Mannelijk en vrouwelijk brein

Het is inderdaad moeilijker, als men in de hogere werelden moet doordringen, om mannelijke hersenen bekwaam te maken om de waarheden in gedachten om te zetten, dan vrouwelijke hersenen.

Daarom is het niet verwonderlijk dat een wereldbeschouwing, die als nieuw in de wereld komt, zoals de geesteswetenschap, gemakkelijker begrepen kan worden met het lichter te oefenen (Duits: trainierenden) vrouwelijk brein dan met het mannelijk brein, voor wie het zwaarder is los te komen van bepaalde gedachten, die het tegenwoordig heeft opgenomen, omdat het mannelijk brein moeilijker te bewerken, moeilijker te hanteren is.

Daardoor zal geesteswetenschap ook zo moeilijk ingang vinden bij de mannen,die vandaag de dag cultuurdragers zijn en aan de gebruikelijke cultuurideeën van ons huidige leven onderhevig zijn. We moeten begrijpen wat voor een onhandelbaar ding het brein van een geleerde is, niet alleen om geesteswetenschap op te nemen, maar om met wat hij daaruit opnemen kan, te denken. We moeten echter de zaak niet ondersteboven zetten en hieruit een of andere conclusie trekken, of hoogstens deze, dat we het nu toch als iets van des te meer (Duits: Bedeutungsvolleres) betekenis kunnen voelen, als nu toch behoorlijk veel mannen hun hersenen zo kunnen hanteren, dat ze intiem en nader tot de geesteswetenschap komen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 116 – Der Christus-Impuls und die Entwickelung des Ich-Bewußtseins – Berlijn, 9 Maart 1910 (bladzijde 111)

Advertenties

Een gedachte over “Mannelijk en vrouwelijk brein

 1. Walter Hebing

  Bij een kind(onzijdig), jonger dan zes dagen is het brein nog één geheel, noch mannelijk of vrouwelijk, het is compleet(Androgyn). De cultuur bepaald hoe een brein zich ontwikkelen mag!
  Adam kwam met een androgyn brein op aarde! Een brein wat de natuur van de aarde met het kosmische verbond. Met andere woorden: Zijn Brein werkte in overeenstemming met de levensdrift(geest) van de aarde, ik probeer dat brein te zijn, maar merk dat er door de eeuwen heen er teveel obstakels op de leylijnen van de aarde gebouwd zijn, om weer androgyn te worden! Met andere woorden: De energie van de Leylijnen op aarde hebben we versteend, in plaats van ze vanuit zichzelf te laten ontwaren.
  Dat heeft niets met het vrouwelijk of mannelijk brein te maken, maar het menselijk cultuurlijk brein, die dat onderscheid maken wil.
  Tot zover
  Groetjes Walter

  \

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s