Een universeel geneesmiddel voor de sociale wanorde bestaat er niet

Sociale problemen zijn niet iets wat in deze tijd door een paar mensen of door parlementen opgelost kan worden en dan opgelost zal zijn. Zij zijn een bestanddeel van de gehele moderne beschaving en zullen dat, nu ze eenmaal ontstaan zijn, blijven. Zij zullen voor ieder moment in de historische ontwikkeling opnieuw opgelost moeten worden. Want het mensenleven is in deze tijd in een toestand gekomen die uit de sociale organisatie steeds weer het antisociale laat ontstaan. Dit moet steeds opnieuw overwonnen worden. Zoals bij een organisme enige tijd na de verzadiging steeds weer de honger verschijnt, zo verschijnt bij een sociale organisatie steeds weer uit een ordening van de sociale omstandigheden de wanorde. Een universeel geneesmiddel voor de ordening van de sociale toestanden is er evenmin als een voedingsmiddel dat voor alle tijden verzadigt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 023 – Die Kernpunkte der sozialen Frage (bladzijde 14)

Eerder geplaatst op 17 november 2011

Een gedachte over “Een universeel geneesmiddel voor de sociale wanorde bestaat er niet

 1. Dit citaat daagt uit, om dieper over het sociaal zijn van de mens na te denken en als men dat doet, vraag je toch af bestaat er wel zoiets als een sociaal zijn van de mens op aarde? Ik ben na twintig jaar in diverse takken van het bedrijfsleven gewerkt te hebben, een dagopleiding op een Sociale Academie gaan volgen, ik ben afgestudeerd als opbouwwerker, maar nooit als dusdanig gaan werken, mede omdat het opbouwwerk toen ik afstudeerde, voortaan onder het regiem van de gemeente overheid viel, in plaats van onder het regiem van de landelijke overheid. (Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt). Maar vooral omdat ik tijdens mijn studie aan de Sociale Academie geen antwoorden kreeg op mijn fundamentele vragen.
  Ik geef Steiner volkomen gelijk met zijn stellingname in dit citaat, echter Steiner wijdt het aan deze tijd, ik zou zeggen het is nog nooit anders geweest in het Zijn van de mensheid op aarde.
  Elk mens is naar het evenbeeld en de gelijkenis van God is geschapen. In die zin is elke mens op aarde gelijkwaardig en dit op mentaal, moreel en sociaal niveau, jammer dat we dat tot op de dag van vandaag nog niet beseffen.
  Joep van het Hek zou nooit het lied: Flappie! gezongen kunnen hebben, als de mens sociaal voor elkaar zou zijn. Het woord “Sociaal” is in onze tijd verbasterd geraakt en beperkt zich tot een bepaald volk of groep, maar in wezen omvat het de gehele Schepping. Sociaal zijn is je verbonden voelen met alles wat is! In feite heb je dan, als mens, geen morele wetten of mentale construkties meer nodig, Wel fundamentele openheid, geen geheime leer, geen geheime woorden, geen gesloten beeld over de mensheid. Mens we zijn nu op aarde en hebben onze volkeren geíndoktrineerd met onze mentale en morele waarde, maar hebben nog nooit ons individueel sociaal zijn met alles wat is, tot in de kern doorgelicht, laat staan begrepen. Laten we nu met alle levende wezens op aarde ons menselijk zijn op aarde dermate doorlichten en ernaar handelen, dat we ons terrecht een evenbeeld en een gelijkenis van God mogen voelen, in plaats van te wanen.
  Ik ben het met Steiner eens, dat sociaal worden, een hele klus is. Te beginnen met het ontmantelen van Sprookjes en te eindigen met het ontmantelen van religies en filosofieën over het leven op aarde. Immers het leven is een nu gebeuren, al het andere is een naijlen. Een vluchteling uit Syrië kan morgen zomaar op je stoep staan en dan? Laat de menselijke ontmoeting, een begin zijn voor een sociaal bewustzijn van de mensheid hier op aarde, in beginsel voor je medemens, maar uiteindelijk voor het sociaal bewustzijn van alles wat is.
  Immers wat God verbonden heeft, zal de mens niet scheiden! En wat doet de mens? Alles scheiden: Van Huwelijk tot het scheiden van ’n atoom! Dit onder de noemer: Van sociaal zijn!
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s