Antroposofie en socialisme (6 van 11) –  Een tamelijk overbodige zaak

Zo zou het kunnen lijken alsof de antroposofie ten opzichte van de ernstige, sociale verantwoordelijkheden in onze tijd een tamelijk overbodige zaak is. Dat zij dat is, zullen in het bijzonder demagogische sprekers en schrijvers benadrukken; en ze zullen met het oog op de huidige omstandigheden zeker de bijval van een grote menigte krijgen. Nu zouden echter de lelijke verschijnselen die we zojuist binnen de socialistische partij-idealen in Duitsland beleven, de dieper denkenden toch tot inkeer moeten oproepen. We beleven het dat degenen die jarenlang in bovengenoemde zin over “klassenstrijd” en “volksbevrijding”gesproken hebben, elkaar vervolgen en in blinde woede bestrijden.

Eén vraag zou toch beslist moeten opkomen: Kan dan een beweging tot een gunstig doel leiden, waarvan de principes in de leidende persoonlijkheden dergelijke gevoelens laten opkomen, zoals we ze tegenwoordig kunnen zien? Denk er alleen eens over na wat het betekent: de regering van de mensheid toe te vertrouwen aan koppen, die niet in het geringst in staat zijn over hun eigen hartstochten leider te zijn. Kunnen zulke mensen werkelijk ter verbetering van de algemene mensensituatie iets bijdragen? Dat de vormen waaronder we leven zouden veranderen, als zulke persoonlijkheden hun doelen bereiken, zal niet ontkend worden. Dat de essentie van de menselijke samenleving een andere zou worden, dat kunnen alleen geestelijk onmondigen beweren.

Er zullen goedgelovigen zijn die zich ermee troosten dat de slechte dingen die tegenwoordig in de leiding van de massa aan het licht komen, slechts van voorbijgaande aard zijn; en dat in een grote beweging noodzakelijkerwijs dergelijke feiten moeten voorkomen. – Nu, de redenen voor vele bedroevende feiten in deze tijd zijn erin te zoeken, dat de beschouwingen van onze tijdgenoten over het sociale leven, van waaruit zij verbeterend in de situatie zouden willen ingrijpen, geheel en al aan de uiterlijke, materiële levensomstandigheden hangen blijft. Daardoor kunnen ze in hun sociale arbeid slechts zo te werk gaan als een eenvoudige dorpssmid, die nooit iets van elektriciteit geleerd heeft, zou moeten doen als hij een elektromotor wilde maken.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 034 –  GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis»  (bladzijde 434 -435)

Eerder geplaatst op 17  oktober 2011

Advertenties

4 gedachtes over “Antroposofie en socialisme (6 van 11) –  Een tamelijk overbodige zaak

 1. @Walter
  Een hele goede morgen.
  Door scholing kan ik Kahlil Gibran lezen, dat is dan weer de mooie kant van de !!! Gevangenis! !! die school heet!
  KAHLIL GIBRAN
  Het Gebed.
  “Onze God, die onze gevleugelde zelf is, laat uw wil onze wil zijn.
  Laat uw behoefte onze behoefte zijn.
  Laat uw verlangen ons verlangen zijn, opdat onze nachten veranderen in dagen en alle uren de uwe zijn.
  Wij vragen u niets, want u kent onze behoeften, eer wij de behoefte hebben.
  U bent onze behoefte en in het krijgen van uzelf, krijgen wij alles.”

 2. Anoniem

  Goede morgen, Jendieng!
  De wind rond me heen, is bezig zijn krachten te bundelen, het zal niet meevallen om vandaag carnavaleske praalwagens op te laten draven, in Nederland. moet de mens eerst kunnen lezen, alvorens men dit kan waarnemen? Volgens mij niet. En zo zijn er heel veel natuurlijke fenomenen, die als mens wel ervaren, maar niet in woorden uit te drukken zijn, laat staan te schrijven of te lezen. Het blijft ’n smijten met woorden, om toch maar iets van het woorden loze te begrijpen.
  Ik leef nu op aarde en heb me ermee verbonden en mijn hart wil graag kloppen voor al het zijn en niet zijn op aarde. Ik weet niet waar je Het gebed van Kahlil uit reciteert, maar waar ik het uit reciteer luidt zo:Ik kan je niet leren hoe je met woorden bidden moet.
  God luistert niet naar je woorden, tenzij hij ze zelf door je lippen spreekt.
  En ik kan je niet het gebed van zeeën en wouden en bergen leren.
  Maar jij die uit de bergen en de wouden en de zeeën geboren bent, kunt hun gebed in je hart vinden.
  En indien je luistert in de stilte van de nacht, zul je hen in stilte horen zeggen:
  ‘Onze God, die ons gevleugeld zelf bent, het is jouw wil die in ons het willen werkt.
  ‘Het is jouw verlangen in ons dat hunkert.
  ‘Het is jouw drang in ons die onze nachten, die de jouwe zijn, wilt doen verkeren in dagen, die ook de jouwe zijn.
  ‘Wij kunnen je niets vragen, want je kent onze noden, voor zij in ons geboren worden.
  ‘Je bent wat wij nodig hebben; en ons meer gevend van jezelf, geef je ons alles!
  Kahlil geeft in deze woorden een bepaald kader aan. Namelijk: Dat de mens, ontstaan is, dank zij bergen, wouden, zeeën ontstaan is, over al het andere maar even niet gesproken, maar je kunt volgens .Kahlil, het gebed van de natuur, waardoor we als mens op aarde kunnen leven, in de diepte van ons hart vinden. Met andere woorden een heel andere interpretatie van woorden, die door Gibran Kahlil uitgesproken zouden zijn. Kahlil en Steiner waren tijdsgenoten.

  Kahlil en Jezus zet het hart van de mens centraal, Steiner daar in tegen zet de “ziel” van de mens centraal! Voor beide richtingen valt wat te zeggen, echter Alles is uit het Niets ontstaan en dat alles zal aan het Niets ten ondergaan, vermits de mens tijdig inziet dat hij/zij niets is!.Pas dan kan hij/zij meewerken aan het zich ontwarend leven uit het niets! Dat kan Geestelijk(bovenzinnelijk) zijn, maar ook materieel(abstract). Maar in wezen speelt het sociaal bewogen Hart de hoofdrol over het leven op aarde. Al of niet met behulp van de mensheid. De mens is net als God niets, alleen ’n Woord, waar al het leven uit Liefde ontstaan is. Alles wat de mens creëerd ten koste van de levensduur van welke levensmanifestatie op aarde dan ook, vormt een barrière tussen het hart en de ziel van de mens.
  Het sociaal zijn van de mens op aarde, zou betrokken moeten zijn bij al het levens leed op aarde en het laatste:bij het levensleed van de mens op aarde. In dat kader heeft Steiner gelijk, maar Steiner trekt het niet door naar zijn eigen zijn op aarde!
  Liefdevol gedrag en Sociaal gedrag zijn in onze samenleving verworden tot uitwisselbare begrippen, terwijl ze beide begrippen niet inwisselbaar zijn. Op aarde kan de mens zowel liefdevol handelen, als sociaal handelen. Met dit verschil: Liefdevol handelen heeft geen doel en sociaal handelen wel.
  Steiner spreekt in dit citaat over doelen, met andere woorden: Steiner was een sociaal bewogen mens. Echter God is Liefde en kent geen tijd, enkel aanwezigheid, om dat te ervaren heb je geen enkele school(gevangenis) nodig, Om een lang verhaal kort te maken, enkel het verhaal over Japie en Flappie zou genoeg moeten zijn, om het Arameens Onze Vader een beetje te begrijpen, war we als mens tweeduizend jaar geleden al waren en waar we nu op aarde beland zijn. Over de mens als toppunt van alles wat leeft gesproken. Ik heb het geluk dat ik typen kan en een computer bedienen kan, maar heb ervaren dat luisteren(stilte) en/of spreken(geluid) en soort basisvoorwaarde voor alles wat leeft zijn. De mens gaat schrijven en lezen om zichzelf te verantwoorden jegens God, terwijl we het zelf zijn Wat een onzin!
  Met andere woorden: Niet God maar de mensheid stelt prioriteiten. Daar God niets is en de mens aan hem gelijk is. Zie ik geen enkele reden, om een menselijk verbond met iemand uit een ander land te sluiten. Of ik kan lezen of schrijven maakt niet uit.
  De mensheid verdwaald in haar eigen woorden.
  Tor zover
  Groetjes Walter.

 3. Anoniem

  Walter Stoutmoedige Strijder
  Vol vuur sociaal bewogen
  Jouw ros wil heersen
  Je klieft het een weg
  Langs struikrovers goeie en kwade
  Grt Jen
  nb.
  Een Bij en een Bloem op een Carnevalswagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s