Niet gedachten, maar gevoelens verhinderen het inslapen

Als we diep nagedacht hebben, slapen we het gemakkelijkst in en als we niet in slaap kunnen komen, dan is het goed om een boek te nemen of ons met iets bezig te houden waarbij we ingespannen moeten nadenken, bijvoorbeeld een wiskundeboek, dat zal ons helpen om in te slapen; daarentegen niets wat onze diepere interesse heeft, zoals een roman waar veel in staat dat voor onszelf belang heeft. Hierbij komen onze emoties (Duits: Gemütsbewegungen)  op en het leven van onze emoties is iets wat ons verhindert om in te slapen. Als we met een levendig bewogen gemoed in bed liggen, als we onze ziel met iets belast hebben, of als we een bijzondere vreugde in ons gemoed hebben, die nog niet is uitgeleefd, dan zullen we ons zeer vaak in ons bed omdraaien en niet in slaap kunnen komen. Terwijl de gedachten die niet met emoties gepaard gaan, ons vermoeien, zodat we gemakkelijk inslapen, verhindert juist datgene wat ons gemoed sterk beweegt het inslapen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Jeshu ben pandira – Leipzig, 4  november 1911 (bladzijde 107-108)

Advertenties

Een gedachte over “Niet gedachten, maar gevoelens verhinderen het inslapen

 1. Niet gedachten, maar gevoelens verhinderen het slapen, wat kan Steiner met deze zin bedoeld hebben? In dit citaat wil Steiner dat we goed slapen, waarom of waarvoor eigenlijk? Steiner verwijst naar ’n goed boek of een ingewikkelde wiskundige formule om maar niet behoeven stil te staan bij het gevoel van ons hart! Nu hoeven we geen boek te lezen of een wiskundige formule met inzet van onze emotie op te lossen, er zijn nu genoeg slaappillen te koop, om onze emotie dusdanig te onderdrukken dat we toch wel slapen.
  Echter daartoe is de mens niet op aarde, hij is op aarde om God te dienen en daardoor gelukkig te zijn. Wie of wat God is of zou kunnen zijn, rept het gedachtegoed, een soort verstrooiïng van de betrokken menselijke geest(emotie),in theologie, filosofie, psychologie, sociologie, pedagogie, enz. enz. vervat, om de ware emotie(waarheid) “de mens” maar niet te behoeven te ontmoeten!
  Steiners theorie berust op het feit dat slapende mensen, vermits ze niet te veel alcohol gedronken hebben, een Bron voor het bovenzinnelijke leven op aarde. Maar volgens de legende’s spreken kinderen en zatlappen de Waarheid. Blijkbaar kan het Bovenzinnelijk leven niet teren op de Waarheid omtrent het huidig leven op aarde. Kinderen die het beleven, volwassenen die het maatschappelijk vertalen en zatlappen die het geheel op eigen wijze voor de maatschappij verwoorden..
  De mens is de voleinding van de manifestatie van Gods Geest. Via mijn vrouw heb ik ze aan het gedachtegoed van Steiner toevertrouwd, maar wat nu op deze site blijkt hetzelfde als in mijn katholieke opvoeding. Neem verstrooiïng en blijf niet wakker in je emotie!
  Jezus zei het anders: Bron van Zijn, die ik ontmoet in wat mij ontroert,
  Ik geef u een naam opdat ik u een plaats kan geven in mijn leven.
  Bundel uw licht in mij – maak het nuttig.
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s