Karma – Moraal – Egoïsme (4 van 5)

Wanneer er zich nu in het menselijke organisme een ontstekingsproces vormt, wordt het gehele organisme door koorts doortrokken, het gehele organisme wordt door ziekte gegrepen. Vertalen wij dit naar het aardeorganisme, dan kunnen we zeggen, dat het waar is wat het occultisme beweert: dat als ergens op de aarde een immorele daad wordt begaan, dat voor het totale aardeorganisme hetzelfde is als voor de mensen een kleine etterbult aan het menselijk lichaam, die het gehele organisme ziek maakt. Zodat, als een diefstal op aarde gepleegd wordt, de uitwerking daarvan is dat de gehele aarde een soort koorts oploopt. Dat is niet slechts vergelijkenderwijs gezegd, maar het is diep gefundeerd. Onder alle immoraliteit lijdt het gehele aardeorganisme en wij kunnen als afzonderlijke mens niets immoreels doen zonder dat de gehele aarde mede schade wordt toegebracht. Dat is in wezen een zeer eenvoudige gedachte, maar het is voor de mensen moeilijk te bevatten.

Maar de mensen, die het niet geloven willen, moeten het maar afwachten. Men zou eens moeten proberen zulke gedachten onze cultuur in te prenten, met zulke gedachten te appelleren aan het menselijk hart, het menselijk geweten: Wanneer ergens immorele handelingen worden begaan, dan zijn die voor de gehele aarde een soort etterbuil en maken het aardeorganisme ziek-, en de ervaring zal aantonen, dat in zulke inzichten ontzaglijke morele impulsen liggen.

Men kan nog zo veel moraal prediken, dat zal de mensen niet helpen. Maar zulke inzichten zouden de mensen niet enkel als kennis opnemen, maar zouden, als ze in de cultuurontwikkeling doordringen, als ze al in het kinderlijke gemoed gegoten zouden worden, een enorme morele impuls geven.

Want alle moraalpreken hebben voor het menselijk gemoed toch niets zeer overweldigends, overtuigends. Het is toch zoals Schopenhauer zegt, dat moraal preken gemakkelijk is, maar moraal grondvesten moeilijk.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 127 – Die Bedeutung der Geistesforschung für das sittliche Handeln – Bielefeld, 6 maart 1911 (bladzijde 129)

Eerder geplaatst op 17 september 2011

Advertenties

9 gedachtes over “Karma – Moraal – Egoïsme (4 van 5)

 1. ‘Unsittliche Handlungen’ naar het Nederlands vertalen met ‘onzedelijke handelingen’ klopt niet helemaal. ‘Immorele handelingen’, hoewel je waarschijnlijk liever een synoniem wilt voor het woord immoreel omdat dit al zo vaak hier wordt gebruikt, is veel beter.

  1. Ja, ben ik het wel mee eens. Ik heb dit citaat al eerder geplaatst in 2011. Toen heb ik het zo vertaald. Maar onzedelijk is inderdaad niet het goede woord. Ik zal het veranderen.

 2. Verander dan meteen in je vertaling van gisteren ‘helemaal niet’ in ‘niet helemaal’, of beter nog ‘geen totaal’ afzonderlijke individualiteiten etc, want dat is wat er volgens mij in de Duitse tekst eigenlijk staat; een kleine, maar niet onbelangrijke nuance, anders is de zin eigenlijk met zichzelf in tegenspraak.

  1. In het Duits staat er ‘gar nicht ganz gesonderte menschliche Individualitäten’. Ik heb het woordje ‘ganz’ weggelaten, maar dat is inderdaad niet goed. De beste vertaling lijkt mij daarom: ‘helemaal niet geheel afzonderlijke individualiteiten’.
   ‘Helemaal niet helemaal’ zou ook nog kunnen, maar dat klinkt wat vreemd. ‘Helemaal niet totaal’ zou ook nog kunnen, maar gevoelsmatig lijkt ‘geheel’ mij beter dan ‘totaal’.
   ‘Geen totaal’ is volgens mij heel goed, maar er staat duidelijk ‘gar nicht ganz.’

 3. Je hebt gelijk Ridserd, ik miste het woordje ‘ganz’, maar wat dacht je van ‘helemaal geen geheel’? Nou ja, het lijkt spijkers op laag water zoeken, maar omdat ik vond dat er iets met die zin niet klopte, ging ik naar de Duitse tekst kijken. Verder blijkt uit de rest van de tekst natuurlijk wel wat Steiner bedoelt.
  Overigens vind ik je citaten uit het werk van Rudolf Steiner bijzonder inspirerend, ik hoop dat je het nog lang volhoudt.
  Hartelijke groet,
  Walter van Nus

  1. Dank je, Walter, Ik hoop zelf ook dat ik het nog lang volhoud.
   Ja, inderdaad, ‘helemaal geen geheel’ is nog beter. Ik ga het nu meteen veranderen.
   Hartelijke groet, Ridzerd

 4. walterhebing

  Als kind ben ik opgegroeid tussen vier geestesstromingen, namelijk: De katholieke, de heidense, de protestantse en de materialistische Geestesstroom.Als kind ervoer ik deze tegenpolen en vroeg me vaak af waarom creëert de mensheid tegenpolen in hun dagelijks leven, met de zogenaamde andere mensen.
  Steiner vergelijkt het organisme van de mens met het organisme van de aarde, echter hij heeft deze, naar mijn mening, nooit tot in de fundering doordacht. Immers ik beschouw nu ik zeventig ben, elke vermaterialisering van de geest als een belemmering voor de zich ontwarende levensgeest op aarde!
  Steiner: Onder alle immoraliteit lijdt het gehele aardeorganisme en wij kunnen als afzonderlijke mens niets immoreels doen zonder dat de gehele aarde mede schade wordt toegebracht. Dat is in wezen een zeer eenvoudige gedachte, maar het is voor de mensen moeilijk te bevatten.
  Ik vind dat Steiner,het begrijpend levensvermogen van ’n kind en een eenvoudig levende mens zwaar onderschat. Het begripsvermogen van ’n kind en een eenvoudig levende mens,wil Steiner ontwikkelen, En dat zal veel weerstand opleveren, immers ’n kind en ’n eenvoudig mens leeft zijn/haar leven per dag en geen enkele menselijke Geest is in staat de gebeurtenissen van ’n dag moreel te verantwoorden ten opzichte van het Ware Woord!
  Mijn jeugdtijd heb ik met mijn vriendjes en vriendinnetjes als het maar even kon, doorgebracht in de natuur! En de enige stoorzenders van ons in harmonie zijn met de natuur, waren volwassen mensen, met als uitschieter de Efteling. Deze roofde zowat 1/vijfde van ons leef en speelgebied, in den beginnen namen we tangen mee om dit gebied toch te kunnen betreden, maar parkwachters belette ons op den duur dat!
  De Efteling is nu een park, waar nu enorm veel kinderen ontworteld worden van hun fysiek en psychisch zijn op aarde. Mijn kinderlijk gemoed heeft de vier geestelijke stromen destijds doorstaan en heeft zich zowel door het culturele als het bedrijfsleven laten gebruiken, om moreel op aarde te kunnen handelen.
  Echter de etterbuilen op aarde verhinderen mij, om zuiver moreel te kunnen handelen op aarde. Als sterkste eterbuil heb ik de piramide van Cheops persoonlijk ervaren, deze opende mijn ogen voor veel etterbuilen op aarde. Zowel de fysieke als de psychische! Wat doen we onszelf als mensheid aan, om ze maar voort laten bestaan?
  Jezus zei al: Verzamel geen aardse schatten! We doen het nog steeds! Zelfs Steiner liet tot twee maal toe, een tempel voor zijn geest op aarde bouwen. De tweede maal in beton!
  De levensgeest is miljarden jaren bezig om alle elementen dusdanig op aarde te positioneren dat er leven op kan ontstaan, Bergen erodiseren waardoor klei(mineraal) ontstaat, waaruit planten kunnen ontstaan en vandaar uit dieren en uiteindelijk de mens! De mens beschermt zich tegen de levensgeest door klei te nemen en het weer om te vormen tot ’n rotsachtig gesteente! Het Goetheanum.
  Er is dus iets wezenlijks mis in de menselijke geest! Want ik heb als kind vernomen: Dat God de mens(Adam) schiep uit klei, ter beeld en gelijkenis aan zichzelf! Met andere woorden: Klei is de grondstof voor alle levende wezens op aarde en dat bevindt zich bij overvloed in het dal, samen met water het leven op aarde schept.
  Steiner doet voorkomen alsof zijn denken losstaat van de universele Levensgeest, Jezus zei al: Zalig zijn de arme van geest, want van hun is het koninkrijk der hemelen!
  Ik begrijp dan ook niet de pogingen die Steiner doet om de eenvoudige mens met zijn geest te verrijken, om de mensheid te ontwikkelen. Voor mij althans is het Goetheanum een mede sta in d weg, voor het ontdekken van mijn ware levensgeest op aarde.
  Hopelijk ruimt Steiner in zijn volgende leven dit gebouw van de aarde.
  Tot zover
  Groet
  Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s