Brief aan Hermann Olpp

In het boek Brieven van Rudolf Steiner staat een brief aan een zekere Hermann Olpp. Wie hij was was, weet ik niet. Achterin het brievenboek staat alleen dat hij leefde van 1897 tot 1955, economisch en fiscaal consulent was in Stuttgart en in 1916 lid van de Antroposofische vereniging werd. Wat hij precies aan Steiner geschreven heeft, is niet bekend, want die brief staat niet in het boek en zal waarschijnlijk niet bewaard zijn gebleven. Uit de antwoordbrief van Steiner kan men echter wel opmaken dat Olpp in een of andere betrekking werkte waar hij geen zin aan had en zich erg ongelukkig bij voelde.

Op 24 juli 1916 schrijft Steiner hem het volgende:

Zeer geachte Heer,

Het is moeilijk in aangelegenheden als de uwe raad te geven. Wanneer u enige tijd in de betrekking blijft die u nu hebt, komt u op eigen benen te staan en kunt u later overstappen in een richting die beter bij uw talenten en voorkeuren aansluit. Ik kan niet de mening delen dat men zich in een dergelijke betrekking zonder meer ongelukkig moet voelen. Juist vanuit een dergelijke betrekking kan iemand zich verder ontwikkelen. Als u uw huidige werkkring in ruimere zin beziet, kunt u zeggen dat u niet alleen iets voor de ontwikkeling van uw mogelijkheden doet, maar tevens iets wat andere mensen ten goede komt. En juist dit besef schenkt voldoening. Heel wat werkzaamheden bevredigen niet rechtstreeks door hun inhoud; hun zin is dat zij in dienst van de mensheid worden verricht. Wanneer u later met deze betrekking iets bij elkaar hebt gespaard, zult u vervolgens zeker gelegenheid vinden wegen in te slaan die u liggen. In deze moeilijke tijden lijkt het mij niet goed zich met geleend geld op de toekomst voor te bereiden. U neemt het mij hopelijk niet kwalijk dat ik dit zo rechtuit zeg. Het lijkt mij dat uw vader het met zijn gevoel over de zaak toch bij het juiste eind heeft. Ik kan uit eigen ervaring spreken. Ik moest zelf al vroeg op eigen benen staan; en al heb ik dat ook lange tijd als privéleraar gedaan, toch mag ik zeggen dat uw huidige betrekking mij destijds niet minder aangenaam zou zijn geweest dan de werkkring die ik had, waarbij tenslotte ook steeds de zorg blijft of men te gelegener tijd weer iets vindt.

Ik moet nu op reis; daarom kan ik mijn oordeel slechts in deze paar regels samenvatten.

Met hart. groet, dr. Rudolf Steiner

Bron: Rudolf Steiner – GA 39 – BRIEFE BAND II 1890-1925 – nummer 631 (bladzijde 465-466)

Overgenomen uit Rudolf Steiner – Brieven (bladzijde 313) – Vertaald door Hylcke Brandts Buys en Leonard Beuger

Eerder geplaatst op 17 augustus 2011

Advertenties

4 gedachtes over “Brief aan Hermann Olpp

      1. John, ik heb GA 172 een tijd geleden wel in zijn geheel in het Duits gelezen, wanneer weet ik niet meer, ik noteer altijd alleen even welke van de GA nummers op internet ik gelezen heb. Ik heb nu even bij Zoeken op mijn site GA 172 ingevuld en er kwamen drie citaten uit die serie te voorschijn. Er staan vast nog wel meer interessante citaten in, maar het komt ook nog al eens voor dat bij sommige citaten de vertaling mij niet lukt. Maar vertalingen koop ik zelden,die boeken zijn mij veel te duur.

      2. Ik begrijp het Ridzerd. Heb de Duitse versie jaren geleden zelf ook reeds gelezen. Nu bestudeer ik ook de integrale Nederlandse vertaling. Een Duits en een Nederlands exemplaar staan nu in mijn boekenkast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s