De werkelijke remedie

Wat zal de werkelijke remedie zijn voor veel van dergelijke fenomenen waarmee de psychoanalyticus tegenwoordig te maken krijgt? – De verspreiding van de kennis van de geestelijke wereld. Die is het algemene geneesmiddel, de algemene therapie, niet deze individuele behandeling, die men aan enkelingen schenkt (Duits: das man einem einzelnen angedeihen lässt). U ziet, het leven eist van ons dat men het idee loslaat: ‘Hier hebben we ons alleen aan het fysieke leven te wijden; we zullen wel zien, als men door de poort van de dood is gegaan, in welke wereld men dan komt.’ – Want ook dit geldt: net zo als ons leven hier belangrijk is voor het leven, waarin we binnengaan tussen dood en nieuwe geboorte, zo is op zijn beurt het leven van de zielen tussen dood en nieuwe geboorte belangrijk voor de zielen hier. […] Met veel banden hangen de doden aan de levenden. […] Want het leven van de mensen onder elkaar hier op aarde zal zich in de toekomst alleen juist afspelen, als de mensen hier op aarde de juiste verhouding tot de geestelijke wereld realiseren.

Bron: Rudolf Steiner – GA 178 – Individuelle Geistwesen und ihr Wirken in der Seele des Menschen – Dornach, 13 november 1917 (bladzijde 114-115)

Advertenties

4 gedachtes over “De werkelijke remedie

 1. Cisca

  Het is de laatste tijd wat stilletjes tav reacties.

  Op deze zondagmorgen draag ik iets aan wat niet en wel (deze woorden meer begrijpelijk als ’t fragment is beluisterd) te maken heeft met Rudolf Steiner.
  Of kan ’t misschien een moment van “beleven” zijn?

  Google: Peter de Graef, “just talking”‘
  Ben erg benieuwd naar een reactie van “onze” mensen.

  Ridzerd, zo mee eens, met dit citaat!

  Cisca

  1. Ja, wat heerlijk, wat echt dat verhaal van Peter De Graef. Kan niemand onberoerd laten.
   Wij zagen hem laatst nog als acteur in “Den elfde van den elfde, een Vlaamse tragische televisieserie.
   Een antroposoof ‘pur sang’! Wat mij het meest verraste was zijn duiding van ‘Liefde’: “Weten dat je bemind wordt…. zeer toekomstgericht!
   Bedankt Ciska : een leuke aanzet.

 2. Cisca

  Ridzerd,

  Wat ik zo “ongewoon”, juist in deze tijd van haasten, vind dat hij probeert met een soort begrijpelijke inleiding de aandacht te vangen van de mens die doorgaans niet op een hoogdravende manier kan/wil worden benaderd als ’t over volgens hem “ernstige” dingen in het leven gaat.
  Daarom neemt hij een soort “aanloopje” (in ’t eerste gedeelte) om vervolgens in een aangrijpende confrontatie met zichzelf en de ander te komen.
  Ik waardeer je eerlijkheid, Ridzerd.
  En ik waardeer ook jouw reactie, Rita. Ik ben gaan zoeken op internet en heb nog meer van hem gezien en gehoord! Ik blijf ‘m in de gaten houden!
  Cisca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s