Socialistische leiders zien helemaal over het hoofd, dat tot de oorzaken die het menselijk lot teweegbrengen toch vóór alles de driften, de instincten van zijn psychisch leven behoren (8van 11)

Het zal blijken dat het geen holle frasen zijn, de woorden die de grote Boeddha gesproken heeft: “Haat wordt nooit overwonnen door haat, maar wijkt alleen voor liefde.”

[bladzijde 437 en deel van 436 en 438 overgeslagen]

De socialistische leiders hebben hun aandacht volledig teruggetrokken van het zielenleven van de mensen en zijn van mening, dat men alleen de materiële belangen, de economische verhoudingen in het oog hoeft te houden, als men een gunstige situatie voor de mensheid wil bewerken. Zij zien daarbij helemaal over het hoofd, dat tot de oorzaken die het menselijk lot teweegbrengen toch vóór alles de driften, de instincten van zijn psychisch leven behoren. Het is volkomen waar dat overheersing door de machine, de ontwikkeling van de industrie en de wereldwijde handel de situatie van ons proletariaat gecreëerd hebben. Maar ze hebben deze situatie alleen kunnen teweegbrengen, doordat ze zich onder de invloed van de driften en instincten hebben ontwikkeld, die in de laatste eeuwen in de mensheid geheerst hebben.

Juist daarop komt het aan, de samenhang tussen de menselijke emoties, gevoelens, driften, en hun lotgevallen te leren kennen. Wie de economische verhoudingen wil veranderen zonder te beseffen hoe deze met de menselijke zielenontwikkeling samenhangen, die is als iemand die gelooft dat men het plan voor een stadhuis in het plan voor een kerk kan veranderen, enkel door andere stenen en andere bestanddelen te gebruiken. Wie het volk wil geven wat het toekomt, die moet vóór alles zijn oog richten op de geestelijke samenhangen waar al het materiële leven van afhangt. Hij moet zijn blik richten op de zielenkrachten, waardoor het lot van een volk geweven wordt.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 034 –  GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis»  (bladzijde 436/438)

Eerder geplaatst op 19 oktober 2011

3 gedachtes over “Socialistische leiders zien helemaal over het hoofd, dat tot de oorzaken die het menselijk lot teweegbrengen toch vóór alles de driften, de instincten van zijn psychisch leven behoren (8van 11)

 1. Ik vind dit citaat van Steiner een dubbele bodem hebben, de situatie van arbeiders is voor mijn gevoel altijd hetzelfde gebleven, of ze nu een piramyde, een tempel, een moskee, een kathedraal, een kerk of een Paleis, kasteel, een burght, verzekerings-,bankgebouw van of voor de zogenaamde meer spiritueel of materieel ontwikkelde mens moesten bouwen.
  De industriële revolutie heeft alle mensen tot slaaf gemaakt en arbeiders van hun noeste arbeid beroofd, door automatisering van hun handelingen.
  Steiner zegt in dit citaat: “Wie een volk wil geven wat een volk toekomt!” Ik vind het een arrogante uitspraak, het lijkt op de uitspraak van God in het Oude Testament, waarin God een verbond met het Joodse volk sloot!
  Ik zie en behandel elke mens op aarde als mijn medemens, los van zijn land(Materie) of geloof(spiritualiteit)! Dit omdat ik me betrokken voel bij al het leven op aarde, men zou het sociaal bewogenheid kunnen noemen, wat zich niet beperkt tot het welzijn van de mensheid, maar ook tot het welzijn van het dieren-, planten- en mineralenrijk. Ik kan van de mensheid niets anders zeggen, dan dat de mensheid er in steeds kortere tijd slaagt, om al de organische stoffen die door de elementen op aarde onstaan zijn, om te zetten in anorganische stoffen. Bijvoorbeeld klei losgeweekt van rotsgesteente van bergmassa’s, bedoeld voor groei van bomen en planten, wordt door de mens in zijn bijna oorspronkelijke vorm terug gebracht, namelijk steen of beton.
  Ik heb geen flauw benul hoeveel arbeidskracht(mensenlevens)er in de bouw van het eerste Goetheanum gestoken is, Het brande al in twee jaar af en Steiner liet zich een nieuw Goetheanum bouwen, dit maal in beton.
  En Jezus zei 1900 jaar daarvoor: Verzamel geen schatten op aarde, want ze zullen ten prooi vallen aan de hebberige en jaloerse mens of aan de stroming der natuur()schimmel, betonrot enz.).
  De enige echte schat is de relatie met de bron van het leven, men kan het God noemen, maar ook dat woord is gestolen en/of misbruikt. Wil de mensheid zijn relatie met de Bron des Levens weer herstellen, zal de mens zijn opgebouwde relatie met aardse schatten moeten gaan verwaarlozen, in plaats van ze steeds maar weer op te poetsen, te renoveren ten koste van onze medemens oa. kinderen!
  Met ander woorden: Sociale bewogenheid omvat al het leven op aarde, te beginnen met kinderen, jonger dan zes dagen. Die nu en hielprik krijgen om hun lichaam te beschermen tegen het wereldwijd door het collektief opgebouwd mensheidskarma! Om de zin en onzin van deze ingreep voor ons huidig zijn op aarde te verwoorden, wil ik bij deze stellen dat er geen leider op aarde is. Zou er een geweest zijn, zou hij moeten beginnen bij koning Herodus, liever nog bij Mozes.
  Los van dit alles, de Bron van leven is in ons, het enige wat we behoeven doen is: De bron ruimte geven, om zich te ontwaren
  Tot zover
  Groetjes Walter.

 2. Goed lezen Walter is op zich een kunst, nu is het voor de zoveelste keer een halve waarheid die je neer zet.

  De hele zin gaat als volgt: Wie het volk wil geven wat het toekomt, die moet vóór alles zijn oog richten op de geestelijke samenhangen waar al het materiële leven van afhangt.

  Dus: Je moet eerst het Geestelijke doorgronden wil je weten wat er aan materiële behoefte wenselijk en mogelijk is. Tenslotte is materie niks anders dan verdichte Geest, daar begint het dus. Verder begint Steiner nergens over het verzamelen van (materiële) schatten. Het Goetheanum lijkt me dan ook meer een uitdrukking van het antroposofische gedachtegoed waarin het gebouw mensen samenbrengt die aan een dergelijk gedachtegoed verder willen werken. Wat dat met een schat te maken heeft, ontgaat me volledig, laat staan dat Steiner dergelijke dingen predikt, dat het goed is om materiële schatten te verzamelen.

  Misschien kun je je eerst eens goed verdiepen in wat Steiner nou werkelijk heeft gezegd en geschreven voor je gaat beweren dat het arrogant is wat hij hierboven schrijft, Snel klaar staan met je oordeel over een ander, doen velen, en is heel makkelijk, je oordeel achterhouden en nog eens aan een ander gaan vragen wat er nou bedoelt wordt kan van invloed zijn op je zienswijze inplaats van je blind te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s