De weg naar het hart gaat door het hoofd. Ook de liefde maakt hierop geen uitzondering. Wanneer de liefde niet slechts een uiting van de geslachtsdrift is, dan berust zij op de voorstellingen die wij van het geliefde wezen maken. En hoe idealistischer deze voorstellingen zijn, des te meer bezieling schenkt de liefde. Ook hier is de gedachte de vader van het gevoel. Men zegt wel, dat de liefde blind maakt voor de tekortkomingen van het geliefde wezen. Men kan de zaak ook omkeren en dan zeggen: De liefde opent juist de ogen voor zijn voortreffelijkheden. Velen gaan niets vermoedend aan deze voortreffelijkheden voorbij, zonder ze te bemerken. die éne ziet ze en juist daarom ontwaakt de liefde in zijn ziel. Wat heeft hij anders gedaan dan zich een voorstelling gemaakt van datgene, waarvan honderd anderen geen voorstelling hebben? Zij hebben de liefde niet, omdat hun de voorstelling ontbreekt.
Bron: Rudolf Steiner – GA 4 – DIE PHILOSOPHIE DER FREIHEIT – I. Das bewußte menschliche Handeln (bladzijde 25-26)
Vertaling door P. Los-Wierixks – DE FILOSOFIE DER VRIJHEID – 1970 N.V. Servire/Wassenaar (bladzijde 21)
Dit is reeds tientallen jaren één van mijn geliefdste tekstdelen uit Steiners De Filosofie van de vrijheid. So right to the point!
Met een knipoog dacht Ria Valk er anders over. Dat was natuurlijk schalks bedoeld door haar.
Ja, leuk liedje. Ik herinner mij nog goed die andere hit van haar, ik was denk nog maar een jaar of 14. Over haar grote liefde Rocking Billy, die was verdwenen naar Amerika om een fabriekje te beginnen in leverpastei. 🙂
Ik heb het even opgezocht in Wikipedia. Dat lied heette ‘Hou je echt nog van mij, Rocking Billy.’
Het was een hit in 1960, toen was ik 10.
ja Valk was een leuke meid. Die andere golden oldie van haar herinner ik me ook nog wel, vrolijk en opgewekt nummer:
Uhm. Ria Valk leeft nog altijd. Had het idee dat ze al overleden was. Ze is nu 74. Een respectabele leeftijd. Ze treed zelfs nog op als zangeres: