omgaan. Neem je die letterlijk, als een leer, als een geloof? Dan zal die traditie je doden.
  Maar om weer tot leven gewekt te worden kan een spirituele traditie je tot grote steun zijn. Een spirituele traditie is op z’n best als een spiegel waarin je je eigen oorspronkelijke gelaat herkent. De beelden en de verhalen van een traditie kunnen een diep innerlijk verlangen in jou bevestigen, een verlangen dat jou naar de eenheid met de Bron kan leiden. Een spirituele traditie kan jou steunen om dat innerlijke verlangen te herkennen en er op te vertrouwen.
  De boodschappers en de profeten, hier het beeld van een spirituele traditie, kunnen je geven wat van jou is, als je op de juiste wijze, in vrijheid, met ze omgaat.
  En op jouw beurt zul je de traditie kunnen verrijken met je eigen ervaringen en inzichten: geef wat je zelf hebt.
  En als je open bent over jezelf, en trouw aan jezelf, kun je hun zelfs geven wat van hen is, door ook voor hen een spiegel te zijn. Maar zijn ze daartoe bereid? Het is een test van de waarachtigheid van een spirituele leraar of die bereid is zich ook voor jou open te stellen: On what day will they come to take what is theirs?
  Elke traditie verleidt je ook maar al te makkelijk tot een vast geloof waardoor je ontworteld kunt raken van je eigen ervaring. Dan ontneemt de traditie jou wat van jou is. Wat van jou was, daarvan zullen ze zeggen: het is van ons. Wees daar dus op voorbereid als je je met een spirituele traditie inlaat.
  En schrik niet, als je je met een spirituele traditie inlaat, dat er velen om je heen zijn die die traditie op een fundamentalistische manier benaderen, die er een geloof van maken. Dat zal altijd gebeuren met elke traditie. Maar daar hoef je niet aan mee te doen. Vertrouw op je eigen verlangen. Volg je eigen intuïtie.
  Doe op jouw manier je voordeel met de wijsheid die een traditie je kan bieden. Maar pas op, wordt geen gelovige.

 3. Cisca

  Rita,

  Je vroeg of wij de woorden “omhulling” en onthulling” in verband met ’t citaat van Ridzerd ook zo kunnen plaatsen: ja, is mijn antwoord.
  ‘Persoonlijke toepassing met daarbij behorend woordgebruik laat creativiteit zien en dat kan soms verfrissend werken, én – zoals Rudolf Steiner aanhaalt – antroposofie moet “praktisdch” zijn!!
  Cisca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s