Andere krachten

Zoals de mens tegenwoordig is, heeft hij op het fysieke lichaam geheel geen invloed. Wat de mens lichamelijk is en doet, is van buitenaf door scheppende krachten gedaan. Hij kan de beweging van zijn hersenmoleculen niet zelf regelen; hij kan de bloedsomloop niet vanuit zichzelf beheersen. Dat wil zeggen, dat het fysieke lichaam onafhankelijk van de mens tot stand gebracht is en ook voor hem in stand gehouden wordt door andere krachten. Het is als het ware alleen aan hem geleend. De mens is geïncarneerd in een fysiek lichaam, dat voor hem is gemaakt door andere krachten.

Bron: Rudolf Steiner – GA 93a – Grundelemente der Esoterik – Berlijn, 27 september 1905 (bladzijde 24)

Advertenties

2 gedachtes over “Andere krachten

 1. Anoniem

  Wat Steiner in dit citaat schetst, is zowel een ontkenning van de mens als toppunt van de evolutie(evolutieleer), alswel een ontkenning van de mens als beeld en gelijkenis van God geschapen(geloofsleer).
  De vraag die zich hier doet stellen: Wie was er het eerst: Het mineraal of de mens? De plant of de mens? Het dier of de mens? Het menselijk lichaam heeft volgens mij, zijn manifestatie op aarde aan deze drie voorwaardelijke manifestaties(Mineraal, plant, dier) van Leven te danken.
  De evolutieleer rept alleen over: “Het is niet de sterkste soort die overleeft, noch de meest intelligente. Het is degene die zich het beste kan aanpassen.” Waaraan?
  De geloofsleer rept alleen over het gegeven: “Dat we in potentie God(Liefde) zijn, maar we ons wel moeten gedragen binnen het kader van de Tien Geboden.
  Steiner doet er met zijn gedachtegoed er nog een schepje boven op, je lichaam heb je geleend van andere krachten! Onze waarde voor de wereld moeten wij geheel zoeken in de handelingen die wij uit liefde verrichten en niet die in welke ons tot volmaaktheid moeten voeren. Wat dat betreft moeten we onszelf niet voor de gek houden.
  Als ik kijk in de ogen van kinderen, dansen we samen in potentie aarde, maar dat kan fysiek(veiligheid) of mag psychies niet(schept precedenten). Desondanks danste ik vanmiddag samen met ’n tweejarig Eritrees kind op het laminaat wat wij(’n Irakees, ’n Soedanees en ik) voor zijn alleenstaande moeder in haar woonkamer aan het leggen waren.
  Ik heb veel kinderen op hun eigen waarde doen stralen op aarde, maar heb ervaren dat de verwoordde geest meer macht op aarde heeft, dan de doorleefde geest!
  Het was fijn om even met een Erithrees kind op een door ons geplaveide vloer te dansen, volgens de overlevering(geest) van geloofswoorden, is het menselijke onstaan gekoppeld aan Etheopië, het aarts paradijs!
  Met andere Woorden: Als God liefde is en geen tijd kent, danste ik vanmiddag met ’n levende manifestatie van Gods Geest, op de door ons zojuist gelegde laminaatvloer voor een gevluchte Erithrese moeder, waarvan de vader in Israël vertoefd.
  Het enige wat de mens kan doen om als menselijke manifestatie te overleven op aarde, is de bron(mineraal, plant en dier) van zijn bestaan te herkennen en daarop in te zoomen. Een dier wordt niet zomaar een roofdier! Ik heb ooit beweerd, als we de aarde niet als Salonkamer voor kinderen inrichten komt het nooit goed, het ligt echter volkomen anders, niet de mens, maar de manifestaties van de Levensdgeest op aarde dienen door de menselijke geest op aarde gediend worden, alvorens de mens zich enig woord in de mond mag nemen.Het kan toch niet zo zijn, dat we de vrucht(toekomst) van ’n moedersschoot overlaten aan verwoorde visies van mannen! Terwijl vrouwen, kinderen, zowel in hun fysiek als psychies zijn op aarde, in ’n greep hebben. Welke greep zal de toekomst uitwijzen!
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s