Over denken en niet denken

Het denken in zich laten werken, zonder dat men erbij is, dat is een zeer, zeer belangrijk principe (Grundsatz). En dat oefent men doordat men, al is het nog zo’n korte tijd per dag, probeert eens helemaal niet te denken.

Een groot, zeer groot besluit is het om ergens te gaan zitten of liggen zonder zich gedachten door het hoofd te laten gaan. Het is veel gemakkelijker om deze af- en aangolvende gedachten in zich te laten spelen, tot men van hen verlost wordt door een goede slaap, dan zich te gebieden: nu zul je wakker zijn en toch zul je niet zelf denken, maar je zult helemaal niets denken. Als men in staat is stil te zitten of te liggen en bij vol bewustzijn niets te denken, dan werkt het denkorgaan zo dat het in zich kracht wint, kracht verzamelt.

En wie steeds weer de mogelijkheid vindt om bij vol bewustzijn niet te denken, die zal zien hoe de helderheid van zijn denken toeneemt, hoe bovendien de slagvaardigheid toeneemt doordat hij niet alleen door de slaap zijn denkorgaan aan zichzelf overlaat, maar doordat hij onder zijn eigen leiding dit denkorgaan zelf laat werken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 057  – Wo und wie findet man den Geist? – Berlijn, 11 februari 1909 (bladzijde 262-263)

Eerder geplaatst in drie delen op 22, 23 en 24 juli 2011

Advertenties

8 gedachtes over “Over denken en niet denken

 1. Nou goed…. Waar het me wél aan doet denken is de titel van een boekje; “Zen en de kunst van het nietsdoen”. Meerdere keren weggegeven aan deze en gene, maar nooit een exemplaar voor mezelf aangeschaft.

  1. Ja, dat heb ik me ook vaak afgevraagd, Hedvig. Want zelfs als het lukt om alle gedachten weg te houden, dan ben je altijd nog aan het denken dat je niet moet denken. Het is, zoals Haike hier al schrijft, al moeilijk genoeg om 5 minuten aan een en hetzelfde te denken.

 2. Meestal gaat het zo:

  Brandweer wagens zijn rood. Rood is de kleur van het (voormalig) communisme., Het Communisme heeft lang in Rusland gewoed, in Rusland heb je een gebied dat heet Siberië, daar is het heel koud. Weet je waar het echt koud is? Op de Noordpool. Op de Noordpool wonen Eskimo’s, die jagen op Robben. Robben hebben vinnen. De Finnen? Die wonen in Finland, die hebben gevochten tegen de Russische communisten. Rood is de kleur van het communisme, brandweer wagens zijn rood…

  Je gedachten gaan als een stuiterbal alle kanten op, en je hebt het nergens over gehad, laat staan over iets zinnigs.

  Ik denk dat proberen 5 min. of langer aan een en hetzelfde onderwerp denken al kan helpen meer controle te krijgen over je eigen denken.

  Een leraar op de Warmonderhof noemde bovenbeschrevene “Brandweer auto rood denken” het is ook van hem afkomstig, niet van mij, maar wel in sommige situatie door mij gebruikt.

  1. Je moet ergens beginnen en voor mij werkt het.

   En wat je ervaart als je aan niks kan denken? Zodra het me gelukt is, zal ik het je vertellen… Aan niks denken.. dat is ook aan iets denken.. Net zo goed als “niet kiezen” ook een keuze is. Je kan kiezen voor links, voor rechts, voor rechtdoor, of iets daar tussendoor. Allemaal keuzes, maar geen van die richtingen kiezen is net zo goed een keuze… maar een hoop mensen realiseren zich dat niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s