Verwoest Europa

Als er dertig jaar lang nog op de tegenwoordige manier gedoceerd wordt aan de universiteiten, nog zó over sociale aangelegenheden wordt gedacht, dan hebben we over dertig jaar een verwoest Europa. U kunt nog zoveel idealen op welk gebied ook lanceren, u kunt uw mond stuk praten over allerlei aparte eisen van deze of gene groep mensen, u kunt spreken vanuit het geloof dat door al die indringende eisen iets gedaan wordt voor de toekomst van de mensheid – alles zal tevergeefs zijn, als de verandering niet plaats vindt vanuit het fundament in de mensenzielen: een denken dat deze wereld verbindt met de geestelijke wereld. Als dit denken niet tot stand komt, dan breekt de morele zondvloed uit over Europa.

Bron: Rudolf Steiner – GA 194 – Die Sendung Michaels – Dornach, 14 December 1919 (bladzijde 197)

Vertaling W.A.C. Labberté uit het boek Michael (bladzijde 188)

Eerder geplaatst op 3 december 2011 

3 gedachtes over “Verwoest Europa

  1. Martin van der Ven

    Het merkwaardige is dat als je mensen deze sombere verwachting laat lezen of vertelt dan krijg je reactie die alleen maar weerspiegelt: “waar zit de truc”? En eerlijk gezegd: zo’n reactie is wel logisch als men niets van Steiner’s werken kent. Helaas! En inmiddels zijn we meer dan 3 x 30 jaar verder en……..

  2. 1949 ik zie het des te meer als teken van de kwaliteit van Steiners vooruitziende blik en geeft me het vertrouwen dat andere dingen die hij vooruitzag ook ernstig te nemen zijn…

  3. Visionairs en vrij denkers werden altijd al als “Buitenbeentjes” gezien.Genoegzaamheid voor het eigen welzijn komt jammer genoeg nog steeds voorop.( en eigen promotie en Geld!!!!!!!!!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s