Zo lang de mens nog begeerte naar vlees heeft, is vegetarisme van geen nut voor hem; maar pas dan heeft het zin, wanneer hij op het volgende standpunt staat, wat ik door een kleine vertelling duidelijk maken wil.
Enige tijd geleden werd iemand gevraagd: ‘Waarom eet u eigenlijk geen vlees?’ Daarop zei hij: ‘Ik wil u met een tegenvraag lastigvallen: Waarom eet u geen hondenvlees of kattenvlees?’
‘Dat kan men toch niet eten!’, was het antwoord.
‘Waarom dan niet?’
‘Nu, omdat ik daar een afkeer van heb.’
‘Goed, evenzo heb ik een afkeer van alle vlees.’
Om deze stemming gaat het. Als het genot aan vleeskost opgehouden is, dan is er pas de stemming, waarmee de onthouding van vleesvoeding met betrekking tot geestelijke ontwikkeling van nut is. Voordien kan het afzien van vlees slechts een hulpmiddel zijn om de begeerte naar vlees af te wennen. Maar als men zich de begeerte naar vlees niet afwennen kan, dan is het misschien beter om weer te beginnen met vlees; want het voortdurend zich kwellen daarmee is volstrekt niet de juiste weg, om door te dringen in het begrip voor geesteswetenschap.
Bron: Rudolf Steiner – GA 58 – Die Askese und die Krankheit – Berlijn, 11 november 1909 (bladzijde 206)
Eerder geplaatst op 16 maart 2011
Of te wel: Hou balans in de dingen die je wel / niet doet, zou mijn vrije vertaling zijn.
Is het mogelijk om mij nog een keer de quote toe te sturen van enkele dagen geleden over de slapeloosheid.~Op een onverklaarbare wijze is die plotseling bij mij verdwenen.
@Kox, ik begrijp het ook niet, want die quote staat gewoon op de site op 18 november.
Maar hier is voor alle zekerheid nog eens de link:
https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2015/11/18/niet-gedachten-maar-gevoelens-verhinderen-het-inslapen/
Als u rechtsboven bij Zoeken het woord slapeloosheid invult, krijgt u nog meer citaten daarover.