Ketters, Dwazen en Dromers

Vandaag de dag behandelt men ketters niet meer zoals vroeger. Men brengt ze niet meer op de brandstapel, maar men beschouwt ze als dwazen en dromers, die vanuit willekeurige fantasie spreken. Men maakt ze belachelijk en men gaat zitten op de hoge stoel van de wetenschap en zegt, dat het niet met echte wetenschap verenigbaar is, niet wetend dat het de ware, echte wetenschap is, die voor deze waarheden vereist zijn.

We zouden honderden en honderden van dergelijke waarheden kunnen aanvoeren, die ons laten zien, hoe geesteswetenschap het leven belichten kan, doordat ze aantoont dat een onsterfelijke wezenskern in de mens woont, die door de dood de geestelijke wereld binnentrekt, en als hij zijn bestemming daar vervuld heeft, weer terugkeert in het fysiek-zintuiglijk bestaan om nieuwe ervaringen te verzamelen, die hij dan weer door de dood omhoogdraagt in geestelijke werelden.

We zullen zien dat de banden die gevormd zijn van mens tot mens, van ziel tot ziel op alle gebieden van het leven, die eigenschappen (Duits: Züge) van het hart, die van ziel naar ziel gaan, die anders niet te verklaren zijn, verklaard kunnen worden doordat ze aangeknoopt zijn in vroegere levenssituaties. En dat wat we nu aanknopen aan innerlijke geestelijke banden, niet ophoudt als de dood intreedt, maar dat wat als levensbanden van ziel tot ziel gaat, onsterfelijk is als de menselijke ziel zelf, hoe dat voortleeft in de geestelijke wereld en weer leven zal in andere toekomstige omstandigheden op aarde en nieuwe incarnaties. En het is slechts een kwestie van de ontwikkeling, dat de mensen ook herinneringen zullen hebben aan hun vroegere belevenissen op aarde, aan wat ze in hun geest en ziel doorgemaakt hebben in vroegere aardelevens en bestaansomstandigheden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 272 – Faust, der strebende Mensch -Straatsburg, 2 januari 1910 (bladzijde 19-20)

Advertenties

7 gedachtes over “Ketters, Dwazen en Dromers

 1. Kox

  mijn probleem met de overlapping is opgelost, mijn zoon was de reddende engel. Het had iets met een browser te maken, wat dat dan mag zijn ik zou het niet weten. Vr. groet Puck Kox

 2. Aan de reacties op Pim van Lommel en Rupert Sheldrake kun je aflezen hoe men tegenwoordig met zogenaamde ketters omgaat. Ook bestaat er een bond tegen de kwakzalverij en een stichting scepsis.

 3. Walter Hebing

  We zullen zien dat de banden die gevormd zijn van mens tot mens, van ziel tot ziel op alle gebieden van het leven, die eigenschappen (Duits: Züge) van het hart, die van ziel naar ziel gaan, die anders niet te verklaren zijn, verklaard kunnen worden doordat ze aangeknoopt zijn in vroegere levenssituaties. En dat wat we nu aanknopen aan innerlijke geestelijke banden, niet ophoudt als de dood intreedt, maar dat wat als levensbanden van ziel tot ziel gaat, onsterfelijk is als de menselijke ziel zelf, hoe dat voortleeft in de geestelijke wereld en weer leven zal in andere toekomstige omstandigheden op aarde en nieuwe incarnaties.
  Ik vraag me af, of deze alinea van dit Steiner citaat wel op waarheid berust, immers als alle levensuitingen(schimmels, planten, dieren en mensen) zijn voortgekomen uit één geest. Kan de mens zich niet verder ontwikkelen zonder al deze levensmanifestaties in zijn ontwikkeling mee te nemen.
  Steiner schreef dit citaat honderd jaar geleden, De mens heeft inmiddels tussen zichzelf en de natuur via de cultuur de machine geplaatst. om kinderen naar school te kunnen laten gaan, in plaats van kinderarbeid te verrichten. ik vraag me af wat het ergste is voor ’n kind, kinderarbeid of scholing?
  Voor mij zijn ze beiden slecht voor ’n kind, immers ze claimen de ruimte van ’n kind op aarde, ’n kind wat nauwelijks de gelegenheid gehad heeft zich met de levensuitingen op aarde te verbinden.
  Niet het duister van de ziel behoord belicht te worden, maar de verbondenheid van het kinderhart met alles wat op aarde leeft. Ik kan honderden en honderden voorbeelden geven dat mensen weinig om het kind in zichzelf en het kind op aarde geven, terwijl niets gelukzaliger werkt in ons directe mens-zijn, dan een stralend kind jonger dan zes dagen, op aarde te mogen ontvangen.
  Tot zover
  Groetjes Walter.

  1. Ja, een trieste zaak. Het wordt hoog tijd dat personen die hoge posities bekleden eens kennisnemen van het werk van iemand die écht ergens verstand van heeft. Of ‘ergens’ is eigenlijk te zwak uitgedrukt. Steiner had zowat overal meer verstand van dan alle anderen bij elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s