De dag zal komen dat goed en kwaad staan geschreven op het gelaat

We kunnen tegenwoordig nog min of meer het goede of het slechte dat in ons is, verbergen. De dag zal komen dat we het niet meer kunnen, dat dit goede of dit kwade onuitwisbaar op ons voorhoofd geschreven zal zijn, op ons lichaam en zelfs op het aanschijn van de aarde. Dan zal de mensheid in twee rassen uiteenvallen. Zoals we in de huidige tijd rotsen en dieren tegenkomen, zullen we dan wezens van pure slechtheid en lelijkheid tegenkomen.

In onze tijd kan alleen de helderziende de goedheid of de morele lelijkheid lezen in de wezens. Wanneer echter de gelaatstrekken van de mensen uitdrukking van hun karma zullen zijn, zullen de mensen zich vanzelf verdelen, afhankelijk van  de stroming waar ze klaarblijkelijk toe behoren: naar gelang in hen de lagere natuur overwonnen is of dat deze over de geest zal triomferen. Dit onderscheid begint langzamerhand al werkzaam te worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 94 – KOSMOGONIE – Paris, 14 Juni 1906 (bladzijde 124)

11 gedachtes over “De dag zal komen dat goed en kwaad staan geschreven op het gelaat

 1. walter hebing

  In navolging van de vorige reacties kan ik jou, Ridzerd niet onthouden van mijn wens je een gelukkig, gezond en een nieuw vruchtbaar levens jaar toe te wensen.Ik hoop dat je gelaat nog straalt als van ’n baby jonger dan zes dagen!
  Ik vind dat dit citaat van Steiner een valse hoop wekt, ik kan van elk gelaat iets aflezen. maar het zal me nooit lukken goed of kwaad van het gelaat af te lezen! Het gelaat drukt iets van de innerlijke stemming uit en dat is iets anders dan een onderscheid tussen goed of kwaad. Immers dat onderscheid kan de mens nooit maken, laat staan met zijn gelaat uitdrukken.
  Ik heb heel wat gelaten van mensen en kinderen gezien en kan je mededelen dat de mens zijn medemens met een lach in zijn gelaat vermoorden kan, omwille van zijn eigen voortbestaan.Herodes had al die eigenschap, we leven nu tweeduizend jaar later, het is nog steeds niet duidelijk of Herodes goed of kwaad gehandeld heeft in de contekst van de Levensgeest. Waren zijn ouders in zijn geboorteland gebleven was Jezus als baby al vermoord.
  drieendertig jaar later werd hij alsnog door zijn eigen volk aan het kruis genageld. Waar gaat dit citaat eigenlijk over? Als een van mijn vrienden een kwaad gelaat vertoomde waren een beetje aandachtig luisteren naar zijn hartzeer, al genoeg om zij gelaat op te fleuren. in wezen is er geen verschil tussen goed en kwaad als het van hart tot de ziel der mens transparant wordt.
  Niet vanuit het behoudend verleden of een beloofde toekomst, maar uit direkte betrokkenheid. Je eigen hart is dat van je buurman/vrouw, pas dan kan de mens als Godsgelijke deelnemen aan het scheppen van leven op aarde. Zoals de boer zich met zijn dieren en/of planten verbindt, echter dat gegeven is seizoens gebonden. Bij de mens is het gebonden aan de dageraad!
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s