Weten van karma verlicht het leven na de dood

De mens die er helemaal niets van wil weten, dat er karma bestaat, dat er herhaalde aardelevens zijn, die kan in feite nooit op de gedachte komen dat wat hij zijn lot noemt bij hemzelf behoort. Hoe gaat de mens door de wereld? De ene doet hem dit aan, de ander dat: het ene bevalt hem, het andere bevalt hem niet: dat hij zelf de oorzaak daarvan is, als iemand hem iets pijnlijks aandoet, dat weet hij niet, daar denkt hij niet over na; anders zou hij voelen: Je bent het zelf, die het je toebrengt!

Als men deze gedachte in het leven volgen kan, heeft men na de dood tenminste het gevoel waarvan het komt dat men deze of die smarten beleeft. Dat is een verlichting: het weten van karma hier in het leven tussen dood en nieuwe geboorte; anders blijft de kwellende vraag, waarom men dit of dat te lijden heeft, voor het leven na de dood. Dit zijn dingen die men in de huidige tijd moet beginnen te weten, zonder welke de ontwikkeling van de mensheid niet verder vooruitgaan kan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 140 – Okkulte Untersuchungen über das Leben zwischen Tod und neuer Geburt – Linz, 26 januar 1913 (bladzijde 166-167)

Advertenties

4 gedachtes over “Weten van karma verlicht het leven na de dood

 1. . . . en dan komt de spannende vraag: wat ontwikkel ik dan aan deze situatie, dat ik dit mezelf heb toegebracht. je zoekt een nieuw perspectief om naar je leven te kijken. Het is vaak lastig om een oud perspectief los te laten, want het was niet voor niks je kijk op het leven, het leverde wat op. Maar dat moet je dan dus anders gaan zien, en je weet vaak niet hóe. Dat vereist openheid en onbevangenheid, en daar heb je soms anderen voor nodig die je vertrouwen kunt.

 2. walter hebing

  Ik vind dit citaat wat kort door de bocht gaan, Karma zou je kunnen opsplitsen in collectief en persoonlijk karma. Het collektief Karma is een opeenhoping van energie(tijd), tijd die door de mensheid geschapen is, door zich daden(gedachtes) te permiteren, die niet in overeenstemming zijn met de harmonische kosmische stroming ter ontwaring van de natuur op aarde.
  In die zin heeft Steiner gelijk, we worden geboren in een collectief karma en bouwen daarbinnen ons eigen karma, als we het collektief karma leren te overstijgen kunnen we in het karma van het heelal geraken, dat noemt men “verlichting”.
  Echter alles hangt met alles samen. En Steiner zelf zegt al, het fysieke leven is de voedingsbodem voor het geestesleven. Jezus zei het zo: Bron van zijn, die ik ontmoet in hetgeen mij ontroert! Met andere woorden: Maak van je hart geen moordkuil en spreek over hetgeen je ontroert, al druist het tegen de beschavingswetten in. Denk niet: Het zal mijn tijd wel duren, maar spreek vanuit je ontroerde hart..
  Ik vind dat G. de Purucker een aardig artikel over het wezen van karma schrijft, getitteld:”De mens is zijn eigen karma”. http://www.theosofie.net/onlineliteratuur/bron/71karma.html
  Vooral de passage: Als de mens harmonisch met elkander en de natuur op aarde zouden samenleven, zou het wapentuig wat vanaf het begin der mensheid ontwikkeld is en nu als een nucleair gevaar boven ons hoofd hangt, volledig overbodig zijn. Niet de mens wordt ontwikkeld, maar het nucleair oog! Wat ons dag en nacht via satalieten, zendmasten, camera’s, enz. gade slaat. Waar is de menselijke vrijheid in deze angstige tijd waarvan Steiner kond doet! Vele mensen vluchten in het spirituele leven, ten koste van hun fysieke zijn op aarde. Ik denk dat het enige antwoord op deze angst is, het vertrouwen hebben in moeder aarde, waarvoor we in beginsel gekozen hebben, anders waren we niet op aarde, maar op Mars of Venus, dus andere verdichtingen van de universele levensgeest.
  De energie lijnen van de aarde, die in wezen bedoeld zijn om het universele kosmisch leven op aarde te laten ontwaren, zijn inmiddels bedolven onder gebouwen, tempels, kathedralen, banken, ontworpen om het spirituele zijn te bestendigen, echter het zijn daden van onwetendheid en vormen nu dammen in de stroming van onze universele kosmische geest. Erger nog! Kerken worden in Nederland gesloopt en Moskeeën gebouwd, dit gebeuren valt niet te rijmen met de spiritualiteit der mensheid. Wel met een persoonlijke spiritualiteit!
  Als mens ben ik verantwoordelijk voor mijn Goddelijke kern in me, tot mijn twaalfde levensjaar was dat behoorlijk overzichtelijk en harmonisch, althans dat ervoer ik toen zo. Maar op de HBS werd alles anders, ik viel in een zwart gat en ben er nooit meer heelhuids uit gekomen. Terug kijkend op mijn zeventig jaar bestaan kan ik alleen maar zeggen: Mens, wij zijn allen gelijk in ons huidig collektief lot op aarde, dat lot hebben niet wij, maar onze ouders en voor, voor ouders voor ons geschapen, weliswaar met de beste bedoelingen voor ons, maar wij behoren en kunnen het ook beter te weten.
  Vrijheid, gelijkheid en broederschap is een term die niet tot de bron ervan is doorgedacht, broederschap met de manifestaties van al het leven op aarde is een eerste vereiste, eerst je dieren voeren, dan pas jezelf. Gelijkheid, elke mens heeft dezelfde waarde voor de evolutie van het leven op aarde, als jij! De ultieme vrijheid op aarde kan pas beleefd worden als een lam tussen de poten van een leeuw zijn rustplaats kan vinden.
  Het collectief menselijk karma ten opzichte van het leven op aarde is enorm, Europa wordt er nu mee geconfronteerd. Het vergt veel van ons persoonlijk karma om de juiste gedachtes te hebben en/of de juiste keuzes te maken.
  Jezus werd in een stal geboren en in zijn harmonie met dieren door herders en koningen bewonderd en geprezen, maar spoedig moesten zijn ouders het hazepad kiezen om hun kind(lot) veilig te stellen, ten opzichte van de toorn van ’n koning die de macht over dat gebied had.
  Puur en alleen omdat er een misverstand was, tussen een fysieke koning en een spirituele koning. En vele pasgeborenen werden aan dit misverstand geofferd.
  Ik zal nog weleens ’n keer het verschil tussen de geboorte van Jezus op aarde en mijn geboorte op aarde aan de orde stellen, dit aangaande het collektief karma en het persoonlijk karma. In dit kader vind ik het nog te vroeg.
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s