Antroposofie is geen religie, maar een werktuig voor het begrijpen van religies

Antroposofie is geen religie, maar een hulpmiddel voor het begrijpen van religies. Zij verhoudt zich tot de oude religieuze documenten ongeveer zoals de wiskundige leer tot de oude documenten welke als wiskundige leerboeken hebben gefungeerd. Men kan de wiskunde begrijpen vanuit de eigen geesteskrachten, de wetten van de ruimte inzien zonder rekening te houden met die oude boeken. Maar als men die ingezien heeft, de geometrische leer in zich heeft opgenomen, dan zal men het oude boek dat voor het eerst deze wetten voor de menselijke geest heeft opgesteld, des te meer waarderen. Zo is het met de antroposofie.

De bronnen van de antroposofie liggen niet in de oude geschriften, berusten niet op overlevering. Haar bronnen zijn in de werkelijke bovenzintuiglijke werelden; daar moet men ze vinden en vatten, doordat men zijn eigen geestelijke krachten ontwikkelt, zoals men de wiskunde begrijpt, doordat men de krachten van zijn intellect ontwikkelt. Ons verstand, dat ons dient voor het begrijpen van de zintuiglijke wereld, wordt gedragen door een orgaan, de hersens. Voor het bevatten van de wetten der bovenzinnelijke werelden hebben wij eveneens daarmee overeenkomende organen nodig.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a– Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Band I: 1904 – 1909 – Berlijn, 1903 of 1904 (bladzijde 107-108)

Eerder geplaatst in twee delen op 20 en 21 augustus 2011

Advertenties

2 gedachtes over “Antroposofie is geen religie, maar een werktuig voor het begrijpen van religies

  1. Bernard

    Ik denk dat dit inderdaad zo is. Steiner heeft uitspraken gedaan over religies, die hout snijden.Bijvorbeeld dat de werkzaamheid van het Christuswezen in alle religies ervaarbaar is voor diegenen die op moreel verantwoorde wijze hun godsdienst belijden, of het Christuswezen nu erkend wordt of niet. En ook dat iedere religie haar inhoud heeft gekregen afhankelijk van de persoon van de stichter, de vigerende cultuur en het betreffende tijdperk. En nog veel meer.
    Vanuit de essentie van de antroposofie vallen de cultureel en tijdsgebonden aspecten van de wereldgodsdiensten weg en dan zie je dat de kernboodschap niet verschilt.

  2. Ik zal toch eerst dat hulpmiddel goed moeten gaan beheersen en onder de knie moeten krijgen, wil ik daarna die los kunnen laten op de verschillende religie’s om die te doorgronden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s