Zoals in het lichaam van de moeder de mens wordt voorbereid, zo wordt in het leven op “moeder aarde” voorbereid, wat ons vaardig moet maken om waar te nemen en te handelen in de hogere werelden. Het is daarom volkomen gerechtvaardigd om van een hogere wereld te spreken en die hoger te schatten dan onze lagere wereld. Maar wij moeten deze uitdrukking slechts in technische zin nemen. Alle werelden zijn in wezen gelijkberechtigde verschijningsvormen van de hoogste principes. We behoren naar geen enkele wereld te kijken alsof wij die verachten. Zo komen wij ertoe ons in juiste zin tot zowel de lagere als de hogere werelden te verhouden.
Bron: Rudolf Steiner – GA 94 – Das Johannes-Evangelium – Berlin, 5 maart 1906 (bladzijde 213)
Eerder geplaatst op 10 november 2011
‘Gelijkberechtigde verschijningsvormen van de hoogste principes’ waarbij het ‘volkomen gerechtvaardigd is om van een hogere wereld te spreken en die hoger te schatten dan onze lagere wereld.’?
Hij bedoelt volgens mij dat het wel gerechtvaardigd is om de hogere wereld hoger te schatten dan de lagere, maar dat wil niet zeggen dat ze niet gelijkberechtigd zijn.
Als er twee misdadigers voor een rechter staan, de ene misdadiger is minder goed of slecht dan de andere misdadiger, toch zal de rechter ze met gelijke rechten en rechtvaardigheid moeten beoordelen.
Volwassenen en kinderen zijn gelijkberechtigd, Ridzerd, maar je schat een volwassenen dan toch niet hoger in dan een kind? De volwassene is verder in zijn ontwikkeling, dåt kun je zeggen.
Als mensen het hebben over de geestelijke wereld hebben ze de neiging omhoog te kijken, terwijl die om je heen en door je heen is, ín je. Je hebt er alleen nog geen bewustzijn voor, zover zijn we – op een enkeling na – nog niet.
Nee, maar een vergelijking tussen een kind en een volwassene is niet hetzelfde als de vergelijking tussen kinderen onderling of volwassenen onderling. De ene mens is verder in zijn ontwikkeling dan de andere. Dan kun je ook wel zeggen dat je de ene hoger inschat dan de ander. Ik schat tenminste Steiner bijv. hoger in dan een zware misdadiger bijvoorbeeld. En dat lijkt me wel terecht. Maar uiteindelijk maakt het praten over hoger en lager niet zo veel uit.