Spreken is zilver, zwijgen is goud

Door weinig anders ontwikkelt men zich meer op de eerste treden van de geestelijke ladder, als daardoor dat men zich een tijdlang in zijn diepste innerlijk het zwijgen oplegt.

Ik win veel doordat ik maanden, misschien jarenlang tegen mezelf zeg: nu wil ik heel bescheiden, helemaal niet zelf iets menen, maar nu eens zelfloos vreemde meningen in mijn innerlijk laten leven. Totaal wil ik onderduiken in vreemde gewaarwordingen, gevoelens en gedachten. Zelfloos verwijd ik daardoor mijn zelf, terwijl ik het zelfzuchtig vernauw, wanneer ik keer op keer alleen mijn eigen meningen uit mijn eigen wezen als golfslag aan de oppervlakte van mijn leven wil laten opspelen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 34 – LUCIFER- GNOSIS – ÜBER DAS VERTRETEN DER PERSÖNLICHEN ÜBERZEUGUNG – april 1904 (bladzijde 452)

Vertaling: John Wervenbos – Het gehele opstel is te vinden op zijn weblog van 17 december 2015

2 gedachtes over “Spreken is zilver, zwijgen is goud

 1. Jezus is zwijgend in ’n stal geboren en lag vaak te slapen in een voederbak der dieren.
  Als hij wakker werd keek hij in de ogen van hongerige dieren, in die zin leerde hij al gauw de expressie van hongerige, behoeftige ogen kennen. Jezus zocht tiijdens zijn jeugd naarstig
  naar woorden om deze expressieve hongerige en behoeftige ogen met zijn gedrag en woorden te kunnen benaderen, om deze in zijn omgeving te laten gelden.
  Lucas tekende het verhaal op van zijn ouders, die hun twaalf jarige zoon mistten na ’n dag van Jeruzalem terug naar huis te gereisd te hebben.Ze gingen hem zoeken en na drie dagen vonden ze hem in de tempel temidden van leraren, waanaar hij aandachtig luisterde en hun vragen stelde! Blijkbaar heel gericht want anders zouden de leraren hem geen drie dagen in hun midden hebben geduld.
  Toen zijn ouders hem zagen, waren ze ontzet, en zijn moeder zei tegen hem: ‘Kind, wat heb je ons aangedaan? Je vader en ik hebben met angst in het hart naar je gezocht.’ 49 Maar hij zei tegen hen: ‘Waarom hebt u naar me gezocht? Wist u niet dat ik in het huis van mijn Vader moest zijn?’ 50 Maar ze begrepen niet wat hij tegen hen zei. 51 Hij reisde met hen terug naar Nazaret en was hun voortaan gehoorzaam. Zijn moeder sloot alles wat er met hem gebeurd was in haar hart.
  Jezus begon op zijn dertigste te spreken en heel uitbundig totdat hij wist dat hij maar beter zwijgen kon, ik leef nu ruim tweeduizend jaar later op aarde en ervaar mijn lichaam nog steeds als tempel van mijn geest, hoe verleidelijk de wereld met zijn kunstzinnige woorden en beelden rondom mijn lichaam ook is!
  In wezen zijn de woorden van Jezus door de eeuwen heen, met goud onderbouwd en niet met inhoud van zijn woorden!
  Daarom spreek ik en zwijg even niet!
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s