Voor begrijpen van antroposofie kan filosofie en wetenschap zowel een hulpmiddel zijn als een hindernis

Zoals een volledig doorgedachte filosofie en een grondige wetenschap tot erkenning van de antroposofische denkwijze leiden, zo bieden niet-grondige wetenschap en onvoltooide filosofie de grootste hindernissen voor het begrijpen ervan. Juist zij zijn het die de antroposofie voor verzinsels, dromerij, verwarde “mystiek” enzovoort verklaren moeten.

Bron: Rudolf Steiner – GA 034 –  GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis»  (bladzijde 291)

Eerder geplaatst op 30 oktober 2011

2 gedachtes over “Voor begrijpen van antroposofie kan filosofie en wetenschap zowel een hulpmiddel zijn als een hindernis

  1. Haike

    Oeps…

    Ik ben niet instaat om uit te zoeken welke filosofie onvolledig is, aan welke voorwaarden die moet voldoen om wel volledig te zijn.. Weliswaar heb ik de Filosofie van Steiner gelezen en ben ik in December op herhaling geweest en kom ik uit op hetzelfde als vele jaren geleden: Niet ik denk; Het denkt door mij.. Maar waarschijnlijk spreekt het dan ook door mij. Maar dat roept bij mij gelijkertijd ook weer nieuwe vragen op.

    Om een voorbeeld te noemen: Als het door mij denkt en spreekt, en ik spreek het “Onze Vader” uit, wie spreekt dat dan eigenlijk uit, en tegen wie wordt dan dan eigenlijk gezegd, uitgesproken??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s