Antroposofie en socialisme (4 van 11) – Voor de eis van mensenliefde en broederlijkheid hebben wij geen spirituele inzichten nodig.

Zulke en soortgelijke redeneringen zal de antroposoof steeds weer moeten horen. En het is niet verwonderlijk dat hij een nutteloze dromer wordt genoemd door hen die geloven het goede te doen door vóór alles aan de materiële ontbering en materiële nood soelaas te bieden. – Armoede en ellende doden in de mensen ook elke spirituele impuls, zij stompen hem voor alle hogere aspiraties af. En spreekt men tot een noodlijdende mensenmenigte, dan spreekt men tot oren die niet in staat zijn de woorden te bevatten.

Veel sociaal voelende mensen van de tegenwoordige tijd zullen bovendien tegenwerpen: voor de eis van mensenliefde en broederlijkheid hebben wij geen spirituele wetenschap nodig. Deze eis brengen vele humanitaire organisaties in onze tijd toch ook naar voren en op uitgebreide wijze komt deze oproep ook van partijen die een verbetering van de sociale omstandigheden van de economisch en geestelijk onderdrukte volksklassen nastreven. Maar – zo wordt gezegd – de socialistische partijen staan op de bodem van het praktische leven, van de werkelijke belangen, waarvoor de massa begrip heeft; de antroposoof echter neemt genoegen met min of meer algemene redeneringen, met spreken en met benadrukken van dingen, die de onderdrukten totaal niet kunnen helpen. En radicale socialistische krantenschrijvers en oproerkraaiers staan snel klaar om te zeggen: dat antroposofische gepraat is alleen geschikt om verwarring te zaaien in de hoofden van hen die voor een echte verbetering van hun levensomstandigheden gewonnen zouden moeten worden.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 034 –  GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis»  (bladzijde 432 -433)

Eerder geplaatst op 15 oktober 2011

Advertenties

3 gedachtes over “Antroposofie en socialisme (4 van 11) – Voor de eis van mensenliefde en broederlijkheid hebben wij geen spirituele inzichten nodig.

 1. walter hebing

  Steiner maakt onderscheid tussen de materieel en de spiritueel ingestelde mens. De vraag is? Kan dat zomaar? Volgens mij niet de ware mens dient het Goddelijke, kan weliswaar via twee wegen, maar het kan niet zo zijn dat deze twee wegen oorlogen tussen mensen laat staan volkeren zouden behoren te veroorzaken en/of uit te voeren.
  Alle manifestaties van leven op aarde, zijn in wezen ontstaan uit een goede balans tussen de vier elementen, Warm licht (zon), materie(aarde), vloeistof(water) en gas(na plantengroei omgezet in zuurstof).
  Eigenlijk zou ieder mens dit als basisgegeven van zijn op aarde tot zich behoren te nemen en beseffen dat hij/zij zorg behoord te dragen, voor de minste van Gods Schepppingen en dan wordt ervan zelf voor de minste van onze zusters en broeders op aarde gezorgd.
  In de meeste culturen houden vrouwen zich bezig met het leven in en rondom hun huis en mannen houden zich bezig met abstrakte materiële zaken, welke vaak neerslaan in begrippen(religie, wetenschap) of/en concrete materie:Goud , geld, tempels, kerken auto’s enz.
  Met andere woorden: De mens handelt niet Androgyn ten opzichte van de levensmanifestaties op aarde, in wezen al niet sinds het bijbels verhaal over de eerste mensen: Adam en Eva.
  Ik begrijp nog steeds niet, dat de mensheid, zich nog steeds niet bekommert over de essentie van dit Bijbels verhaal. Ik voel me nog steeds Adam en ben het vaak niet eens met mijn vrouw.Toch betitel ik ze als mijn Levenswijzer, zonder haar zou ik verdwalen in mijn Geest! Ze houdt me bij de tijd, Bedtijd, het dagelijks ritme, enz. Echter mijn geest staat stil bij het leven van Adam en Eva in het aartsparadijs. Alle drie tesamen(het mannelijke, het vrouwelijke en het onzijdige) vormden ze de levensgeest op aarde.
  Ik heb zo mijn twijfels, gezien het gebruik van vrouwen in allerlei culturen, voor allerlei doeleinden, behalve dan waarvoor ze is! Dat niet Eva Adam verleidt heeft, maar dat Adam, Eva verleid heeft tot een ontkenning van de Goddelijke Geest en het verbreiden van een dierlijke geest op aarde.
  Het geheel is meer dan de som der delen, Met andere woorden: Zolang men een onderscheid maakt tussen het vrouwelijke,het mannelijke en onzijdige! Is de mens gedoemd slaaf te zijn van zijn/haar keuze. Men kan dan wel bovenzinnelijke schouwingen hebben, maar deze zijn beperkt tot het gekozen kader. Ervaringen zijn er wel de basis van, maar een Goddelijke Ervaring op aarde, vereist een Goddelijke Zijn op aarde, waar alleen maar woorden klinken, die de dageraad op aarde tot op het bot van het vrouwelijke, mannelijke en onzijdige zijn op aarde, met grote vreugde een plek op aarde gunnen.
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s