Mensen zullen zeggen: Het is pathologisch om ooit aan geest en ziel te denken

Zoals indertijd bij het concilie van Constantinopel (869 n. Chr.) de geest afgeschaft is, dat wil zeggen zoals men dogmatisch bepaald heeft: De mens bestaat slechts uit lichaam en ziel, van een geest te spreken is ketters -, zo zal men in een andere vorm nastreven om de ziel, het zielenleven af te schaffen.

En de tijd zal komen, misschien in een niet zo verre toekomst, waar bij een dergelijk congres zoals dat in 1912 heeft plaatsgevonden, nog geheel andere dingen zich zullen ontwikkelen, waarbij nog heel andere tendensen zullen opkomen, waar men zeggen zal: Het is al ziekelijk bij een mens, als hij aan ziel en geest denkt. Gezond zijn alleen de mensen, die alleen maar van lichaam spreken. – Men zal het als een symptoom van een ziekte zien, als een mens zich zo ontwikkelt dat hij op het begrip komen kan: Er bestaat een geest of een ziel. – Dat zullen zieke mensen zijn. En men zal – daar kunt u zeker van zijn – een geschikt medicijn vinden, dat men gebruiken zal. Indertijd schafte men de geest af. De ziel zal men afschaffen door een medicijn. Men zal door een “gezond inzicht” een vaccin vinden, waarmee het organisme zo bewerkt wordt in de zo vroeg mogelijke jeugd, zo mogelijk meteen bij de geboorte, dat dit menselijk lichaam niet op de gedachte komt: Er bestaat een ziel en een geest.

Zo scherp zullen de beide wereldbeschouwingsstromingen tegenover elkaar komen te staan. De ene zal nadenken over hoe begrippen en ideeën te vormen, opdat zij de echte werkelijkheid, de geest- en zielenwerkelijkheid weergeven (Duits: gewachsen sind). De anderen, de volgelingen van het hedendaagse materialisme, zullen het vaccin zoeken, dat het lichaam “gezond” maakt, dat wil zeggen: zo maakt, dat dit lichaam door zijn constitutie niet meer over zulke dwaze dingen praat als ziel en geest, maar “gezond” spreekt over de krachten, die in machines en chemicaliën leven, die in de wereldnevel planeten en zonnen vormen. Dat zal men door fysieke procedures teweegbrengen. Aan de materialistische medici zal men het overlaten om de zielen uit de mensheid te verdrijven.

Ja, degenen die geloven dat men met luchthartige begrippen in de toekomst kan zien, die vergist zich zeer. Met ernstige, grondige, diepe begrippen moet men in de toekomst zien. Geesteswetenschap is niet een fantasterij (Duits: Spielerei), is niet zomaar een theorie, maar geesteswetenschap is tegenover de evolutie van de mensheid een werkelijke verplichting.

Bron: Rudolf Steiner – GA 177 – Die spirituellen Hintergründe der äußeren Welt/Der Sturz der Geister der Finsternis – Dornach, 7 oktober 1917 (bladzijde 97-98)

Advertenties

5 gedachtes over “Mensen zullen zeggen: Het is pathologisch om ooit aan geest en ziel te denken

 1. Walter Hebing

  Ik vind dit citaat van Steiner theoretisch wel goed onderbouwd, echter het maken van een kruisteken op het lichaam wordt nog dagelijks velen malen gedaan. Met andere woorden: “Theoretisch is het weliswaar verboden, om over ’n Geest te spreken, maar in de praktijk van elke dag gebeurd totaal iets anders”.
  In Naam van de Vader(het verleden) en de toekomst(de Zoon) en de Heilige Geest, Amen(Samen). De Heilige Geest is nog steeds nadrukkelijk aanwezig in onze cultuur, geen enkel concilie(dogma) kan de Heilige Geest in de ban doen. Sterker nog door de Heilige Geest in de Ban te doen, kan de Heilige Geest zich sterker verdichten en dat blijkt ook uit de natuurverschijnselen, heden ten dage. Klimaatsveranderingen, andere epidemieën, enz.
  Het in de ban doen van het zielenleven is mijns inziens veel noodzakelijker, immers teren op koste van leven op aarde is mijns inziens geen gezonde bezigheid.
  Met andere woorden: De ziel van de mens is een barrière voor de mens en tevens de bron van de ontkenning van de Heilige Geest. Volgens mij een soort verbond tussen mannen, die niets van de Heilige Geest begrijpen, maar deze bewust willen manipuleren.
  We bevinden onszelf op baarmoeder aarde, die via de baarmoeder van ’n vrouw ons het leven schonk.
  De Heilige Geest is een alomvattende geest, waarbinnen de mens maar ’n radertje is en blijft, totdat hij/zij beseft dat hij/zij in ook een alomvattende geest is en verantwoordelijkheid neemt haar/zijn aanwezigheid op aarde.
  Opdat de mensheid als Heilige Geest handelt ten opzichte van het leven op aarde! Geen individuele incarnatie, maar mens omvattende manifestatie, op aarde!
  Tot zover.
  Groetjes Walter

 2. Jan, er staat wel een en ander in wikipedia over Rudolf Steiner en antroposofie. Of bedoel je deze citatensite? Ik heb anderhalf jaar geleden in Wikipedia bij Antroposofie een link naar deze site geplaatst, maar toen ik een paar dagen later weer eens keek, was de link weer verwijderd. Na enig speuren zag ik dat iemand met de naam Sikjes de link verwijderd had met als motivatie: ongedaan gemaakt – hobbysite, overkill aan links voorkomen

  1. henri

   Onlangs las ik op wikipedia eens over R Steiner , ik wilde weten wat ze zoals zeiden aldaar , en en ik las dingen waardoor Steiner naar beneden gehaald werd door ene Zander Helmut ‘( zou een theloog zijn ? ) , er stonden onware zaken in en nu blijkt het ineens weg te zijn ???
   Ik weet ook dat er daar ook veel door Skeptici en hun aanhangers verkondigd wordt op wiki, ook vele leugens .. dus beter daar wegblijven of elders na checken .

   1. Ja, iedereen kan maar van alles op Wikipedia zetten. Gelukkig wordt het dan waarschijnlijk meestal weer verwijderd als er leugens en onwaarheden bij staan, maar dat ook mijn Steinerictatensite is verwijderd, vind ik wel onterecht, want er is aardig wat belangstelling voor en het zou wel mooi zijn, dat degenen die er niet van weten de site wellicht tegenkomen op Wikipedia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s